Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SUV od Jaguaru se bude jmenovat Q-Type, nebo XQ

David Bureš
Diskuze (19)
Britský výrobce ještě SUV nedal oficiálně zelenou. Už však víme, jak by se takové auto mohlo jmenovat.

Jaguar si nechal v Evropské unii registrovat dva názvy – Q-Type a XQ. Podle všeho ponese jedno z těchto označení zvažované SUV.

Registrace dvou názvů může znamenat dvě věci – vedení Jaguaru stále není rozhodnuto, jaké jméno použije, nebo nás chce pouze zmást, aby oficiální název SUV mohl s pompou oznámit až později.

Oba názvy by nicméně do současné modelové palety zapadaly – Q-Type by následoval roadster (a chystané kupé) F-Type, XQ zase ostatní modely – XJ, XK a XF.

Označení XQ sice do nabídky Jaguaru asi zapadá více, jeho použití ale pro značku může být problematické. SUV od Infiniti se totiž po nedávném velkolepém přejmenování jmenují QX, japonská automobilka by se tak mohla s Jaguarem soudit, že takové označení mate zákazníky.

Jaguar zatím oficiálně nepotvrdil, že chystá SUV, vývoj takového auta už ale několikrát naznačil. Pro automobilku by navíc SUV bylo logickou volbou – mezi zákazníky je o takové vozy zájem, což by zvýšilo prodeje značky, vývoj auta by navíc usnadnila spolupráce se sesterskou automobilkou Land Rover.

A jak by SUV s kočkovitou šelmou ve znaku mohlo vypadat? Vedení automobilky se již v minulosti nechalo slyšet, že se bude jednat spíše o menší než větší automobil. Design SUV pak má být dravý, inspirací je údajně Infiniti QX70 (dříve FX).

Co se týče techniky, hovoří se o použití stejné hliníkové platformy jako u modelu XF. Pod kapotou se s největší pravděpodobností objeví dvoulitrové zážehové a vznětové motory, možností je i použití třílitrového šestiválce pro vrcholnou verzi.

Zatím není jasné, kdy by se jaguáří SUV dostane na trh. Pro rok 2015 už je potvrzen sedan střední třídy XS, SUV patrně dorazí až po něm.

David Bureš
Diskuze (19)
Avatar - Dinar
9. 5. 2013 07:09
Zbytečnost
Na SUV mají Land a Range Rovery. Navíc ta malůvka vypadá jak Q7 s předkem XJ, autobus design už netáhne. Tedy doufám, že na SUV pod značkou Jaguar nedojde, chce-li si Jaguar ukousnout více, bude lépe se po akt. zavedení pohonu 4x4 věnovat různým "allroad" klonům XFka, resp. nového zástupce ve střední, tam mají potenciálu dost.
8. 5. 2013 19:11
ctyrkolky
kdyby nejdrive nabizeli soucasne dieselove modely a hlavne XF kombik s pohonem vsech kol..
Avatar - Ja Prvni 123
8. 5. 2013 13:58
Re: Q
??? To jako aby tam byly stejne vypinace, jako pouziva koncern? :-P
Avatar - Hammunasakra
7. 5. 2013 16:00
Re: Není ten článek..
Proto jsem napsala (to): "nejspíš" ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
7. 5. 2013 15:31
Re: Není ten článek..
Třeba se malý Jaguar bude jmenovat jinak a ještě nepodali žádost o ochranou známku. Mě by se pro malý model docela líbilo XS, ale trochu se obávám, že konotace s označením velikosti oděvů by mohly toto označení zablokovat, stejně tak jako možnost, že někde by mohl být, typicky třeba u nás interpretován, jako exces, zejména pokud by se vizáž neshodovala s očekáváním. To zas Q-Type bych mohl misspellovat, a asi nebudu jediný koho to napadne, jako cute hype, tedy milý povyk.