Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Ghost Canton Glory: Kantonská pýcha z Goodwoodu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Na nedávném autosalonu v Kantonu představil Rolls-Royce nejnovější model pro Čínu. Dostal logický název Canton Glory.

Rolls-Royce pokračuje ve stavbě speciálů pro Čínu, protože tamní trh se stává jeho hlavním odbytištěm a obzvláště dobře se vede dealerům v Pekingu a Šanghaji. Nezapomínejme, že také slaví deset let otevření továrny v Goodwoodu (1. ledna 2003) a také dekádu od vstupu na dnes největší světový trh s novými auty. Na autosalonu pro změnu v Kantonu ukázal nejnovější kousek na základě modelu Ghost. Dostal název Canton Glory (glory – pýcha, sláva, chlouba) a vzdává hold věži v tomto jihočínském městě. A skutečně se má čím pyšnit a chlubit.

Prestižní automobilka samozřejmě hlavně ukazuje, čeho jsou schopni její zaměstnanci, tedy velmi zruční řemeslníci. Regionální ředitel Rolls-Royce pro nejlidnatější zemi světa Henrik Wilhelmsmeyer dokonce řekl, že jediným omezením je představivost zákazníka. No, Číňané mají trochu jiný vkus než Evropané, ale zároveň i dost peněz. Také v tomto provedení navíc Ghost zůstává decentní limuzínou. Byť je v nabídce tím menším modelem, pořád je superluxusní a na tom nehodlají v Goodwoodu nic měnit. Nejde ale o žádnou křiklavou okázalost. 5,4 m dlouhé auto s protisměrně otevíranými bočními dveřmi je přece okázalé už samo o sobě.

Na firemních fotografiích je Canton Glory vyveden v modrostříbrném laku Cassiopeia v kombinaci s vínovou střechou, kapotou a víkem zavazadelníku. Tomuto odstínu říkají u dvou R Madeira. Má symbolizovat kontrast noční oblohy a kovové věže. Bílá, respektive stříbrná představují moderní Kanton, vínová pak ten historický. Ručně malovaná boční linka nepostrádá symbol města: sochu s pěti berany, najdeme jej i uvnitř na několika místech včetně opěrek hlavy. Interiér je vyveden v modrošedé a vínové kůži včetně koberečků, dřevěné obložení palubní desky dostalo černý klavírní lak.

Exemplář z autosalonu však měl opačnou kombinaci, navíc místo blyštivé barvy karoserie dostal bílou, vínové byly tentokrát boky. Zajímavostí je, že jí nazývají Carrera! S Porsche samozřejmě nemá nic společného, navíc tento výraz ve španělštině znamená „závod“. Ghost Canton Glory navazuje navíc na zlatobílý Golden Sunbird ze září letošního roku, který byl určen také pro Říši středu. V listopadu se objevil ještě Majestic Horse.

I nejnovější unikátní Ghost je poháněn turbodmychadlem přeplňovaným vidlicovým dvanáctiválcem objemu 6,6 l s výkonem 420 kW (571 koní) při 5250 otáčkách. Točivý moment motoru 770 N.m pak vrcholí ve velmi nízkých 1500 min-1 a přenáší jej dozadu osmistupňová samočinná převodovka. Zákazníci si kromě klasického luxusu můžou užívat i moderní techniky včetně satelitního spojení a multimediálního rozhraní, které Ghostu pochopitelně nechybí. Beztak je bude obsluhovat hlavně řidič.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)