Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stávka v dopravě se přesouvá z pondělí na čtvrtek, bude celodenní

redakce AUTO.CZ
Diskuze (153)
Stávka v pondělí nebude, odboráři ji přesouvají na čtvrtek. Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a na železnici v celé zemi, jak se plánovalo.

Stávka v pondělí nebude, odboráři ji přesouvají na čtvrtek. Zastavit by se měla městská doprava v některých městech a na železnici v celé zemi, jak se plánovalo. Předáci navíc stávku prodloužili na 24 hodin, původně se měla konat od 3:00 do 16:00. Blokád v metropoli a na silnicích bude zřejmě víc. Vláda ale před blokováním silnic varuje, policie bude chtít zajistit průjezdnost komunikací. Pondělní stávku soud předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Odboráři se odvolají.

Šéf odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša v pořadu ČT Otázky Václava Moravce řekl, že soudní rozhodnutí bylo účelové a byly v něm chyby. "Odvoláme se proti předběžnému opatření," uvedl Pejša.

Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík řekl, že dopravní odboráři požádají další odborové svazy i veřejnost o masivnější podporu své čtvrteční stávky. Původně se měla zastavit městská doprava v Praze a Brně i vlaky v celé zemi. Na hlavních tazích v metropoli a na velkých silnicích měly být blokády. Podle předáka Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka se měla v pondělí blokovat v hlavním městě dvě místa. Požádal už další odborové svazy, aby se přidaly. Míst tedy podle něj ve čtvrtek bude zřejmě mnohem víc.

Pondělní akci odboráři podle Pomajbíka vyhlásili "naprosto správně". Vláda podle Pomajbíka zneužila justici. Odbory podle něj neměly šanci se u soudu efektivně proti verdiktu bránit, aby bylo možné zachovat pondělní termín. Předáci si na postup kabinetu chtějí stěžovat Mezinárodní organizaci práce.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) není stávka v souladu s právem. Uvedl, že je to spíš politická než odborářská akce. Ministr podotkl, že tento jeho argument soud neuznal. Soudci ale souhlasili s tím, že lhůta od pátečního vyhlášení do pondělního konání akce není "v souladu s dobrými mravy", řekl Kalousek. Do stávky totiž nebyl ani jeden pracovní den, aby se na ni bylo možné připravit. Vláda se podle ministra dál bude snažit případné škody, které by stávka způsobila, eliminovat.

Kalousek řekl, že nemůže vyloučit, že proti dalšímu protestu nebude postupovat. "Nebude-li v souladu s právem, podnikneme kroky. Je to naše povinnost, není to fotbalovým zápas, máme povinnost bránit občany," uvedl ministr.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) je odklad stávky dobrá zpráva. Město tak bude mít víc času dohodnout vše tak, aby fungoval integrovaný záchranný systém. Podle brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD) naopak odsunutá stávka ochromí Brno víc, než kdyby se konala v pondělí. Protest bude delší a odbory si ho budou moci navíc lépe připravit, dodal Onderka.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (153)
Avatar - Ronault.
14. 6. 2011 17:47
Re: Praha olympijská
>:D :yes:
Avatar - Dylan McKay
14. 6. 2011 17:42
Re: Kdo to vše zaplatí!
Je to v lidech, bohužel. Politika se lidem silně znechutila...
Avatar - Dylan McKay
14. 6. 2011 17:41
Re: Praha olympijská
>:D :yes:
Avatar - Ronault.
14. 6. 2011 17:28
Re: Kdo to vše zaplatí!
A já napsal, že ani změny doprava to nevyřeší, stejně jako Švihák nenapsal, že to nevyřeší změna doleva ;-)
Mě by zajímalo, kdo tak vehementně blokuje vládě ony protikorupční zákony...
14. 6. 2011 17:13
Re: Praha olympijská
Vždy něco krásného končí a cosi krásného začíná................ ber to tak, že krásný kšeftík za 70míčů skončil a již nyní se jistě usilovně pracuje na nějaké nové - jiné Praze...... Napadá mne Praha husitská či Praha předbělohorská - nebo něco takového krásného, kdy pánové létali z oken - tu na napřímená kopí či s trochou štěstí na kupku kompostu...............