Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda chce ještě letos umožnit placení u pump přímo z vozu

ČTK
Diskuze (12)

Škoda Auto chce ještě v letošním roce umožnit placení za palivo u čerpacích stanic přímo z displeje umístěného ve voze.

V současnosti jedná s velkými sítěmi jako je OMV, Benzina nebo MOL, ale i menšími provozovateli o spolupráci. Na tiskové konferenci to uvedl Jaroslav Pelant ze společnosti Škoda X, na kterou se přejmenovala Škoda DigiLab.

Placení paliva a parkování z auta ještě letos

"Usilovně na tom pracujeme, aby byla služba dostupná v Česku ještě letos, stejně jako placení z vozu za parkování," uvedl Pelant. Služba Pay to Fuel již běží v pilotním provozu v Německu, Lucembursku a Dánsku a v létě se má rozšířit do dalších čtyř zemí. Dohromady bude dostupná u 4500 čerpadel. Do konce roku má být již v 11 zemích a u 16.000 stanic.

Video se připravuje ...

Podobně chce Škoda prostřednictvím své digitální dceřiné firmy Škoda X rozšířit další služby, jako je placení z vozu za parkování, které by se rovněž mělo objevit v Česku letos. Další aplikací je Offers, která umožňuje získávat přímo na displej vozu nabídky z obchodů a od dalších partnerů značky. Rozšířit se má i služba sdílení aut HoppyGo.

Škoda X: Nabíjecí Huby z použitých baterií

Mezi dalšími produkty Škody X jsou nabíjecí Huby vytvořené z použitých baterií z elektromobilů. Těch by mohlo ročně vzniknout zhruba 60. Pilotní projekt již běží v České republice. Ve všech zemích Evropy již funguje aplikace DigiCart, která prostřednictvím digitálního certifikátu nabízí základní informace o ojetém vozidle, jako je servisní historie nebo počet ujetých kilometrů.

Škoda X, dříve Škoda DigiLab, slouží české automobilce jako centrální dílna pro vývoj nových služeb souvisejících s mobilitou a novými technologiemi. Je součástí mezinárodní startupové scény a neustále vyhledává nové možnosti kooperace s kreativními mozky z oblasti informačních technologií.

ČTK
Diskuze (12)

Doporučujeme

1. 6. 2023 21:17
Proč Škoda Auto podporuje lenost řidičů?!!
Nechápu, proč by řidič neměl zvednout svůj (čím dál častěji přetučnělý) zadek od volantu a normálně dojít zaplatit ke kase?!! :-O :-O :-O :no:
Avatar - Mokrous
1. 6. 2023 16:38
Bože! To je zas číčovina!
A k čemu to jako bude dobrý? Nemáme snad mobily a karty? Nejde snad na stojan umístit čtečku karet? Nemusíme snad vylézt z auta strčit pistoli do nádrže? Nezvládli bychom přitom i přiložit kartu/tel. ke čtečce?
Už léta u Orlenu platím apkou přes QR a zabere mi to asi 3 sekundy. Než nateče nafta, tak spustím apku, když není zůstatek, tak dobiju a až cvakne pistole, tak ji vrátím do stojanu a naskenuju QR, potvrdím a odjíždím.
V případě čtečky by to bylo ještě snazší i bez těch škodováckých číčovin.

Jak asi bude vypadat, když bych nasedal do auta bez zaplacení? A teprve pak lovil na displayi nějaký nový platící aplikace?
1. 6. 2023 15:24
Re: Drbání levou rukou za pravým uchem.
Rozdíl je, sice minimální, ale je. Telefon musí být chytrý (ano, má ho skoro každý), mít příslušnou aplikaci, musí být nabitý, a funkční.

Ale to je zástupná diskuze odvedená od primárního předmětu, jestli karta nebo QR kód, mně šlo o zbytečnost uváděnou v článku.

Klasický případ argumentačního faulu.
Avatar - WinDiesel
1. 6. 2023 15:15
Re: Pumpaři budou "rádi"
uz se vyprdni na komanče :-[] :-[] :-[] :-[] :-[]
Avatar - Mikesus
1. 6. 2023 14:32
Re: Re: Drbání levou rukou za pravým uchem.
Ne. Pres QR platím. Naskenuju QR a dám ok, zaplatit. To je vše. Žádný text, žádné nasledne pouštění aplikace.