Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Škody Zellmer: VW bude potřebovat na rozhodnutí o gigafactory víc času

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Koncern Volkswagen zřejmě bude potřebovat na finální rozhodnutí o lokalitě pro chystanou továrnu na výrobu baterií do elektromobilů více času. Důvodem je případné zohlednění změn v novém balíčku podpůrných opatření v programu Green Deal, který chystá Evropská unie.

Novinářům to řekl předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer. Podle dřívějších sdělení se měl koncern rozhodnout o lokalitě do konce minulého roku a poté o několik měsíců později, hovořilo se o konci března.

Video se připravuje ...

"Česko má nyní v rámci kandidátských zemí skvělou pozici k získání gigafactory. Je ale nyní potřeba počkat, co přinese takzvaný nový Green Deal. Koncern jej musí zhodnotit i z hlediska dotací a investičních pobídek," uvedl.

Zellmer podotkl, že 40 procent hodnoty elektrických vozů tvoří baterie, které se nyní z 95 procent dovážejí z Asie. "Pokud chceme transformovat automobilový průmysl k bateriovým vozům, chceme rozhodně lokalizovat celý výrobní řetězec pro baterie v Evropě," dodal.

Volkswagen pro umístění své továrny na baterie do elektromobilů zvažuje vedle Česka i lokality v Polsku, Maďarsku či na Slovensku. Stavět by chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět články do baterií od roku 2027. Vláda na začátku února schválila nezávazné memorandum o porozumění s Volkswagenem. Předpokládaná investice do gigafactory se pohybuje kolem 120 miliard korun.

Video se připravuje ...

Škoda Auto plánuje, že v roce 2030 budou 70 procent jejích prodejů v Evropě tvořit elektrické vozy. V roce 2035 pak kvůli omezením EU plánuje ukončení výroby aut se spalovacím motorem.

Dominik Kovář
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
1. 3. 2023 19:11
Re: Šéf Škody....
Třeba ve výrobě azbestu? Nebo DDT bychom mohli zkusit ;-) :D .
Avatar - WinDiesel
1. 3. 2023 18:48
Re: Šéf Škody....
Tywoe, ty jako opravdu myslíš že je Evropa schopná Číňanům konkurovat cenou? Neupadl jsi na hlavičku? Nebylo by lepší Mandarínům konkurovat v něčem co třeba tak úplně dobře neumí?
Avatar - WinDiesel
1. 3. 2023 18:47
Re: Důležité je
a to že budou potřebovat vody jako pro celou Plzeň, to nevadí, že? :-[] :-[] :-[]
Avatar - pradeda777
1. 3. 2023 11:55
Re: Důležité je
Letiště? Spíš jen zpevněná rozjezdová a přistávací plocha. A těch tu po bolševicích zbylo habaděj.... :-[]
Avatar - pradeda777
1. 3. 2023 11:47
Šéf Škody....
"Pokud chceme transformovat automobilový průmysl k bateriovým vozům, chceme rozhodně lokalizovat celý výrobní řetězec pro baterie v Evropě," dodal.
No nekeke.....a na to jste přišli až teď??????????????