Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab prodal reality, výrobu obnoví až po dohodě s odběrateli

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Saab prodal automobilku a současně podepsal dohodu o pronájmu závodu na 15 let, aby mohl pokračovat v jeho používání.

Švédská automobilka Saab podepsala dohodu o prodeji svých realit za 28 milionů eur (683 milionů Kč). Získala tak další peníze na provoz. Výrobu však automobilka zatím neobnoví, protože se nejprve musí dohodnout s dodavateli, kterým dluží za předchozí dodávky. Vyplývá to z dnešního prohlášení firmy.

Majitel Saabu, firma Swedish Automobile dříve známá jako Spyker Cars, dnes podepsala dohodu o prodeji podílu 50,1 procenta v dceřiné společnosti Saab Automobile Property konsorciu vedenému švédskou realitní firmou Hemfosa. Divize vlastní výrobní závod Saabu ve městě Trollhättan na jihozápadě Švédska. Podle dohody má kupující opci na koupi dalších akcií. Dohodu ještě musí schválit švédské a evropské regulační úřady a Evropská investiční banka. Saab současně podepíše dohodu o pronájmu závodu na 15 let, aby mohl pokračovat v jeho používání.

Zpráva přichází den poté, co se problémové automobilce podařilo zajistit objednávku na auta od čínské firmy za 13 milionů eur. Získala tak peníze na zaplacení dlužných mezd a na své nejbližší přežití.

"Naším dalším krokem bude dosažení dohody s našimi dodavateli, abychom dostali materiál a obnovili výrobu," řekla mluvčí Saabu Gunilla Gustavsová. Firma kvůli finančním problémům nevyrábí vozy s malou přestávkou od dubna.

Swedish Automobile se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodla s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab se však stále potýká s nedostatkem financí. Swedish Automobile se v posledních týdnech podařilo uzavřít dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu. Dohody ještě musí schválit úřady v Číně a Evropě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)