Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda má dva světové rekordy! Enyaq RS je vydriftoval na zamrzlém jezeře

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Že se elektrické SUV jen těžko dostane do Guinessovy knihy rekordů? Mladoboleslavská Škoda nás přesvědčuje o opaku.

Možná už jste na našem webu zaznamenali velkolepou akci na zamrzlém jezeře ve Švédsku, kam Škodovka vytáhla všechny své vozy s pohonem 4x4 a odkud jsme také přinesli podrobnou reportáž včetně srovnání čtyřkolek. V rámci této události se však 19. ledna krátce před obědem povedlo dosáhnout i dvou světových rekordů.

Elektrická Škoda Enyaq RS se s motoristickým novinářem Richardem Meadenem za volantem dočkala ocenění za nejdelší nepřetržitý drift na ledě a zároveň nejdelší nepřetržitý drift s elektromobilem. Pokus proběhl na oválné trati o délce 188,496 metru a vůz za necelých šestnáct minut „udriftoval“ 7,351 km. Meaden tak výrazně překonal loňský rekord z Číny, jenž měl hodnotu 6,231 km.

Video se připravuje ...

Aby se rekord povedl, absolvoval vůz celkem 18 hodin driftování za pět dnů, během kterých hledala Škoda třeba i ideální pneumatiky. Nakonec se osvědčila kombinace dvacítek Däckproffsen 245/35 R20 vpředu a 255/45 R20 vzadu. Zatímco přední obutí disponovalo 600 hřeby o délce 5 milimetrů, vzadu byste našli 300 hřebů o délce dvou milimetrů. Jen pro zajímavost, švédský led v době testu dosahoval tloušťky 40 cm.

Rekordní jízda se uskutečnila za přítomnosti komisaře Guinessovy knihy rekordů, na místě byl coby svědek také mezinárodní porotce driftu David Kalaš. Není to první rekord, kterého Richard Meaden se Škodou dosáhl. Možná si ještě pamatujete rok 2011 a jeho úspěšný pokus s upravenou dvojkovou Octavií RS, která se na legendární trati Bonneville Salt Flats v USA rozpelášila na 365 km/h. Copak asi přijde příště?

Stanislav Kolman
Diskuze (5)

Doporučujeme

2. 2. 2023 12:46
Přípravy k sebevraždě Škody Auto běží na plné obrátky...
https://www.autoforum.cz/…aplni-jeho-vize/
1. 2. 2023 20:51
Má tři rekordy.
Za dvě mega pár driftů a domů se jde pěšo. Jinak slušný pokus o reklamu stejně jako v TV. Tam to do nás cpou horem dolem a stejně to nikdo nechce. Češi (a nejen oni) mě překvapili. Stále ještě používají mozek.
Avatar - speedfred
1. 2. 2023 17:26
Lepší
by bol rekord v najnižšej cene za EV.
1. 2. 2023 16:47
Měl bych pár dalších disciplín
ale kašlu na vás, zapojte svoje PR(delní) mozečky a vytřete světu zrak. Ubožáci.
1. 2. 2023 16:23
Tak vzhledem k tomu,..
že 99,9% obyvatel Země nezaznamenala ani ten první Guinessův "úspěch" si dovolím tvrdit, že stejně to dopadne i s tímto a následujícími.
Přesně podle hesla z Pelíšků " "taková blbost a kolik to muselo dát práce!"