Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hledáte unikátní Škodu Octavia? Jedna by tu byla...

David Bureš
Diskuze (6)
Škoda postavila jen 100 exemplářů Octavie RS v edici WRC. Nyní je jedna z nich na prodej.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto nepatří jen mezi nejstarší automobilové výrobce na světě (její přímý předchůdce Laurin & Klement byl založen jako výrobce kol již v roce 1895), ale také mezi značky, které nejdéle působí ve světě motorsportu. Už v roce 2001 Škoda oslavila 100 let v automobilových závodech, kdy na tuto počest vznikla exkluzivní Octavia RS WRC Edition. A právě jeden z vyrobených kusů je právě nyní na prodej.

Název vozu odkazuje na tehdejší působení Škodovky ve světovém rallye šampionátu (WRC), přičemž závodním speciálem se inspiroval i vzhled auta. Ten využil podobného „závodního“ zbarvení, bíle lakovanou karoserii tak ozdobily zelené okřídlené šípy, znak výrobce, a zelené pruhy na přídi a zádi. Nechyběly ani výrazné nápisy 100 odkazující na slavené jubileum nebo bíle lakovaná 17palcová kola z lehkých slitin.

To uvnitř se nově objevila vlastně jen dekorativní lišta na prazích, specifikem auta pak byl i štítek na palubní desce s výrobním číslem konkrétního auta. Produkce byla přísně omezena na 100 exemplářů, když 75 kusů mělo volant vlevo a 25 vpravo.

Neměnila se ani technika v útrobách, hlasy po aplikaci pohonu všech kol vyslyšeny nebyly. Pod kapotou tak nadále pracovala přeplňovaná osmnáctistovka se 132 kW a 235 N.m z jedničkové Octavie RS, z níž tato exkluzivní edice vycházela. Výbavu však doplňovalo standardně dodávané ESP (to byly časy, co?), automatická klimatizace, přední vyhřívaná sedadla, alarm, boční airbagy, rádio s CD přehrávačem nebo xenonové světlomety.

Bohatá výbava v kombinaci s jedinečností auta znamenala, že za novou Octavii RS WRC Edition jste zaplatili 895.000 korun, zatímco běžná Octavia RS tehdy v základu stála 680.900 korun.

A co můžeme říci o právě nabízeném kousku? Jedná se o vůz číslo 95, který původně zamířil na britské ostrovy, a proto má pravostranné řízení. Dnes už je však opět v Česku, je přihlášen na českých značkách, a tak nemusíte řešit registraci auta s volantem na „špatné“ straně. Podle majitele je ve skvělém stavu, což je důvodem poměrně vysoké částky. Nabízená Octavia RS WRC Edition je totiž na prodej za 280.000 korun, což na jedničkovou Octavii je docela dost.

Na druhou stranu je však sběratelská hodnota vozu nezpochybnitelná a do budoucna patrně bude mít tendenci růst... Zvlášť když v Česku původně prý zůstalo jen 37 kusů, přičemž některé z nich byly v následujících letech zničeny při nehodách. A tak jestli hledáte Škodovku na investici, tenhle kousek může být řešením.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - pelikoš
31. 10. 2017 14:07
Re: Titulek
asi by to bylo zajímavé, ale až se z toho stane youngtimer, to znamená po 30 letech od roku výroby, navíc volan t na špatné straně cenu výrazně sráží. takto je to zpráva jako hrom!!!
31. 10. 2017 13:28
"Limitka"
Vzhledem k tomu, že se v Čechách nebo Německu běžně objevují kousky za 200-300tis i s levostraným řízením, tak mi toto přijde jako vyhazování peněz. A limitka je to pouze v tom, že to má výbavu (která se mohla do normálního RS doobjednat) a samolepky (ani to není lak), které dnes po 16 letech jsou ve směs v mizerném stavu.
31. 10. 2017 11:49
Re: Titulek
Taky nechapu, pulka clanku o nakladacich, pak o predrazenych sportacich a pak o boleslavi, pritom beznych automobilek a jejich pripravovanych novinek i s oblasti vyvoje je mraky. Jenze kdyz je treba inzerovat boleslav za kazdou cenu neni tu prostor na nic jineho >:D
31. 10. 2017 11:40
Re: ktera
Ty nevis, ze boleslavkej kauf je vzdy kauf stoleti >:D
Avatar - holden2
31. 10. 2017 11:36
ktera
nula tu psala nedavno ze unikatni cosworth je nesmysl a ted tu ctu ze tenhle bezcenej boleskavskej hnuj je div ne kauf stoleti?