Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Silniční monopost BAC Mono dosáhl významného historického milníku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Britský BAC Mono má na svém kontě již rovných sto exemplářů dodaných zákazníkům po celém světě.

 

Společnost Briggs Automotive Company Ltd. (BAC) byla založena v roce 2009 v Liverpoolu a o dva roky později představila svůj jednomístný sportovní stroj, který dodnes figuruje v její nabídce pod označením Mono.

V roce 2015 se na Festivalu rychlosti v Goodwoodu tento vůz představil v modernizovaném provedení s novým motorem o objemu 2,5 litru a výkonu 227 kW (309 k) a na podzim stejného roku bylo uvedeno speciální provedení BAC Mono Marine Edition.

Festival rychlosti v Goodwoodu v roce 2016 se stal místem světové premiéry pro nová karbon-kompozitová kola a na festivalu Science in the City, pořádaném v červenci stejného roku v Manchesteru, se BAC Mono představil s další novinkou v podobě zadních blatníků z grafenu výrazně snižujícího hmotnost.

Začátkem roku 2017 o sobě dala malá britská automobilka vědět prostřednictvím akce pojmenované Mono Ice Driving Expirience, jejíž první ročník se uskutečnil na zamrzlých švédských jezerech.

BAC Mono si během let vytvořil poměrně slušnou základnu příznivců a i díky tomu se jeho výrobce pochlubil skutečností, že tento silniční monopost má na svém kontě již 100 exemplářů dodaných zákazníkům.

Exemplář, který je v pořadí stý připravený pro zákazníka byl odhalen v první polovině letošního dubna. Tento BAC Mono se pyšní zlatou plaketou se sériovým číslem svého šasi z uhlíkových vláken i zvolenou barevnou kombinací v podobě černé a britské závodní zelené, kterou doplňuje žlutý nápis BAC. Technika se nemění a i zde slouží k pohonu atmosférický čtyřválec o objemu 2,5 litru a výkonu 227 kW (309 k), který vozu o hmotnosti pouhých 580 kg poskytuje nadprůměrné dynamické schopnosti.

Společnost Briggs Automotive Company Ltd. uvádí, že výroční exemplář získalo muzeum automobilů Strøjer Samlingen v dánském městě Assens, které se může pochlubit působivou sbírkou více než 120 vozů z celého světa. Ve sbírkách tohoto muzea jsou mimo jiné pozoruhodné kolekce vozů značek Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Aston Martin, Porsche, McLaren, Koenigsegg, automobily dánské královské rodiny a také vozy, které sloužily při natáčení filmu, jejichž hlavní hvězdou je James Bond.

Zdroj: Briggs Automotive Company Ltd.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme