Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saab v Ženevě 2009

Diskuze (1)
Hrozba, že Ženeva 2009 je posledním velkým autosalonem, kde je Saab k vidění, je velká. Švédská automobilka se přesto nevzdává a v premiéře přiváží "terénní kombi" 9-3X.

V průběhu následujícího roku se máme těšit na novou generaci řady 9-5 a crossover 9-4X. Otázkou ale zůstává, zda se kvůli těžké finanční situaci Saab dožije aspoň frankfurtského autosalonu.

Kromě nového modelu má premiéru také evoluce motoru 1,9 TiD a dvoustupňově přeplňovaného 1,9 TTiD. Jejich výkon 110 kW, respektive 132 kW zůstává nezměněn, ale díky vyšší efektivitě spalování a přemapovaným řídicím jednotkám klesla kombinovaná spotřeba u dieselového 9-3 SportSedan na 5,3 l/100 km. To znamená úsporu 0,4 l, respektive 0,3 l u silnější verze. Kromě toho se zlepšily hodnoty pružného zrychlení.

9-3X

Model 9-3X není žádnou zásadní novinkou - jedná se o zvýšené a oplastované kombi na základě 9-3 SportCombi. Benzinové motory zastupuje 2,0T o výkonu 154 kW, který může být vybaven funkcí spalování směsi etanolu E85 (provedení Biopower). Na výběr je šestistupňová manuální převodovka, pro čistě benzinovou verzi také šestistupňový automat.

Standardem je v tomto případě pohon všech kol XWD - tedy spojka Haldex 4. generace, za příplatek doplněná o elektronicky řízený zadní samosvorný diferenciál. Porovnáváním datových vstupů do řídicí jednotky může elektronika rozhodnout až o 40% změně v distribuci hnacího momentu mezi kola zadní nápravy, aby byla síla na kolech efektivněji přenášena.

Do rodiny nepravých SUV se s příchodem Saabu 9-3X zařadí model s dvojitě přeplňovaným motorem 1.9 TTiD (132 kW, 400 Nm) s pohonem přední kol. Na výběr je opět šestistupňová manuální nebo automatická převodovka.

Saab 9-3X má základní zavazadlový objem 477 l, který lze rozšiřovat sklápěním sedadel až na 1331 l. Zadní sedadla jsou dělená v poměru 60/40 a po sklopení opěradel vzniká téměř rovná plocha s délkou 2,5 m. Světlá výška verzí s pohonem všech kol je zvýšena o 35 mm, u naftové dvoukolky pak je o 20 mm větší než u standardních SportCombi. Nová kola, specifická pro 9-3X, mají průměr 17 palců.


Diskuze (1)