Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia IV se začíná odhalovat. Tohle jsou její první skici!

David Bureš
Diskuze (36)

Škoda Octavia čtvrté generace se světu oficiálně představí 11. listopadu. Už předtím se však začala odhalovat.

Automobilku Škoda ještě před koncem roku čeká důležitá premiéra. V pondělí 11. listopadu v pražském Veletržním paláci představí novou, již čtvrtou generaci svého nejprodávanějšího modelu, Octavie. Ještě před premiérou tu máme první skici nového auta.

Přestože se má nová Octavia podle zákulisních informací nejprve začít prodávat jako kombi, zveřejněné nákresy odhalují karosářskou verzi liftback. Vidět je na nich přední i zadní partie, a tak už máme dobrou představu, jak bude novinka vypadat.

Příď je částečně inspirovaná hatchbackem Scala, charakteristicky tvarovaná maska chladiče je takřka vertikální, orámována masivním chromováním. Přímo na ní navazují hlavní světlomety, které jsou nižší než u Scaly, také však mají trojúhelníkový tvar.

Záď pak ozdobí nápis Škoda na víku zavazadelníku, což je nový poznávací znak vozů z Mladé Boleslavi. Koncová světla jsou nízká, protažená do víka kufru a evokují větší model Superb. Silueta karoserie je naopak hodně podobná se stávající, trojkovou generací Octavie. Ostatně novinka si má zachovat rozvor dnešního provedení (2.686 mm).

Design nové Octavie byl ještě rozpracován pod vedením Jozefa Kabaně, dokončoval ho však už tým jeho nástupce, Olivera Stefaniho. Jeho cílem je dát vozům Škoda výraznější tvář.

Škoda Octavia se světu sice představí již příští měsíc, v prodeji se ale objeví až někdy po Novém roce. Sériová výroba nové Octavie odstartuje v 48. kalendářním týdnu letošního roku, což je poslední listopadový měsíc (od 25. listopadu). To se však bavíme o produkci kombi, liftback bude následovat až v 10. kalendářním týdnu 2020 (od 2. března). O výrobu pro český trh se i nadále bude starat domovský závod Škody v Mladé Boleslavi.

David Bureš
Diskuze (36)

Doporučujeme

18. 10. 2019 12:39
Nuda
Důchodci maj zase o čem snít. Myslím důchodce mozkem. Až mi bude 90 let, tak si tuhle sockovskou nudu půjdu někam prohlídnout. Ale chápu, že malokterý fanatik do Škodovek si to přizná a myslí si dokonce pravý opak.
17. 10. 2019 23:39
Re: Skici
Tak to sa tesim, urcite pojdem vyskusat. Nevie niekto kedy je ofiko predstavenie leona?
Avatar - Beefcake
17. 10. 2019 21:35
Re: Skici
Neboj, uz je aj 0w16.
17. 10. 2019 20:35
Re: Skici
Suzuki 1.4 Boosterjet 5W-30
17. 10. 2019 19:42
Re: Skici
Nový Leon je ku... nádherné auto. Hlavně ve verzi CUPRA. Interiér podle info co mám bude velký skok v kvalitě oproti současnému modelu. Akorát cenově už to asi nebude ve srovnání s octávkou a golfem taková paráda.