Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: BMW 1 GT – Vyšší karoserií a pohonem předních kol proti mainstreamu

David Bureš
Diskuze (7)
Mnichovský hatchback s pohonem předních kol v roce 2013 zacílí na Volkswagen Golf Plus.

Automobilka BMW plánuje, že letos představený pětidveřový hatchback nové generace řady 1 v blízké době doplní další karosářské varianty. V roce 2013 má být představeno BMW 1 GT, které bylo poprvé zachyceno na fotografiích během jízdních testů.

BMW 1 GT se bude oproti již odhalenému pětidveřovému hatchbacku lišit zvýšenou karoserií a především pohonem předních kol, díky čemuž má narůst vnitřní prostor tohoto vozu. Do interiéru se tak mají pohodlně usadit čtyři dospělí cestující.

Tvary vozu jsou mohutně zakamuflovány, vedle vyšší karoserie se však nedá přehlédnout ostře skloněné zadní okno. Karoserie se má svými proporcemi podobat především Volkswagenu Golf a Audi A3.

BMW 1 GT použije stejnou platformu jako nová generace třídveřového Mini, která se do prodejen dostane během roku 2013. Vedle pohonu předních kol se má později nabídka rozšířit i o systém pohonu všech kol.

Automobil se stane konkurentem hlavně pro Volkswagen Golf Plus a Mercedes-Benz třídy B, část zákazníků ale uzme i Audi A3.

Nová generace BMW řady 1 bude vyráběna ve více karosářských variantách než ta současná. Vedle pětidveřového hatchbacku a plánované verze 1 GT je počítáno s třídveřovým hatchbackem, uvažuje se i nad kompaktním kombi 1 Touring.

Dvoudveřové kupé a kabriolet v aktuální (nedávno facelfitované) podobě vydrží do roku 2013. Tehdy přijdou na trh jejich nástupci, i nadále s poháněnou zadní nápravou. Podle neoficiálních informací by se měly varianty kupé (F22) a kabriolet (F23) v příští generaci přejmenovat na řadu 2.

BMW použilo přídomek GT zatím jen pro aktuální pětkovou řadu, na začátku roku 2013 však má být zahájen prodej BMW 3 GT.

Jak se zdá, mnichovská automobilka pětidveřové variantě GranTurismo věří i přestože se 5 GT potýká ve Spojených státech s nízkými prodeji. BMW plánovalo, že se za rok v USA prodá až 8.000 těchto hatchbacků, loni se však prodeje zastavily na pouhých 2.848 exemplářích.

David Bureš
Diskuze (7)
11. 6. 2012 09:20
Re: Přední pohon?
Podle čeho tak soudíš?
Avatar - positivemind
11. 7. 2011 23:23
Přední pohon?
No to snad ne, to dopadne katastrofálně :-) přední pohon BMW neumí!
Avatar - salamoon
11. 7. 2011 22:47
Re: snad se poučí z 5GT
skor to vidim ako konkurenta MB B.

btw 5gt by som kludne bral :yes:
11. 7. 2011 16:53
Re: snad se poučí z 5GT
tykadla su iba kamuflaz
Avatar - kari.laz
11. 7. 2011 15:03
Re: snad se poučí z 5GT
Raději nechám závěry na finální podobu. Ale jestli to bude malé BMW s malými motory za velké peníze, tak to asi prodejní trhák nebude. Ale uvidíme.