Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Fabia III Combi: První statické dojmy a video ze Strahova

Jan Mička
Diskuze (181)
Třetí generace Škody Fabia Combi si odbude světovou premiéru na autosalonu v Paříži. Podobně jako hatchback jsme si vůz osobně osahali ještě před tím na pražském Strahově.

Když jsme vám na začátku minulého týdne přinesli článek o nové Škodě Fabia a prvních statických dojmech, zmínili jsme se o malém překvapení. V prostorách fotografického ateliéru na pražském Strahově, kam jsme mohli vstoupit za přísných bezpečnostních opatření, se nám totiž představila také praktičtější varianta kombi. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, v době naší návštěvy však stále nebylo jasné, zda ji Škodovka v Paříži skutečně odhalí. Nicméně i tohle se včera odpoledne potvrdilo, na web totiž unikly první fotografie.

Zatímco k Fabii s karoserií hatchback jsme dostali spoustu informací, u kombi byli zástupci automobilky hodně skoupí na slovo a řekli jenom to nejnutnější. V době prvního kontaktu jsme tedy věděli pouze to, že kombi bude mít praktičtější zavazadelník o základním objemu 530 litrů (teď už víme, že půjde rozšířit až na 1395 litrů) a z motorové palety vypadne litrový tříválec s výkonem 44 kW. Nezbylo tedy, než vzít metr do ruky a automobil důkladně „prošmejdit“. A nyní již víme, že naše měření se shodovala s oficiálními údaji.

Přední část interiéru jsme si popsali v předchozím článku. Vystavené kombi se lišilo pouze barevnou kombinací přístrojové desky, které kontrast díky širokému bílému pruhu opravdu sluší. Jiné to ale bylo po přesednutí dozadu. Ačkoliv mezi koleny a opěradlem předního sedadla zůstala stejná prostorová rezerva jako u hatchbacku (auta mají shodný rozvor 2.470 mm), nad hlavou jsme díky pozvolnějšímu svažování střechy naměřili zhruba o 10 milimetrů více prostoru. Celý interiér je širší o 21 mm a delší o osm milimetrů. Škoda se chlubí, že v něm najdete držáky až na sedm lahví o objemu 0,4 až 1,5 litru.

Stejně jako v případě hatchbacku platí, že v příčném směru vzadu najde odpovídající komfort pouze dvojice dospělých nebo tři děti. Před sklopením zadních opěradel jsme však přišli na příjemné překvapení – sedák se dá vyklopit jako u minulé generace Fabie, čímž lze opěradla sklopit ještě o něco více. Ani tak sice nevznikla zcela rovná ložná plocha (schod je vysoký 110 mm), počítat však můžeme s praktickou dvojitou podlážkou zavazadelníku, která problém vyřeší. Co se týče víka zavazadlového prostoru, otevírá se do výšky 1,9 metru, šířka vstupního otvoru činí 1028 milimetrů.

V porovnání s předchůdcem celé auto narostlo na délku o 10 mm, na šířku pak dokonce o 90 mm, přičemž je nižší o 31 mm.

Samotný zavazadelník má základní objem 530 litrů, což je o 200 litrů více než u nového hatchbacku, respektive o 50 litrů více ve srovnání s předchozí generací Fabie Combi. Snížila se také výška ložné hrany (z 645 na 611 milimetrů). V nejužším místě mezi podběhy jsme naměřili 960 milimetrů, tedy jen o dva milimetry více než u minulého kombi.

Potěšilo nás, že Škodovka zbytečně „nenahání“ litry a vůz vybavila pořádným rezervním kolem. Pod podlážkou nicméně najdeme také rozměrnou schránku, kterou lze použít třeba na uskladnění zimního vybavení. To patří mezi sedmnáct „Simply Clever“ řešení, přičemž hned deset z nich je zcela nových. Nebude chybět ani často omílaná škrabka na led ve víčku nádrže, stejně jako odpadkový koš.

Ještě připomeňme, že nová Fabia Combi má být až o 17% úspornější, zatímco emise CO2 budou začínat na 82 g/km. Automobilka slibuje vysokou míru komfortu díky pečlivě vyladěnému podvozku. Na český trh se auto dostane v lednu 2015.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (181)
3. 10. 2014 21:41
Re: IQ_2014
Daj si s tou hnusnou reklamou odchod !
2. 10. 2014 23:04
Re: Litre
>:D
Avatar - rohYpnol
2. 10. 2014 17:25
Re: Horší než si myslíte?
naivko.

A co má být? Interiér nové Fabie jsou jen tvrdé plasty, opěrka na levou nohu řidiče jen koberec, bočnice zavazadelníku nečaloněné, jen plast, vzadu jen trojice senzorů atd. Ale kldině si namlouvej, jak je nová Fabia hodnotnější 8-s 8-s >:-[]
2. 10. 2014 17:15
IQ_2014
Dobrý den, soutěž o nejchytřejší zemi v Evropě je v plném proudu a podpořit svou zemi můžete i vy!
Jak se zúčastnit?
Pod následujícím odkazem naleznete IQ test: [odkaz]
Pozor! Aby se výsledek je započítal do soutěže, je potřeba vyplnit celý test!
Po vyplnění testu získáte podrobné statistiky o hodnotě svého IQ a také zjistíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními Čechy i Evropany.
Víte, že zjistit své IQ je otázka několika minut a znalost vlastního IQ může být důležitá pro celý život? Hodně štěstí a správných odpovědí!
Avatar - miromen
2. 10. 2014 13:45
Re: Ostrá
To neni uražka a moc dobře viš o čem je řeč.