Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chystá záplavu nových modelů. Tohle všechno uvidíme do konce roku 2018!

David Bureš
Diskuze (7)
Následující měsíce budou u BMW ve znamení důležitých mezigeneračních změn. Letos se nástupce dočká SUV X3, v příštím roce přijde nová řada 3.

BMW loni po dlouhých 11 letech ztratila titul nejprodávanější luxusní automobilky na světě, když ho překonal konkurenční Mercedes-Benz, jehož prodeje meziročně vzrostly o nebývalých 11 %. V Mnichově se ale pracuje na nápravě, již v blízké době tamější výrobce uvede na trh doslova záplavu novinek. A ty si dnes ve stručnosti představíme.

Jestliže začátek letošního roku byl ve znamení příchodu nové řady 5 na trh, hlavním mnichovským tahákem v druhé polovině roku bude třetí generace SUV X3, s interním označením G01, která se má světu poprvé představit ještě tento měsíc. Aktuálně třetí nejprodávanější SUV značky přijede s tvary navrženými australským designérem Calvinem Lukem, který už pracoval třeba na modernizované řadě 1.

Auto ve srovnání s dnešním provedením vyroste, aby nabídlo prostornější kabinu, pohon zadních kol mu ale zůstane. Co se týče motorů, tak nejzajímavějším jistě bude přeplňovaný třílitrový šestiválec sportovního modelu X3 M40i. Stále se přitom spekuluje také o příchodu „plnohodnotného“ eMka, tedy X3 M. Už jistotou je naopak nabídnutí plug-in hybridu a elektrické verze.

Na stejném technickém základu jako nové X3 přijede i odvozený model X4 se sportovnější siluetou. Ten se ukázal jako úspěšný, a tak dorazí i v druhé generaci. S jejím příchodem přitom BMW nemá otálet, nová X4 se má ukázat již krátce po X3, což by naznačovalo debut někdy na přelomu roku, nebo v prvních měsících roku 2018.

Právě rok 2018 bude ve znamení debutu nové generace řady 3, která je dlouhodobě nejprodávanějším vozem značky. Kvůli své důležitosti sedmá generace tohoto auta dostane tu nejmodernější techniku, převzatou z větších řad 5 a 7, s nimiž bude sdílet i svoji platformu. Ani trojka s interním označením G20 ještě nebude dílem Jozefa Kabaně, který do BMW oficiálně nastoupí v druhé polovině roku, ale jeho předchůdce Karima Habiba.

Po premiéře sedanu (očekávané na podzim 2018) a jeho prodloužené verze pro čínský trh bude v roce 2019 představen kombík. Pro rok 2020 se pak počítá s příchodem kupé a kabria technicky spřízněné řady 4, která se má od trojky svými tvary výrazněji lišit. O rok později pak má dorazit společný nástupce modelů 3 GT a 4 Gran Coupé.

V roce 2018 se představí také nová generace řada 6. V tomto případě půjde o nahrazení dnešního modelu 5 GT. Nástupci dnešní šestky se totiž přemění v řadu 8, která chce nabídnout kombinaci luxusu a dynamiky. Jako první dorazí kupé, chystané pro rok 2018, které bude vycházet z nedávno představeného konceptu 8. Těšit se přitom můžeme i na vrcholnou verzi M8, která patrně použije dvakrát přeplňovaný osmiválec z nadcházející nové generace M5. Sportovní sedan s interním označením F90 bude debutovat na letošním zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Oživené kupé řady 8 přitom nebude jediným novým sportovním autem z Mnichova. S napětím je očekáván společný projekt s automobilkou Toyota v podobě nástupce BMW Z4. Roadster s elektricky ovládanou plátěnou střechou se má ukázat již na srpnové přehlídce Concours d'Elegance v americkém Pebble Beach, přičemž podle zpráv z automobilky nebude nazvaný Z5. Zůstane zadokolkou, pod jejíž kapotou se očekává technika od BMW v podobě čtyřválců a šestiválců.

Pro jaro 2018 se počítá s modernizací plug-in hybridního sporťáku i8, který nově dorazí také ve formě otevřeného i8 Spyder. Auto, podle některých zpráv nazvané i8 S, dostane výkonnější tříválec i baterie s vyšší kapacitou. Úpravami projde i futuristický design.

Vedle sportovních aut se BMW zaměří i na SUV, které jsou pro něj z hlediska prodejů stále důležitější. Zmíněné nové generace X3 a X4 totiž nejsou jedinými chystanými novinkami z této kategorie. Pro rok 2018 se pracuje na dalším rozšíření nabídky v oblasti SUV, když na trh dorazí crossover X2. Auto bude postaveno na základech platformy UKL s pohonem předních kol, přičemž ze špionážních snímků vyplývá, že si uchová tvary stejnojmenného konceptu představeného vloni.

Připravován je i nový model X7, nejluxusnější SUV v nabídce mnichovského výrobce, který ale uvidíme až v roce 2019. Automobil bude dostupný v rodinné variantě se sedmimístnou kabinou i v luxusní verzi, která naopak nabídne jen čtveřici sedadel.

David Bureš
Diskuze (7)
5. 6. 2017 21:20
Re: U nás si vybere každý ...
Přesně X6, ostatně celá divná 6ka, 5GT jsem vůbec nepochopil proč vznikly. Ostatně takovej pašík s placatějšim profilem je taky celkem zbytečný auto a kupce si to bohužel najde.
5. 6. 2017 16:19
Re: U nás si vybere každý ...
Jasne, mne len to prirovnanie udrelo do oci, tak som k tomu hodil koment. V ostatnom sa da povedat, ze suhlasim. Ked sa povie BMW, tiez mam pred ocami najskor 3er, 5er a 7er a ostatne modely sa mi vyjavia az nasledne, a narozdiel od mnohych, vo vela modeloch som dodnes nenasiel identitu znacky, napriek ich predajnym uspechom (hlavne X6), ale beriem to tak, ze co si trh pyta, to dostava.
Tiez som staromil, preto ma v garazi na pekne vikendove vylety caka e30 ;-)
5. 6. 2017 15:06
Re: U nás si vybere každý ...
Ale no tak... Každé přirovnání drhne. A tohle bylo navíc míněno jako nadsázka. Nicméně, znáš nějakou automobilku, která by vyráběla patnáct stejně dobrých (vyrovnaných) modelových řad? Já teda ne. A konkrétně u BMW pozoruji - právě s rostoucím počtem všech možných ( dle mého soudu zcela nesmyslných a zbytečných) modelů-naprosté rozvolnění charakteru a identity. Ale jinak samozřejmě, proti gustu ... :no: >:D
5. 6. 2017 14:50
Re: U nás si vybere každý ...
Toto je dost zle prirovnanie, kedze v automobilke moze pracovat X vyvojovych timov s X zamestnancami v kazdom time .... cize jeden kuchar sice neuvari 150 roznych dobrych jedal, ale pre 15 kucharov by to uz nemusel byt problem
Avatar - Brumbal
5. 6. 2017 14:24
Re: X3M
X3 M nebude mit vic jak 500hp o proti obezni americe vykone jak tryskac.