Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rekordní Porsche 919 Hybrid Evo a Porsche 956 C spolu vyrazí na Nürburgring

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Porsche nabídne divákům čtyřiadvacetihodinového závodu na Nürburgringu jedinečnou podívanou, když jim přímo na slavné závodní trati předvede své úspěšné vytrvalostní speciály.

Porsche 919 Hybrid Evo a Porsche 956 C, za jejichž volanty usednou závodní jezdci Timo Bernhard a Hans-Joachim Stuck, vyrazí 12. května 2018 na Nürburgring těsně před startem zdejší čtyřiadvacetihodinovky v závěsu za zaváděcím vozem.

Vytrvalostní speciály zde tedy nebudou startovat v rámci závodu a dokonce se ani nebudou pokoušet o stanovení nového rekordního času na jedno kolo, které drží právě Porsche 956, s nímž v roce 1983 dokázal německý jezdec Stefan Bellof projet 20,81 km dlouhou trať za 6 minut a 11 sekund.

Více než 200.000 očekávaných diváků se i přesto může těšit na jedinečnou podívanou, která se na Nürburgringu s největší pravděpodobností již nikdy nebude opakovat. Porsche se právě takto loučí se svým posledním vytrvalostním speciálem pro nejvyšší třídu vytrvalostních speciálů a zároveň připomíná výše zmíněný rekordní čas.

Hans-Joachim Stuck totiž na Nürburgringu představí vůz s číslem podvozku 005, který v sezóně 1984 sedlali Jacky Ickx a Jochen Mass. Ten sice není přímo vozem, s nímž Stefan Bellof zajel rekordní čas, protože v jeho případě šlo o číslo podvozku 007, ale je téměř identický a to včetně barev. Tehdy i nyní totiž muselo dojít k nahrazení jméno tehdejšího sponzora, jímž byl Rothmans, nápisem Racing.

Porsche 919 Hybrid Evo, jehož hybridní pohonný systém využívá přeplňovaný vidlicový čtyřválec o objemu 2,0 l, má na Nürburgringu disponovat nejvyšším výkonem kolem 530 kW (720 k), s nímž tento vůz stanovil nový rekordní čas na belgickém okruhu Spa-Francorchamps.

Předváděcí jízda na Nürburgringu je součástí světového turné „919 Tribute“, jímž se tento speciál loučí se svou závodní kariérou. V rámci tohoto turné se má Porsche 919 Hybrid Evo představit v průběhu letošního roku na řadě akci včetně Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - speedfred
10. 5. 2018 19:33
...tá 956C
stále vypadá k svetu aj po takej dlhej dobe. V tej dobe to muselo byť brutálne auto.