Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Seat Ibiza Cupra: Síla upsizingu (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (37)
Vydali jsme se do španělské Barcelony vyzkoušet si modernizovanou Ibizu Cupra, která konečně dostala manuální převodovku a větší motor. Organizátoři nám navíc uzavřeli kus zakroucené silnice.

Je tomu již téměř dvacet let, co na silnice vyjel první Seat Ibiza Cupra, v té době s dvoulitrovým atmosférickým čtyřválcem. Facelift tohoto modelu již přijel s přeplňovanou osmnáctistovkou známou z první Octavie RS a další generace pak přidala ještě variantu Cupra TDI s výkonem 118 kW. Zlom ale nastal u současné Ibizy, která přijela s dvakrát přeplňovanou čtrnáctistovkou a pouze s automatem. Tento příběh známe i z Fabie RS a nutno říci, že pohonné ústrojí nevynikalo zábavností ani spolehlivostí.

Naštěstí se Seat, potažmo koncern Volkswagen, rozhodl, že solidní základ v podobě Ibizy si zaslouží více. Proto jsme nyní v Barceloně, abychom si vyzkoušeli novou, nejsilnější kdy vyráběnou Ibizu Cupra. Pod kapotou vozu se totiž ukrývá agregát větší než doposud, a to přeplňovaná osmnáctistovka TSI, kterou vůz sdílí s Polem GTI. Ta má výkon 141 kW, což malému vozu stačí k maximální rychlosti 235 km/h a zrychlení z klidu na stovku za 6,7 sekund. Hodně pomáhá i vysoký točivý moment 320 N.m, což je vrcholná hodnota mezi ostrými hatchbacky této velikosti. Jen pozor, s automatem je k dispozici pouhých 250 N.m, což jde poznat. Více by sedmistupňová skříň dlouhodobě nezvládla.

My však máme k dispozici manuál, pojďme tedy jezdit. Při příchodu k vozu si říkám, že větší nevázanost designérů by zrovna v tomto případě nevadila. Zejména ve světlých barvách vypadá Ibiza Cupra spíše decentně, mnohem více jí pak sluší kombinace červené barvy a černých kol. Stejně ale musíte hledat detaily, které by dokázaly zaujmout. Oceňujeme však, že i sedmnáctipalcová kola vyplňují blatníky zcela dostatečně, což dnes není standardem.

Uvnitř je dojem podobný. Po faceliftu šla kvalita interiéru nahoru, za volantem si ale nepřipadáte zrovna výjimečně. Sedadla jsou však příjemná, i když bychom ocenili nižší ukotvení, a pozice za volantem dobrá. Dva hromotluci ale budou mít uvnitř problém s menší šířkou. Všechny výtky nám však rázem přijdou jako bezpředmětné, stačí se podívat do ceníku. Vůz totiž začíná na ceně 440.900 Kč, což je vzhledem k nabízeným výkonům skvělá částka. A hlavně – po prvním svezení si troufáme říci, že za tyto peníze rychlejší auto neseženete.

Pojďme na to však pěkně popořádku. Nejdříve vyjíždíme na dálnici, kde Cupra předvádí, že s každodenní použitelností nebude mít žádný problém. Díky adaptivním tlumičům zvládá spáry a nerovnosti s až překvapivým přehledem, je tuhá, avšak poddajná. Motor při 130 km/h točí jen okolo 3000 otáček a skoro o něm není slyšet. Pod plynem se však umí ozvat razantněji, i když registrujete spíše rezonátor mezi motorem a kabinou, který bohužel dělá zvuk jako z počítačové hry devadesátých let. Tohle řešení mi přišlo zajímavé při prvním svezení kdysi dávno, mám pocit, že s Golfem GTD, s postupem času bych však raději slyšel přirozený tón motoru, byť tišší.

To je ale tak asi jediné minus jinak velmi povedené jednotky. Díky velkému točivému momentu člověka překvapí zejména pružnost agregátu, i z dálničních rychlostí auto vyrazí s chutí vpřed a čísla na tachometru naskakují vážně rychle. Nejvíce však jednotce sedí otáčky okolo čtyř a pěti tisíc, kdy objevíte, že tohle auto není jen svižné, ale zcela vážně rychlé. Reálná dynamika pak překvapí v kontextu zvolených převodů. Osobně jsem odpůrcem dlouhých kvaltů, zabíjejí přirozenou lehkost pohybu vozu, v tomto případě však můžete dvojku točit do tachometrových 115 km/h, což je na malý ostrý hatchback opravdu hodně, auto ale stále působí velmi svižně z jakýchkoliv otáček, má chuť letět vždy vpřed a na dvojku pod plným plynem pružně zrychluje ideálně na hranici trakce předních kol. Holt v tomto se pozná větší objem motoru. Přidejte k tomu rychlé reakce i dobře naladěné ovládací prvky a je jasné, že Cupra zábavu nezkazí.

Ověřit je to však stále potřeba na některé z náročných klikatých okresek, kterých je v okolí Barcelony požehnaně. Tentokrát se však stala věc, ve kterou mnozí novináři často tajně doufali, ale osobně jsem ji ještě nezažil. Seat nám pod dohledem policie uzavřel krásný, téměř sedmikilometrový úsek zatáčkovité okresky. Ostatně podívejte se na trochu netradiční video, kde jde jízda po této silnici vidět z mnoha úhlů, přičemž klasický onboard začíná v čase 6:00.

Video se připravuje ...

Právě na okresce se Ibiza ukazuje ve velmi dobrém světle, a to i ve srovnání s koncernovým bratrem, Polem GTI, který je tupější v nájezdech a více zaklekává na vnější přední kolo. Ibiza se do oblouků vrhá s nadšením, ale stále velmi stabilně. Uprostřed oblouku je vyvážená, hravá, snadno ovladatelná a také patřičně rychlá. Na výjezdu překvapivě slušně pracuje systém XDS, který na rozdíl od Octavie RS 230 nezasahuje proti vůli řidiče, ale opravdu pomáhá s trakcí. Auto se tak dá řídit rychle, ale zároveň je stále vše pod kontrolou. Troufám si říci, že s tempem kompaktní Ibizy by měly problém i mnohem silnější ostré hatchbacky.

Nečekejte však nějakou ultimativnost či boj s rozevlátostí. Naladění je sice přístupné jízdě na limitu, nějaké dovádění s vybočení zádi ale není na pořadu dne, a to i kvůli ne zcela vypínatelné stabilizaci. Ostatně celý vůz je laděn spíše pro každodenní použití a dostupnou rychlost, což u hot hatche rozhodně není špatně, naopak se má jednat o univerzální sportovní auto pro každou příležitost za dostupné peníze. Tuto definici splňuje Cupra do puntíku.

Faceliftovaná Ibiza Cupra dělá přesně to, co bychom od podobného Seatu očekávali – za málo peněz nabízí nejen značnou rychlost danou skvělou jednotkou, ale také dobře naladěný poddajný podvozek, obratné chování a v neposlední řadě i nízké provozní náklady. V kombinaci ostré jízdy po okreskách a svižného přesunu jsme jezdili za deset litrů, při naprosto běžné jízdě pak palubní počítač ukazoval 6,5 l/100 km. Z prvních dojmů se tak zdá, že tohle auto se bude řadit na vrchol své třídy.

Seat Ibiza Cupra 1.8 TSI - technická data
Motor 1.8 TSI
Převodovka 6MT/7AT
Zdvihový objem (cm3) 1798
Válce/ventily 4.4
Největší výkon (kW/min-1) 141/5400
Točivý moment (N.m/min-1) 320/1450-4200
Maximální rychlost (km/h) 235
Zrychlení 0-100 km/h (s) 6,7
Spotřeba (l na 100 km) 6
Hmotnost (kg) 1260
Cena (Kč) 440.900
Ondřej Chamilla
Diskuze (37)
30. 11. 2015 18:14
Fabia 3 RS
A teraz by ma zaujimalo, preco "vraj" tuto kombinaciu motora a prevodovky nedostane aj Fabia 3 RS?
28. 11. 2015 00:01
Re: Top voľba?
Psal 150 kW. Zřejmě nástupce 2,4, kterou dávali do Civicu například v USA.
27. 11. 2015 23:57
Re: Top voľba?
Už bylo potvrzeno, že tenhle motor budou nabízet i v EU v HB? Protože i dříve dávali do Civicu 2,4.
Avatar - Emel
26. 11. 2015 12:06
Re: Top voľba?
Hele, parametry Ibizy rozhodně nejsou průměrné, to nemůžeš myslet vážně.

Argumentovat tím, že Honda časem představí nový motor v o třídu větším autě a ten pojede taky hezky je fraška.
Avatar - boost.
26. 11. 2015 11:24
Re: Top voľba?
Když hot, tak boiling hot!