Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Samořídící solární auto určené pro rodinu nabije okolní spotřebiče

Mirek Mazal
Diskuze (6)

Projekt studentů překračuje zažité standardy automobilové dopravy. Palivem je slunce, energie je sdílená a čtyřčlennou posádku odveze počítač.

Autonomní ekologické auto Era je součástí modelové řady značky Stella spadající pod vedení týmem Solar Team Eindhoven. Uskupení ekologických propagátorů čítá 22 studentů eindhovenské technologické univerzity, kteří se věnují koketování s reálně udržitelnou budoucností zalitou sluncem.

Sluneční paprsky mají být zdrojem energie inovativních automobilů, jejich vývoj začal od nuly a porušil všechny předsudky. Už na první pohled originální Stella Era je čtvrtým vozidlem zeleného portfolia výhradně poháněného solárními panely. Předchůdci vyšly s názvy Vita, Vie a Lux.

Kromě slunečního pohonu Era disponuje autonomním řízením. Jedná se fakticky o inteligentní nabíjecí stanici, nahromaděnou zásobu energie lze sdílet s jinými spotřebiteli přes klasickou nabíječku zapojenou pod registrační značkou futuristického konceptu. Použití slunečního svitu se tím rozšiřuje na další spotřebiče od elektromobilů přes elektrická kola, koloběžky po mobilní telefony.

Na zadní části aerodynamického těla jsou připraveny tři přípojky – jedna slouží k nabíjení vozu na nabíjecí stanici, druhá předává proud jiným elektromobilům a třetí může napojit prakticky jakékoliv spotřebiče. Vyhledávání nabíjecích pozic nebo nejbližších nabitých modelů Era zajistí mobilní aplikace Stella App.

Experimentální Era by měla zvládat ujet vzdálenost 1800 km díky efektivnímu využití solární energie ze střešních panelů o velikosti pěti metrů čtverečních. V rámci závislosti na jasném nebi je prototyp vybaven systémem Solar Smart Parking od Ericssonu, který dokáže navést autonomního pilota na parkovací místo s nejsilnějším slunečním dosahem vhodným pro rychlé dobití baterií. Parkování bez nehody sledují senzory a radary po celém obvodu kapkovitého konceptu. Digitální technika nahradila i zpětná zrcátka, která by generovala nežádoucí odpor vzduchu.

Studenti v Eindhovenu vytvořili vlastní pohonné ústrojí teoreticky účinné až na 98,5 %, což by byl průlom ve srovnání s čtvrtinovou účinností běžného spalovacího motoru. První modely Stella předvedly efektivitu okolo 90 %. Zbývajících pár procent se zdá nepodstatných, ale pravda je přesně opačná, říká projektový manažer Mick van der Spoel.

Multifunkční specifikace čtyřmístné Ery otevřela éru širšího využití automobilů dosud vnímaných jen jako výhradní dopravní prostředek mezi dvěma body. Pokrok sledují jiné automobilky, do nadějné studie Stelly se angažovalo například Audi (kamerová zpětná zrcátka pochází z e-tronu). „Era znamená začátek nové etapy, v níž se auto již nesoustředí jen na sebe,“ dodal Spoel v návaznosti na možnosti sdílení elektřiny mezi nejbližšími odběrateli.  

Čtvrtý zástupce Stelly změnil poměr cílů vývoje eindhovenské školy. Dříve vynikala řešení efektivity provozu solárních prototypů Vita, Vie a Lux, komfort znamenal zhruba jednu třetinu výsledného hodnocení. Poslední výtvor musel mít vyrovnanější vlastnosti tak, aby smysluplný provoz odpovídal stejně rozumnému pohodlí na palubě. Čtyřdveřová Era je tvůrci prezentována jako první rodinné solární vozidlo vybavené autonomními funkcemi a pojízdná nabíjecí stanice v jednom balení.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (6)

Doporučujeme

18. 1. 2022 17:40
Re: Chytrý nápad
zcela 100% ;-) Málokdy se ti stane, že bys měl třeba 7-8 mínusů za minutu... tolik haterů najednou příšpěvky nečte...
Avatar - WinDiesel
18. 1. 2022 16:42
Re: Chytrý nápad
třeba mínusuje redakce :-)
Avatar - WinDiesel
18. 1. 2022 16:41
Re: Chytrý nápad
:-! :-[] :-! :-[] :-!
Avatar - Roman Horký
18. 1. 2022 16:02
Re: Chytrý nápad
Bereš mi myšlenku přímo od huby. Kam do háje ti eko-magoři na tyto nápady chodí? Já bych si taky uměl představit panel o ploše 1m2, který nabije auto, převeze celou rodinu a ještě k tomu dobije vše okolo sebe. Ale potom bych se probudil zpocenej a pochcanej.
A s tím diskusním systémem, který pořád havaruje a pak uloží reakci (důkaz: titulek) jako nové vlákno, jděte vážená redakce taky do ***e. Hlavně že můžou úchylové minusovat.
Avatar - KANKUNEN
18. 1. 2022 15:30
Re: Chytrý nápad
Byl jsem skeptický, ale vývoj solárů jde opravdu rychle. Nedávno soláry sotva dokázaly pohánět ventilátor v autě a teď se budou muset stavět vybíjecí stanice.