Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy video: Nová Dacia Duster ladí formu před premiérou. Bude i sedmimístná?

David Bureš
Diskuze (4)
Druhá generace oblíbeného SUV rumunské značky dorazí ještě letos. Stále ale není jasné, zda nakonec přijede i v sedmimístné verzi.

Dacia ve spolupráci s mateřským Renaultem pomalu dokončuje vývoj napjatě očekávané druhé generace SUV Duster. Však je nejvyšší čas, protože nový Duster se má světu poprvé ukázat na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Ještě před premiérou byl automobil zachycen během testování okem kamery.

Novinka byla zachycena po boku stávajícího Dusteru, díky čemuž víme, že základní silueta automobilu bude zachována. Dacia ostatně nemá potřebu něco radikálně měnit, přestože je Duster už sedm let na trhu, pořád se prodává jako čerstvé banány za socialismu, jen v prvním čtvrtletí roku jeho evropské prodeje vzrostly o tři procenta.

Radikálně se nezmění ani vzhled, za který je Duster dlouhodobě oceňován. Druhá generace ale více zdůrazní terénní charakter. Bude chtít být zkrátka stylovější než předchůdce, protože i v oblasti levných aut dnes zákazníci žádají líbivé křivky. Z toho důvodu nabídne i širší základní výbavu, protože se ukazuje, že stávající Duster se prodává hlavně ve vyšších stupních výbavy.

Druhá generace proti té současné vyroste, údajně až o 20 centimetrů, což má být patrné hlavně na velikosti zavazadelníku. Naopak spekulovaná prodloužená verze s třemi řadami sedadel, tzv. Grand Duster, nakonec možná nedorazí. Ještě před pár měsíci se natažené SUV zdálo jako hotová věc, jenže zprávy z posledních týdnů ale naznačují, že to možná byla jen novinářská kachna a že taková verze vůbec nedorazí. Tak se nechme překvapit, případné sedmimístné SUV by každopádně patrně nepřímo nahradilo MPV Lodgy, které není tak prodávané, jak automobilka původně očekávala.

Co se týče techniky v útrobách, ani v této oblasti nečekejme výrazné změny. Ostatně i sama platforma zřejmě bude kvůli snížení vývojových a výrobních nákladů zachována z dosavadní varianty. Počítá se s nabídnutím stávajícího benzinového čtyřválce 1.6 SCe i turbodieselu 1.5 dCi, který však kvůli přísnějším emisním normám bude doplněn o vstřikování kapaliny AdBlue. Spekuluje se též o příchodu vznětového 1.6 dCi a dokonce i benzinového 1.6 TCe. Výběr mezi pohonem předních kol a čtyřkolkou bude zachován, základem zůstane manuální převodovka, dvouspojkové EDC ale nově bude možné objednat k více motorům, ne jen k patnáctistovce jako dnes.

Jelikož zákazníci žádají stále více výbavy i u levných aut, nabídne toho nový Duster více než předchůdce. Co to však bude, zatím není jisté, automobilka pouze tajemně tvrdí, že kvůli udržení nízké cenovky bude vždy nabízet jen to, co zákazníci skutečně chtějí a připlatí si za to. Z toho důvodu předchůdce nakonec dostal navigaci, přičemž u Dusteru II se očekává hlavně modernější multimediální systém, s možností zrcadlení chytrého telefonu. Další novinky jsou ve hvězdách, bohatou nabídku jízdních asistentů ale nečekejte, elektroničtí pomocníci by Duster značně prodražili a to by šlo proti jeho filozofii.

Druhá generace Dacie Duster se světu sice představí ještě letos, samotné zahájení prodeje je ale naplánováno na začátek roku 2018.

David Bureš
Diskuze (4)
6. 7. 2017 11:09
Re: Vime
Ten co tohle navrhnul a zrealizoval by mel byt vyhozeny na minutu. To fakt svet nevidel, aby v roce 2017 nekdo stale mel implementovane samospousteci prvky.
Ten samy ksindl, jako na konkurencnim(?) webu, kliknu na clanek a prvni vyskoci galerie. Tam uz ani nechodim.
Avatar - fOE
6. 7. 2017 10:41
Re: Vime
Zase uplne k nicemu ten clanek nebyl, treba me dokazal znovu nas.at samospustenym videem. :yes:
Avatar - wakantanka
5. 7. 2017 18:22
Vime
ze nic nevime ale piseme o tom. Pan Bures, clanok o nicom.
5. 7. 2017 17:35
nemůžu si pomoc
ale z žádného spy videa jsem neměl pocit +20cm