Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda má aplikaci, která pozná problémy auta podle zvuku

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Aplikace Sound Analyser, určená pro chytré telefony a tablety, nahraje zvuk auta a porovná jej s již dostupnými akustickými záznamy. Technikům pak doporučí další postup.

Oddělení After Sales společnosti Škoda Auto a Škoda Auto Digilab testuje novou aplikaci Sound Analyser, která by měla za pomoci umělé inteligence výrazně usnadnit a urychlit servisní služby, což by mělo v samotném důsledku přispět k vyšší spokojenosti zákazníků.

Aplikace Sound Analyser pracuje se sofistikovanou umělou inteligencí, díky které dokáže spolehlivě, jednoznačně a rychle posoudit stav opotřebených dílů a upozorní na nutné servisní zásahy.  K tomu program využívá různé specifické parametry vozu a analyzuje profil využití příslušného automobilu. Může to znít komplikovaně, technikům ovšem stačí pouze nahrát zvuk auta do aplikace na chytrém telefonu nebo tabletu.

Pokud aplikace zaznamená nesrovnalosti, začne pomoci algoritmů zjišťovat, čím by mohly být způsobeny a následně poskytne konkrétní popis zdroje zvuku. V současnosti technologie rozpozná deset vzorů s přesností přes 90 procent. Jedná se přitom o komplexní konstrukční celky, jako je systém řízení, kompresor klimatizace nebo dvouspojková převodovka DSG. Stále se však pracuje i na rozpoznání dalších akustických vzorů.

Technickým základem aplikace je algoritmus neuronových sítí, který audiozáznam nejprve převede na spektogram a zobrazí tak akustické signály graficky. Umělá inteligence následně porovná toto zobrazení s již uloženými hodnotami a odhalí odchylky. Podle předem definovaných modelů pak upozorní na potřebu údržby nebo opravy.

Automobilka testuje novou aplikaci již od června minulého roku hned ve 14 zemích, mezi nimiž nechybí důležité trhy jako Německo, Rusko, Rakousko nebo Francie. Pilotního programu se celkem účastní 245 dealerů, kteří poskytováním audiozáznamů přispívají k učení softwaru a dalšímu vývoji programu.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - lamal
12. 10. 2020 12:26
Re: Kristepane!
tato technologia sa vyuziva vo Wolfsburgu na vyrobnej linke VW uz pekne dlho... urcuje sa pomocou snimania zvuku stav liniek, hlavne tych robotickych a dokazu tak vcasne servisovat aby nepostala vyroba...
12. 10. 2020 06:22
Tak nevím
To aby se teď člověk bál tam dojet vyměnit olej,bo si to aplikace poslechne a jedete domu s půlkou nového motoru a 10x chudší peněženkou :D :D
12. 10. 2020 01:21
Re: Zařízení
Aby taky ne za ty prachy co nabízí...
Avatar - Uživatel_5340709
11. 10. 2020 21:16
Re: Zařízení
To je přesně co značkové servisy moc nemají. Většinou jim vezme roha. :-)
11. 10. 2020 20:04
Zařízení
Takovéto zařízení by mělo být součástí každého kvalitativního servisu už nyní. Jmenuje se zkušený technik.