Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciální Setra S 531 DT: Pětihvězdičkový autobus s bistrem a kuchyňkou

Ladislav Černý
Diskuze (1)

Objednání patrového autobusu značky Setra s pětihvězdičkovým (největší rozestupy mezi sedadly) uspořádáním sedadel vyžaduje hodně invence. Jak to pojal německý dopravce?

Doprava patrovými autobusy umožňuje na jednoho řidiče přepravit maximum cestujících, což dopravní firmě zvyšuje efektivitu dopravy. Převézt 84 cestujících ve tříhvězdičkovém provedení bývá u dálkového linkového provozu běžné. Ale pětihvězdičkové? To je jiná káva…

Nejdříve se podívejme na vozidlo pro německého dopravce Schuy, který si jej pořídit v rámci čtyřicátého výročí založení firmy. Dvoupodlažní autobus s panoramatickou prosklenou střechou je nejnovějším přírůstkem do autobusové „jídelní“ flotily prémiového cestovního specialisty z centrálního Hesenska. Turistický autobus, kterému bylo uděleno hodnocení „5 hvězdiček Superior“, může na horní palubě přepravit 42 cestujících v kožených křeslech s nastavitelnými luxusními opěrkami hlavy a individuálně nastavitelnými opěrkami nohou. Na spodním podlaží mohou cestující pohodlně sedět na šestnácti sedadlech u čtyř stolů.

V oblasti bistra v dolním podlaží může stevardka posloužit cestujícím čerstvě podávaným pivem i během cesty. K dispozici je také kávovar, pekárna, mikrovlnná trouba, myčka nádobí, mrazák a nádobí. Maximálně je také postaráno o bezpečí cestujících jízdními asistenčními systémy jako například Sideguard Assist, který při odbočení informace o tom, zda se na pravé straně vozidla nenachází jiný účastník silničního provozu. Varuje řidiče před chodci, cyklisty a stacionárními překážkami při odbočování vpravo, kam má řidič zhoršený výhled.

Další dva pětihvězdičkové autobusy Setra S 531 DT si objednala bavorská firma Hörmann-Reisen. Každý pětihvězdičkový dvoupodlažní autobus má celkem 68 míst a panoramatickou prosklenou střechu. Prostorný kuchyňský kout nabízí dokonce úložný prostor pro jídelní vozíčky používané obsluhou k podávání snídaně a občerstvení. Autobusy používané pro dálkovou zájezdovou dopravu a přepravu do výletních přístavů chrání sada asistenčních systémů řidiče zajišťující maximální bezpečnost třínápravových autobusů. Patří mezi ně aktivní brzdový asistent ABA 4, který varuje před kolizí s pohybujícími se chodci a v případě potřeby automaticky zahájí částečné brzdění. K sériové výbavě samozřejmě patří další dostupné systémy včetně hlídání jízdního pruhu, adaptivního tempomatu a hasicího zařízení v motorovém prostoru.

Ladislav Černý
Diskuze (1)

Doporučujeme