Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SUV Alfy Romeo bude doma v Detroitu

Diskuze (14)
Nové kompaktní SUV se nakonec bude vyrábět v USA. Na vině je vývoj kurzu dolaru k euru.

Koncern Fiat se dříve netajil úmyslem vyrábět nové kompaktní SUV značky Alfa Romeo a sesterský model Jeepu výhradně v Itálii, v turínské továrně Mirafiori. Americká média ale nyní přináší informaci, že by oba modely měly od konce roku 2012 naopak vyjíždět z továrny v Detroitu.

Důvodem je vývoj kurzu dolaru. Euro letos vůči americké měně posílilo o 9 % a to značně mění propočty ziskovosti projektu s předpokladem ročního objemu produkce 280 tisíc ks.

Není pochyb o tom, že nová dvojice modelů má v Evropě i v USA velký tržní potenciál. Italové ale nejspíš věří prodejům za oceánem o něco víc – tam má nový Jeep nahradit dvojici Compass/Patriot a Alfa Romeo má zase zahajovat relaunch značky, při kterém by americký původ modelu mohl být výraznou pomocí.

Investice do rozšiřování výroby v Turíně přesto není zmařena. Fiat zde bude podle webu The Detroit News vyrábět místo SUV jiný model – nejspíš nový městský minivůz, se kterým počítá od roku 2013.

Diskuze (14)
Avatar - euro89
5. 9. 2011 20:03
Re: jen pro další upřesnění
>:D :yes:
5. 9. 2011 19:45
Úprimnosť
Dlhé roky som jazdil AR 33 s motorom 1.5 boxer (97koní) a musím povedať, že som si ten čas užíval, aktuálne jazdím na AR 159 a užívam si túto značku ešte viac. Ako fanúšikovi Alfy Romeo mi je však veľmi smutno z podobných správ, ktoré smerujú k jej jednoznačnému koncu. MiTo a Giulietta značku nezachráni, nástupca modelu 159 (ak vôbec niekedy bude) príde prinajlepšom dramaticky neskoro a s jednoznačným tlakom na americký trh, SUV od Alfy je výkrikom do tmy, zlatá éra tejto kategórie áut je už za nami, bohužiaľ pre Alfu a nakoniec, v sériovú výrobu konceptu 4c neverím ani ja, ako veľký fanúšik značky. Kto pozná južanskú náturu, pochopí, prečo je Alfa tam, kde je. Z tradície a nedostižného dizajnu sa totiž dlhodobo žiť nedá, navyše ak je prekrytý neuveriteľnou pasivitou a neschopnosťou aktuálneho vedenia. Značke želám veľ úspechov, ale...bojím sa, že želania zákazníkov sú pre Alfu aktuálne nezaujímavé. Vo svojej nadutosti, arogancii a neschopnosti sa možno jedného krásneho rána zobudia do sveta, kedy na oplátku ich želania nebudú zaujímať potencionálnych zákazníkov.
5. 9. 2011 18:20
Re: jen pro další upřesnění
Tobě musel ten syčák Fiat udělat něco fakt zlýho, že ti leží tak v žaludku. >:-[]
Avatar - Ham.
5. 9. 2011 18:07
Alfa z Detroitu,
pizza z Honkongu, rýže z Milána a pivo z Ruska, no doufejme, že to všem vezme pajšl.
5. 9. 2011 17:22
Re: jen pro další upřesnění
tolik se Journeyů prodalo v celé východní Evropě za celý minulý rok, ne? ;-)
Co šedý dovozy originálu s Pentastarem, nevíš?