Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sériové BMW X2 na prvních fotkách. Představí se na podzim

David Bureš
Diskuze (4)
Novinka v nabídce značky BMW se světu představí rok po konceptu. Do prodeje ale patrně vstoupí až na začátku roku 2018.

BMW chystá další rozšíření své nabídky. A jelikož prim dnes hrají především SUV a crossovery, není velkým divem, že vedle připravovaných sporťáků (řada 8, nástupce Z4) půjde také o expanzi rodiny „X“. Vedle luxusní X7 se můžeme těšit na model nazvaný X2, který by měl debutovat na podzimním frankfurtském autosalonu, rok po premiéře stejnojmenného konceptu.

Na internetu jsou už první fotografie sériového auta, avšak zatím stále zakrytého vrstvou kamufláže. Ta je hodně barevná, aby zdůraznila „funky“ charakter tohoto crossoveru, který bude chtít cílit hlavně na mladé zákazníky.

Design auta je ale pod maskováním rozeznatelný, a tak můžeme tvrdit, že fotky zamaskované X2 potvrzují pravost dříve uniklých patentových snímků, které poprvé ukázaly, že sériové auto proti loňskému konceptu ztratí velkou část výrazného charakteru. Koncept měl hodně drsnou vizáž přídě, která u „sériovky“ bude mnohem jemnější.

Video se připravuje ...

Celková silueta konceptu ale zůstane zachována. To znamená, že ve srovnání s jinými modely rodiny „X“ bude mít X2 blíže konvenčním automobilům, bude tedy spíše crossoverem než typickým SUV. Zda však bude nabídnuta vedle pětidveřové verze i třídveřová, jak se v minulosti spekulovalo, zatím jasné není.

Základem automobilu bude platforma UKL1 sdílená s modelem X1 nebo Mini Countryman, což znamená pohon přední nápravy. Alternativou ale samozřejmě bude pohon všech kol, který v nabídce BMW v dnešní době už nemůže chybět.

Na internet už unikly informace o nabízených motorech, díky čemuž víme, že nabídka bude prakticky totožná jako u X1. K dispozici tak budou již známé 1,5litrové tříválce i dvoulitrové čtyřválce, zážehové i vznětové, které budou spolupracovat s šestistupňovým manuálem nebo osmistupňovým automatem. Vrcholem pak má být model nazvaný X2 M35i xDrive poháněný benzinovým motorem, podle všeho čtyřválcem, o výkonu 300 koní (221 kW). Údajně se počítá také s mildhybridní verzí.

BMW X2 se sice světu ukáže ještě letos, jeho prodej ale bude podle dostupných zpráv zahájen až na začátku příštího roku. Mnichovská novinka bude chtít konkurovat Range Roveru Evoque nebo teprve připravovanému Audi Q4. O výrobu se postará továrna BMW v Regensburgu, kde se X2 bude vyrábět třeba po boku X1.

David Bureš
Diskuze (4)
10. 8. 2017 16:12
Q2/3, X2...
...a pořád nikdo nepřekonal tvarově dokonalý Evoque. ;-)
Avatar - Brumbal
10. 8. 2017 15:12
Dobrý den, pane Bureši.
Vsechno na patentovacich skicach vypada hrozne proti seriovce.
Avatar - Bubáq
10. 8. 2017 12:36
Dobrý den, pane Bureši.
Tentokrát máte štěstí: auto na fotkách vypadá k světu a není tak hnusné, jako na dříve uveřejněných patentových skicách. Navíc se hodně podobá studii, což je jen dobře. Takže dnes nebudu mít žádné poťouhlé připomínky k Vašemu psaní o novinkách... :-)