Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania myslí u kabin nákladních vozidel na prostor i bezpečí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Scania při vývoji kabin věnuje velkou pozornost bezpečnosti posádek. Testování je proto opravdu velmi důkladné.  

Výrobce nákladních vozidel a autobusů Scania je znám pro svou spolehlivost a také bezpečnost. Proto klade velký důraz na vývoj a testování. Důkazem budiž extrémní zkoušky posádkových kabin.

John Sedin, vedoucí testovacího týmu Scania, uvádí, že švédská společnost má své vlastní zásady pro bezpečnost v případě nehody nad rámec legislativních požadavků. Interní požadavky společnosti Scania jsou náročnější a také komplexnější než příslušné předpisy.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že v rámci „evropské“ zkoušky ECE R29 je na každý náraz použita vždy nová kabina. Během testů společnosti Scania naopak všechny nárazy absolvuje jedna jediná kabina.

V první části dojde k zatížení střechy, pak přichází na řadu náraz kyvadla na „A“ sloupek kabiny na straně řidiče a ve třetí části bezpečnost se otestuje pevnost zadní strany prostoru pro posádku. Všechny tyto tři části simulují převrácení vozidla, kdy se střecha deformuje, vozidlo při následném klouzání narazí do předmětu a nakonec náklad narazí do zadní stěny.

Pro vozidla s posádkovými kabinami, sloužící za základ hasičských speciálů, má společnost Scania i specifický nárazový test, při němž dochází během jízdy na zkušebním polygonu k převrácení skutečného vozidla za podmínek maximálně se přibližujících skutečné nehodě.

Na rozdíl od tahače s návěsem pro dálkovou přepravu má hasičské vozidlo s posádkovou kabinou nižší hmotnost a jiné těžiště. Společnost Scania proto vypracovala realističtější testování, které odpovídá skutečnému provozu hasičských vozidel.

K vyšší úrovni bezpečnosti vedle samotné konstrukce skeletu kabiny přispívají i boční okenní airbagy, které snižují riziko zranění a vytváří důležitou bariéru proti vnějšímu prostředí. V posádkových kabinách Scania nové generace se na tyto boční okenní airbagy mohou spoléhat také pasažéři sedící vzadu. Bezpečnost posádky je pro společnost Scania prioritou.

Zdroj: Scania Czech Republic s.r.o.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme