Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Sport končí, sportovní aktivity přebírá Alpine. Budou především elektrické

Stanislav Kolman
Diskuze (44)

Část dnešní tiskové konference skupiny Renault byla věnována značce Alpine. Ta nově dostane mnohem významnější roli.

Francouzská automobilka Renault potvrdila, že aktivity Alpine Cars, Renault Sport Cars a Renault Sport Racing se nyní sjednocují pod jedinou značku Alpine. Vedení společnosti věří, že tím položí základy samostatné automobilové značky „nové generace“ určené pro nadšené zákazníky. Zároveň to však znamená i jednu smutnou zprávu, a sice definitivní konec odvětví Renault Sport.

Z nových informací však oni nadšení zákazníci asi příliš nadšeni nebudou. Alespoň ne ti, kteří mají pořád ještě rádi vůni spáleného benzinu. Automobilka Alpine chystá hned několik novinek, které se v horizontu příštích let objeví na silnicích, všechny však spoléhají výhradně na elektrický pohon. Očekávat můžeme sportovní vůz nižší střední třídy (segment B) založený na platformě CMF-B EV, sportovní crossover segmentu C s architekturou CMF-EV a konečně elektrického nástupce Alpine A110 vyvíjeného ve spolupráci s Lotusem.

To je jedna z dalších novinek. V rámci rozvoje obchodní jednotky podepsaly skupina Renault a skupina Lotus memorandum o porozumění s cílem posoudit různé oblasti spolupráce, mezi něž patří i společný vývoj sportovního elektromobilu. Oba týmy vypracují společně kompletní studii proveditelnosti pro inženýrství, konstrukci a vývoj takového modelu a využijí zdroje, zkušenosti a zařízení příslušných subjektů ve Francii a Velké Británii.

Video se připravuje ...

„Nový subjekt Alpine kombinuje tři značky s rozdílnými přednostmi a oblastmi, v nichž vynikají, aby vznikl jedinečný a samostatný podnik. Know-how našeho závodu v Dieppe a technická suverenita našich týmů ve Formuli 1 a Renault Sport se zúročí v naší modelové řadě na 100 % elektrický pohon. Budeme na okruzích a silnicích autentičtí, high-tech, nabití a nadšení,“ říká Laurent Rossi, generální ředitel Alpine.

Svět motorsportu je dalším velkým tématem. Jak jistě víte, Alpine nahrazuje od letošního roku tovární tým Renaultu v šampionátu Formule 1, kde za něj budou jezdit Esteban Ocon a navrátilec Fernando Alonso. Na tiskové konferenci tak skupina představila zbarvení monopostu pro letošní rok, byť jedním dechem dodává, že do březnového startu sezony ještě může dojít k úpravám.

„Dnes představený design je prvním ztělesněním nové identity Alpine F1 Team. Některé grafické prvky zůstanou na vzhledu závodního vozu, jiné se budou měnit. Další grafické varianty všech závodních aktivit dorazí později,“ uvedl Antony Villain, ředitel designu.

Stanislav Kolman
Diskuze (44)

Doporučujeme

Avatar - .StenLi.
18. 1. 2021 11:02
Re: Elektro formule :-)
Dakujem za nepochopenie textu. Formulu 1 som zazil nazivo aj v TV, preto mozem tvrdit to co tvrdim vyssie a tvoj primitivny bezduchy tendnencny prispevok bol prekuknuty. Ak tu chces trollit ze zvuk dnesnej F1 je v pohode tak ti opakujem ze si v drvivej mensine.
Avatar - .StenLi.
18. 1. 2021 11:00
Re: Tak bezva
Neplati, lebo tu nikoho neurazam ako hovado neschopne konstruktivnej argumentacnej diskusie kedze tu nezastavam nazory doporujuce faktom, len aby som tu trollil svoj osobny mylny nazor.
Avatar - speedfred
15. 1. 2021 17:56
Re: Elektro formule :-)
Takže nepočul, ďakujem za fundovanú odpoveď.
Avatar - speedfred
15. 1. 2021 17:54
Re: Tak bezva
To platí aj o tebe.
Avatar - .StenLi.
15. 1. 2021 17:35
Re: Elektro formule :-)
Akakolvek formula znie vo videu rovnako ako na zivo, kde je to akurat hlasnejsie, pripadne aj s vibraciami v bruchu. Ak sa mi nepaci zvuk auta/monopostu nazivo, nepaci sa mi ani vo videu a naopak. Neviem co tym chcel basnik povedat. Ak chces obhajovat zvuk dnesnych MGU-H a turbom tlmenych na otackach obmedzovanych 6 valcov so starymi ci uz NA alebo turbo motormi, tak budes v drvivej mensine.