Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šikovný grafik ukázal, jak mohl vypadat Ford Puma inspirovaný originálem z devadesátých let

Dominik Kovář
Diskuze (1)

V jednadvacátém století je třídveřové kupé u velkoobjemové automobilky zapomenutým luxusem. Ford oživil jméno Puma v podobě crossoveru. Pokud by se ale držel varianty kupé, jak by vůbec takový model vypadal? 

Ford se v roce 2019 při představení nového crossoveru rozhodl vrátit do nabídky staré známé jméno, kterým je Puma. Na přelomu tisíciletí přitom vypadala Puma docela jinak, než jak ji známe dnes. 

Video se připravuje ...

Ford vyráběl dnes populární model Puma v letech 1997 až 2002 a to primárně pro evropský trh. Malé sportovní kupé stálo na základu tehdejší generace modelu Fiesta a pod kapotou mohlo mít zážehový čtyřválec o objemech 1,4 litru, 1,6 litru nebo 1,7 litru. Motory poskytovaly výkon od 67 kW (91 koní), přes 76 kW (103 koní) až po 92 kW (125 koní). Pro trh ve Velké Británii vznikla speciální edice několika vozů, jejichž čtyřválec o objemu 1,7 litru měl výkon 114 kW (155 koní). 

Dodnes platí původní Puma za velmi schopný malý sportovní automobil, jehož ovladatelnost a jízdní výkony šly ruku v ruce s jeho dynamickým designem. Však se nejvýkonnější verze dostala z nuly na stovku pod 8 sekund, což na tehdejší dobu byla v cenové hladině modelu solidní hodnota. 

Po 17 letech v ústraní Ford vrátil jméno do hry s novým módním crossoverem, který se nyní vyrábí již pátým rokem. A nutno dodat, že se sázka na takto postavenou Pumu automobilce vyplatila. Nyní má trojnásobně vyšší prodeje než populární Fiesta, která tak díky klesající poptávce letos po dlouhých 47 letech končí. 

Většina lidí bude souhlasit, že se Fordu design nové Pumy povedl. Automobilce však mohou mít za zlé, že jméno kdysi populárního kupé navlékli na dnes již běžný crossover. Ostatně, vždy může být hůře. Třeba ve chvíli, kdy dostane elektromobil jméno Mustang, ale vlastně to není Mustang.

Pokud by vás zajímalo, jak mohla vypadat Puma v dnešní době, kdyby si ponechala původní typ karoserie, pak se v přiložené galerii podívejte na povedený vizuální koncept, který přichystal grafik z profilu automotive.diffusion. 

Video se připravuje ...

Grafik vyhotovil hned několik verzí, mezi kterými bude na základě agresivnějších prvků karoserie pravděpodobně model ST nebo dokonce RS. Kombinace dnešního designového jazyku americké značky s tehdejšími rysy sportovního kupé působí nesmírně sexy a můžeme se jen domnívat, jak by byl takový model úspěšný. Otázka zní, pokud by třeba měla takto vypadající Puma jen lehce vyšší cenu než ta současná a přitom stejné motory, koupili byste si ji? 

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
12. 2. 2023 06:59
Vyzera to dobre
Kupatka od beznych znaciek su uz ale out a coskoro budu uz len v muzeach ... jedine zeby z tohto spravili nejaky exoticky maloseriovy baby aston ...