Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zvláštní finta v Japonsku: Policie používá k vyšetřování 17.000 katalogů aut

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Policejní oddělení spíše odpovídá sběratelskému kroužku. Sbírka tištěných brožur o autech čítající tisíce výtisků slouží i v době elektronické k detailnímu vyšetřování zločinů.

Rozsáhlé sbírky časopisů, katalogů, letáků a reklamních předmětů uchovává řada automobilových fanatiků. Občas se letitý komplet objeví na prodej „pouze do dobrých rukou“ ve snaze uchovat pečlivě seřazené tiskoviny pro další generace. Navzdory pokročilé době jsou zastaralé papírové předměty obdivuhodné dědictví minulosti ztvárněné plakáty a vystřihovánkami nalepenými ve chlapeckých pokojích.

Mezi největší vyznavače klasického tištěného materiálu patří policisté z Japonska. Těžko hledat rozsáhlejší zásobu automobilových katalogů než v majetku oficírů z prefektury Aiči. Divize Traffic Investigation Division eviduje přes 17 tisíc různých brožur zahrnující téměř každého výrobce vozidel. Bezkonkurenční archiv obsahuje všechny značky, modely, roky výroby, varianty i limitované edice, které lze potkat na japonských silnicích.

Regionální strážci pořádku z ostrova Honšú používají listování k přesnější identifikaci aut zapojených do trestné činnosti. Sbírka se stále rozšiřuje, první uložené dokumenty mají přes 40 let a stále jsou čitelné k případnému rozeznání potřebného vozidla.

Členka forenzního týmu Misaki Hamaguchi ukázala kolekci katalogů uložených ve velkých kroužkových pořadačích, které leží po ruce na ocelových policích podél stěn kanceláře policejní divize. Listy ze 70. let i nejnovější kousky pokrývají téměř všechna auta provozovaná v Japonsku, aby se i z nepřesného popisu svědků či zrnitých záznamů kamer dal rychle upřesnit model na místě činu. „Pokud najdeme v časopise nebo on-line informace o novém voze, okamžitě kontaktujeme prodejce,“ vysvětlila Misaki postup jednotky.

Aktualizace je prý potřebná, protože se mohou vyskytnout drobné rozdíly vůči datu výroby. Japonci nabízejí speciální edice s drobnými novinkami v průběhu celého výrobního cyklu častěji než zbytek automobilového trhu, neustálý vývoj si musí policisté hlídat vlastními silami.

Knihovna nevynechává ani speciální vozidla, jako jsou sanitky a autoškoly. V šanonech se najdou i jednokusové speciality pro klienty VIP. Barevné katalogy střídají vystřihovánky lepené na tvrdý poklad z důvodu delší životnosti. Výřezy přednostně zachycují pohledy zepředu, zezadu, zleva a zprava, nejčastější úhly doplňují technické specifikace a jedinečné doplňky jako například sériové pruhy a další typické identifikátory jsou podrobně popsány v sekci poznámek. 

Procházení tisíců stran automobilové tématiky je pouze pro fanoušky čtyř kol. Misaki nikdy nebyla na auta, než začala před třemi lety pracovat v divizi dopravního vyšetřování. Práce se změnila v koníček a vyšetřovatelka si dělá poznámky o autech i mimo pracovní dobu. Co kdyby se někdy hodily postřehy z rodinné dovolené a zrovna chyběly v tunách brožur.

Automobilismus je v Aiči důležitým hospodářským i společenským odvětvím. V prefektuře sídli mnoho automobilových gigantů včetně Toyoty, proto není divu, že místní kriminalisté disponují nekonečným přehledem o modelech z celé země. V automobilovém sektoru pracovalo a pracuje mnoho příbuzných od Misaki i jejích kolegů, tím pádem nebylo lepší místo na vytvoření ohromné sbírky tiskovin. Kancelář údajně inspirovala ostatní japonské stanice, kde vznikají podobně zastaralé vyšetřovací materiály.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

27. 11. 2021 11:07
Paráda!
Tak pokud bych žil v Japonsku, toto by pro mě asi byla práce snů... :-) :yes:
Avatar - petr petrumr
27. 11. 2021 10:09
u nás
Tohle používal správce mýta kapsch, momentálně nevím jestli satelitní taky a asi ano. Při průjezdu branou jestli byly nesrovnalosti, tak se musí zjistit, jestli řidič má správně zadaný počet náprav a emise.