Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed Etos: Koncept na základě BMW i8 umí sám řídit a přistává na něm dron (+video)

Jan Mička
Diskuze (0)
Společnost Rinspeed představila další ze svých šílených konceptů. Sporťák Ʃtos šokuje hlavně futuristickým interiérem a přistávací plochou dronu.

Pokud bychom měli určit výrobce snad nejšílenějších automobilů v Evropě, byl by to jednoznačně Rinspeed. Švýcarská společnost nám během let představila například koncept Presto, který lze stiskem jediného tlačítka prodloužit, obojživelný Splash nebo Bedouin. Ten lze zase snadno proměnit v luxusní pick-up. Na lednovém veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas se opět dočkáme něčeho nového.

Koncept Ʃtos, který vidíte na fotografiích, vychází z BMW i8, Švýcaři však futuristický základ pozvedli ještě o úroveň výše. Vůz stojí na dvacetipalcových kolech Borbet, karoserie je složena z kompozitových panelů a na zadním víku vznikla přistávací plocha dronu. Design je celkově trochu umírněnější než u i8, vzhůru otevírané boční dveře a postoj šelmy však zůstávají.

Pokud jste se někdy posadili do BMW i8, víte, že jeho interiér je futuristický v pravém slova smyslu. Jenže to, co udělal Rinspeed, nemá u evropských vozů obdoby. Subtilní přístrojová deska je tvořena hlavně dvěma displeji s úhlopříčkou 21,5 palce, a protože vůz umí i sám řídit, v autonomním režimu zajede volant do útrob desky, aby řidiči nepřekážel (podobně jako to umí Nissan IDS). Posádce pak hlídá záda osm kamer, které beze zbytku monitorují celé okolí a pomáhají předcházet kolizím s dalšími účastníky provozu. Při parkování zase oceníte funkci Curb View monitorující obrubníky, v tomto případě se ale nejedná o nic nového.

Pohonná technika BMW i8 zůstala zachována. Bavíme se o kombinaci tříválcového motoru TwinPower Turbo o objemu 1,5 litru a synchronního elektromotoru. Systémový výkon je 266 kW, což bohatě stačí k akceleraci z 0-100 km/h za 4,4 sekundy a maximální rychlosti 250 km/h. Jde o plug-in hybrid s udávanou spotřebou 2,1 l/100 km, a jak jsme se nedávno přesvědčili u Mercedesu C 350 e, optimistické údaje výrobců nemusejí být vždycky scestné.

Rinspeed Ʃtos si sice budou moci jako první prohlédnout návštěvníci zmíněného veletrhu, jenom o pár týdnů později se však předvede také na ženevském autosalonu.

Jan Mička
Diskuze (0)