Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rowan Atkinson se prohnal Goodwoodem za volantem Toyoty GR Yaris

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Známý britský herec je velkým fanouškem alternativních paliv. Tradiční GR Yaris navíc sám vlastní.

Rowan Atkinson, veřejnosti známý především rolemi jako Mr. Bean či Johnny English, je také dobře známým milovníkem a sběratelem automobilů. Ostatně v jeho sbírce se objevily skvosty jako McLaren F1, Aston Martin V8 Zagato, Lancia Delta HF Integrale a mnoho dalších.

Známý herec navíc nikdy nepohrdal ani s vozy využívajícími alternativní pohon, ostatně od roku 2015 vlastní BMW i3. A ačkoliv si na bateriové elektromobily nedávno postěžoval, nad alternativními pohony evidentně hůl nezlomil. Ostatně to dokázal i na nedávném Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Video se připravuje ...

Atkinson zde totiž usedl do speciálně upravené Toyoty GR Yaris H2 Concept, kterou automobilka vyvíjí již několik měsíců a pravidelně testuje na závodních tratích nejen v Japonsku, ale také v Evropě. Technika vozu je přitom na dnešní poměry vcelku unikátní.

Na rozdíl od běžných vodíkových elektromobilů s palivovými články je totiž koncept GR Yaris H2 stále osazen známým 1,6litrovým přeplňovaným tříválcem, který byl upraven pro spalování vodíku. Změny se přitom dotkly zejména palivového systému.

Jízdu se spalovacím vodíkovým GR Yarisem pak britský herec označil za ohromnou zábavu. Později také přiznal, že sám vlastní standardní Toyotu GR Yaris, která je podle jeho slov výjimečným autem a kapesní raketou.

Toyota přitom bývá poměrně často kritizována za údajné „zaspání“ v oblasti čistě elektrických bateriových vozů. Automobilka ovšem odpovídá svým důrazem na co nejširší nabídku pohonných ústrojí, ze kterých si bude moci vybrat každý zájemce. Tuto myšlenku navíc podporuje i Atkinson.

"Proto jsem dnes tady, abych podpořil myšlenku, že musíme zůstat otevření tomu, jak budeme pohánět automobily v budoucnosti," řekl Rowan Atkinson na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Dost možná i v narážce na svou předchozí kritiku bateriových elektromobilů.

"Myslím, že zejména pro motoristický sport jsou závodní elektromobily problematické, protože znějí jako pračka, která se přepne na cyklus odstřeďování. Je to těžké, ale spousta lidí se snaží zachovat emoce, které vám může poskytnout pouze auto s pístovým motorem,“ dodal herec.

Kromě Toyoty navíc pochválil i Formuli 1, která se rovněž snaží přispět k záchraně spalovacích motorů v motorsportu. Ovšem zatímco Toyota spaluje vodík, ve Formuli 1 nás čekají hybridní motory spalující syntetické palivo, které by rovněž mělo být výrazně šetrnější k životnímu prostředí.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Ja Prvni 123
19. 7. 2023 16:13
Re: Pan Atkinson
Ano, take se milibi co rika.

Elektro je k nicemu.
Synteticka paliva se mi libi. A ani ten vodik by nemusel byt spatně. Chce to jen naucit se ho vyrabet treba na solary.
Ale misto do baterek vyrabet vodik. A ten pak pouzivat, kdy ho potrebuju.
A ne kdyz sviti..
Avatar - Ja Prvni 123
19. 7. 2023 16:10
Re: Problem...
I to jen na okruhu. V rallye musis dojet rychlostni zkousku.
:-)
19. 7. 2023 07:03
Pan Atkinson
Je velmi inteligentní a vzdělaný člověk. Tedy není překvapivé, že na rozdíl od woke šílených kolegů se vyjadřuje rozumně a podporuje solidní směry.
Avatar - pradeda777
18. 7. 2023 22:40
Re: Problem...
Auta na baterky jsou jako policajti na baterky.....obojí na h.o.w.n.o....... :-[]
18. 7. 2023 19:25
Problem...
... asi nebude zvuk, ale spis hmotnost, omezeny dojezd a delka nabijeni. To se pro zavodni auro nehodi. Nabijeni by se dalo teda vyresit, vymenou v boxu, ale zbyvaji stale dve nevyhody.