Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda se chystá na hokejové mistrovství světa. Do Lotyšska dodá výhradně elektrovozy

David Bureš
Diskuze (33)

Automobilka Škoda Auto je už 29 let oficiálním partnerem mistrovství světa v hokeji. Vůbec poprvé však pořadatelům dodá výhradně elektromobily, a to v podobě Enyaqu iV.

Mistrovství světa v hokeji 2021 je za rohem. Už v pátek v Lotyšsku národní týmy vyrazí na led k prvním zápasům, a to včetně toho českého, který hned na úvod čeká zápas s Ruskem. Na MS v hokeji se přitom i letos chystá Škoda Auto, která je dlouholetým partnerem hokejového šampionátu.

Na letošní hokejové mistrovství světa dodá mladoboleslavská automobilka flotilu 45 automobilů. Vůbec poprvé v historii tohoto partnerství budou mít všechny elektrický pohon. Flotila totiž bude čítat výhradně elektřinou poháněné SUV Škoda Enyaq iV, které Organizačnímu výboru mistrovství předal místní importér.

„Pro Škoda Auto představuje tato událost jedinečnou možnost zanechat v Lotyšsku první otisky elektromobility. Flotila 45 elektrických vozů sem přijíždí v době, kdy se Enyaq iV představuje místnímu trhu. Hned se stal nejprodávanějším elektromobilem za první čtyři měsíce letošního roku. Věřím, že tento trend nám pomůže dosáhnout historického prodejního rekordu,“ říká na adresu čistě elektrické flotily Māris Jansons, manažer lotyšského importéra české značky Auto 100 Latvija. 

Pro organizátory každopádně toto řešení představovalo odlišné přípravy a plánování celé logistiky. Oříškem logicky bylo naplánovat dobíjení tak početné flotily elektroaut.

„V Rize existuje široká a neustále rostoucí síť veřejných nabíjecích stanic, které by se o dobíjení naší flotily dokázaly postarat. Abychom ale měli jistotu i větší pohodlí, vytvořili jsme speciální sadu nabíječek na střídavý proud u obou stadionů, kde se odpočívající vozy budou nabíjet,“ popisuje Jansons. K dispozici tak bude celkem 12 stanic o výkonu jedenáct kilowattů, které umožní naplánovat nabíjení celé flotily bez ohledu na stav veřejné infrastruktury a okolní podmínky.

I přes rostoucí nabídku elektroaut je elektrický pohon pro většinu řidičů nový, a tak importér pro řidiče flotily a manažery uspořádal speciální trénink, během něhož si bylo možné elektroauto během týdne „osahat“. Dopředu se tak s ním měli sžít, poznat specifika nabíjení a zjistit chování v každodenním provozu.

„Stále jde o novou technologii, pořád se učíme. Každý den přináší nové informace a zkušenosti. Testovací a tréninkové jízdy musíme plánovat s větším předstihem a přesněji, je nutné brát v potaz větší časová okna pro nabíjení,“ svěřuje se s prvními postřehy prodejní a produktová specialistka prodeje a produktu Auto 100 Latvija a zároveň členka trenérského týmu flotily Elīna Šnikvalde.

Řidiči se přitom během školení hlavně učili, jak co nejefektivněji hospodařit s elektrickou energií v akumulátorech, aniž by byla zásadně ovlivněna dynamika jízdy a komfort. Učili se proto zacházet s rekuperací brzdné energie. Součástí tréninku bylo také nabíjení a jeho plánování.

Mistrovství světa v hokeji 2021 startuje v pátek 21. května, vítěze budeme znát v neděli 6. května. Šampionát nakonec pořádá pouze Lotyšsko, Bělorusku bylo pořadatelství odebráno z bezpečnostních důvodů, kvůli tamějším politickým protestům.

Český tým odehraje základní skupinu A, v Olympijském sportovním centru, kdy se střetne se Švédskem, Ruskem, Švýcarskem, Velkou Británií, Slovenskem, Dánskem a Běloruskem. Kvůli epidemiologické situaci se zápasy základních skupin odehrají bez diváků, při zlepšení situace by se však diváci mohli na tribuny podívat od čtvrtfinále.

David Bureš
Diskuze (33)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 5. 2021 10:04
Re: po vlastní ose
No záleží na typu a třídě vozidla, někde je to samozřejmě daleko víc
Avatar - Barrichello
24. 5. 2021 10:02
Re: Tour
Víš co mi může políbit ekobolševická kreaturo? :-) :-) :-)
22. 5. 2021 11:56
Re: po vlastní ose
Hloupost, vis o tom kulove.
21. 5. 2021 22:35
Re: po vlastní ose
Jestli nepotrebujes chcat jednou za dvě hodiny tak málo pijes a budeš mít problem s ledvinama.
21. 5. 2021 22:34
Re: Tour
Tou průměrnou rychlosti 40 km/h, kterou bicyklisti jedou, musí elektromobil ujet 2x tolik, než se uvádí jeho max dojezd :-)