Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania a dálkové ovládání vozidel za pomoci 5G sítě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

V počítačových hrách lze již řadu let řídit automobily prakticky stejným způsobem jako ve skutečnosti. Scania nyní opouští virtuální svět a za pomoci 5G sítě dokáže na dálku ovládat nákladní vozidlo podobně jako hráč v počítačové hře.

Společnosti Scania a Ericsson na jaře loňského roku oznámily, že se pouští do testování technologie 5G sítě pro využití v komunikaci mezi jednotlivými užitkovými vozidly navzájem a zároveň i dopravní infrastrukturou.

Společný výzkum prokázal, že dostatečně spolehlivé komunikace mezi vozidly a infrastrukturou lze dosáhnout pomocí stávající sítě 4G, ale nová síť 5G má být výrazně vhodnější díky své rychlosti bezdrátového přenosu dat kolem 1 GB za sekundu i pro komunikaci mezi vozidly v každodenním provozu.

Scania nyní lehce poodhalila výsledky společného vývoje, jenž se týká i autonomních systémů řízení nákladních automobilů a autobusů. Ty jsou podle materiálů společnosti navrženy tak, aby zvládly i velmi složité situace, ale i přesto se mohou dostat do situace, s níž si neporadí.

Jedním z typických scénářů, zmiňovaných společností Scania, může být případ, kdy vozidlo na objekt, který není schopno identifikovat a nedokáže kolem něj samo projet bez porušení pravidel silničního provozu.

Pro tyto případy mají být k dispozici systémy, které umožní, aby operátor dohlížející na provoz vozidla mohl zasáhnout, ujmout se jeho řízení na dálku a vyřešit celou situaci ze svého pracoviště.

V testovacím centru společnosti Scania byla za účelem vývoje takových systémů ve spolupráci se společností Ericsson instalována nejmodernější komunikační stanice, která využívá 5G sítě. Za jejího využití je pak prostřednictvím podobného volantu a pedálů, jaké znají hráči počítačových her, možné ovládat například těžký nákladní automobil.

Samotné dálkové ovládání není samozřejmě nijak převratné, ale právě díky využití 5G sítě zde dochází k téměř nezaznamenatelnému zpoždění v řádu milisekund mezi vyslanými příkazy z dálkového ovládání a reakcemi vozidla na ně.

Další předností systému vyvíjeného společnostmi Scania a Ericsson za pomoci 5G sítě má být skutečnost, že pro komunikaci s vozidlem je přiděleno exkluzivní spektrum. Komunikace mezi vozidlem a operátorem má být díky tomu velmi spolehlivá.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)