Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Cullinan jako dlouhý luxusní koráb? Stojí šílené peníze

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
I když se Rolls-Royce u nového Cullinanu brání označení SUV, prostě mezi ně patří. Je patřičně luxusní, jak se na dvě R sluší a patří. Ale němečtí Klassen jdou ještě dál...

Tuning vozů značky Rolls-Royce se rovná svatokrádeži, i když někteří úpravci jsou schopni doslova píchat do vosího hnízda. Prodloužení aut z produkce britské aristokratické továrny s více než stodesetiletou tradicí už ale zní mnohem lépe. Nepříliš známá německá společnost Klassen z vestfálského Mindenu se mu věnuje, hlavně u vozů domácí provenience s trojcípou hvězdou ve znaku. Teď však hodlá sáhnout podobným způsobem i na rolls-royce, a to hned nejnovější SUV. Proč ne, když je schopna natáhnout i range rovery a bentleye, kterým se jinak zamlouvá také jízda mimo zpevněné cesty?

Prodloužený Cullinan od Klassen skutečně není práce grafika a pouhá hypotéza, jak by se na první pohled mohlo zdát. Natáhl se celkem o 1016 mm, disponuje dlouhatánským rozvorem 4311 mm a je opravdu impozantních 6357 mm dlouhý. Na palubě samozřejmě panuje pořádný luxus, nechybí pořádné multimediální centrum, špičkové audio Bang & Olufsen, diodové osvětlení vnitřku, všechny tyto důležité funkce lze ovládat iPhonem a řidiče od zbytku posádky může oddělovat stěna jako v limuzíně, jen ten třetí prostor a klasický kufr vzadu chybí... Interiér prosvětlí obří panoramatická skleněná střecha.

To pochopitelně není všechno, ten, kdo se obává o svůj život, ať už z jakéhokoli důvodu, zvolí jistě pancéřování. Buď balistickou ochranu úrovně 7, nebo rovnou 9. Vidlicový dvanáctiválec tradičního objemu 6,75 l se dvěma turby, výkonem 420 kW (571 k) a točivým momentem 850 N.m zůstal určitě netknutý. Jak se vypořádá s další vahou navíc? Těžko říci, ale o nějaké závodění tu beztak nejde.

Kompletní „obrněný“ mastodont vyjde na 1,8 milionu eur (46,4 milionu korun), což je takřka osminásobek částky za základ. Žádné reálné auto dosud neexistuje, ale Klassen jsou schopni jej zájemcům postavit. Když si jej teď objednáte, hotovo bude za půl roku. Puristé ohrnují nos nad standardním Cullinanem, natožpak nad tímhle...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
5. 10. 2018 18:10
Luxus
Za luxus se prostě platí no. Tady je to alespoň oprávněné, tohle není auto pro každého.