Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rekord jim nestačí. Rimac chystá ultralehkou verzi modelu Nevera

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Nejrychlejším sériově vyráběným elektromobilem na Severní smyčce Nürburgringu se nedávno stal Rimac Nevera. Automobilka ale nechce usnout na vavřínech.

Rimac Nevera se s časem 7:05.298 stal nejrychlejším sériovým elektromobilem na Severní smyčce Nürburgringu. Dosavadního lídra mezi elektromobily, Teslu Model S Plaid, porazil supersport z Chorvatska o rovných 20 sekund. Do nejrychlejšího sériového auta má však Rimac Nevera ještě stále daleko. Mercedes AMG-One zvládl legendární trať v čase 6:35.018.

Možná proto se Rimac nechce spokojit s aktuálním rekordem a chystá změny, které mají z Nevery učinit ještě rychlejší vůz. Technický ředitel Rimacu Emilio Scervo se nechal slyšet, že automobilka plánuje u Nevery a dalších budoucích modelů snížit hmotnost, která je u elektromobilů velkým problémem. 

“Když přemýšlíme nad traťovou verzí (Nevera), rozhodně bychom měli pracovat na tom, aby byla lehčí a několik dalších vylepšení pro zvýšení tuhosti, aby bylo auto více propojeno s řidičem,” řekl Scervo.

Rimac Nevera v současné chvíli váží 2,3 tuny. To je u supersportu skutečně ohromné číslo a Scervo navrhuje, aby ke snížení hmotnosti došlo použitím lehčích elektrických součástí a menší baterie. Baterie o kapacitě 120 kWh znamená, že Nevera dojede podle normy WLTP na jedno nabití 550 km. Rimac tak má určitý prostor pro snížení kapacity baterie a zachování rozumného dojezdu.

Je to jedna z mála cest, která se nabízí. V případě šetření na karoserii vozu už moc prostoru nezbývá. Již nyní má Nevera monokok z uhlíkových vláken a karbonovou střechu. 

Komentáře technického ředitele Rimacu ukazují, že chorvatská automobilka má zájem být průkopníkem ve vývoji supersportovních elektromobilů. Ač se nám tato kombinace nyní může zdát komická, nechme Rimac pracovat na možná nedosažitelném - udělat z elektromobilu zábavné náčiní pro závodní trať.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Doporučujeme

27. 8. 2023 18:44
Re: No nič
Ok, no mozna 150?
:D

To bych rekl, ze je skoro moc.
Avatar - speedfred
27. 8. 2023 15:02
Re: No nič
Ja mám normu možno 9-10 😁 ?
27. 8. 2023 14:36
Re: No nič
Kolik zere Rimac na okruhu nevim.

Normovanou spotrebu ma 30kWh/100km.

Na okruhu to bude tak 100?
:D
Avatar - speedfred
27. 8. 2023 13:12
Re: No nič
Napíšem ti to takto. Ja tiež na plnú nádrž spravím 4-5 kôl (podľa BC) na NS ale keby som chcel jazdiť ďalej tak dotankujem vcelku rychlo a pokračujem. Neviem aké rýchle nabíjanie má toto a hlavne spotrebu energie.
Moja spotreba bola podľa dotankovania 44.7lna 100km (?) mám taký pocit.
27. 8. 2023 12:40
Re: No nič
To vysvětluj Chapmanovi, ne mně.