Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spada Codatronca Monza: Nové informace, fotografie a video

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Italská Spada Vetture Sport zveřejnila bližší informace o speedsteru Spada Codatronca Monza a doplnila je rozsáhlou fotogalerií i krátkým filmem.

V roce 2007 navrhli Ercole a Paolo Spadové kupé Codatronca TS a veřejnosti jej poprvé představili na jaře 2008 na výstavě Top Marques Monaco. Na stejném místě měl letos premiéru otevřený model.

Ten se jmenuje Monza podle proslulého italského okruhu a spíše než o roadster se jedná o speedster. O tom svědčí nejen chybějící střecha, ale i nizounké čelní sklo jak vystřižené ze šedesátých let.

Dvoumístný automobil je postaven v rámci skupiny Spada a na vývoji se podílela společnost Aznom, která měla na starosti interiéru.

Základem vozu dlouhého 4.759 mm, širokého 1.942 mm a vysokého jen 1.130 mm je prostorový rám z hliníkových trubek ukrytý pod karoserií z kompozitních materiálů.

V dlouhé přídi je uložen vidlicový osmiválec General Motors o objemu 7,0 litru upravený u společnosti Italtecnica a přeplňovaný dvojicí kompresorů rotrex. Maximální výkon tohoto motoru je 530 kW (720 k) při 6.200 min-1 a točivý moment vrcholí hodnotou 950 Nm. Síla motoru je přenášena na kola zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky.

Stroj s pohotovostní hmotností jen 1.180 kg zvládne akceleraci z 0 na 100 km/h za 3,0 s a je schopen dosáhnout působivé maximální rychlosti 335 km/h. K dosažení těchto výkonů přispívá specifikacím FIA GT3 odpovídající plně stavitelný podvozek, brzdový systém s kotouči Brembo a ABS i 19palcová kola OZ Ultraleggera obutá do pneumatik Pirelli PZero Corsa.

V interiéru jsou anatomická sedadla a bezpečnostní pásy Sabelt. Na volantu Aim jsou umístěny ovladače i displej zobrazující důležité provozní údaje včetně telemetrii a GPS. Součástí výbavy Monzy je i Aim Smartycam HD videokamera.

Oficiální tisková zpráva si poněkud protiřečí ohledně budoucnosti tohoto vozu. Na jednom místě totiž uvádí, že Codatronca Monza zůstane v jediném exempláři a pro zákazníky bude připravena civilizovanější Barchetta Codatronca. Na konci tiskové zprávy je ovšem uvedeno, že k dispozici budou obě verze u společností Spadaconcept a Aznom.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)