Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takový zvuk motoru v roce 2023? Bugatti Bolide je symfonií pro uši

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Speciál určený pro závodní okruhy má zvuk, který pohladí na duši každého petrolheada.

Bugatti představilo produkční verzi svého okruhového hypersportu v dubnu letošního roku. Vůz již absolvoval tisíce testovacích hodin na simulátoru a nyní je testován na reálném okruhu. Automobilka nadšeně hlásí, že výsledky hypersportu Bolide jsou dechberoucí.

Přetížení 2,5 G a tři tuny přítlaku

Testy odhalily, že je Bolide schopen vyvinout sílu přetížení 2,5 G a zároveň generuje až tři tuny přítlaku. “Takto rozsáhlý aerodynamický vývoj se běžně odehrává pouze na nejvyšší úrovni motorsportu a nám umožnil pečlivě vyvinout Bolide pro maximální výkon a jízdní vlastnosti,” prohlásil Christian Willmann, hlavní inženýr modelu Bolide.

Divoké aero na Bolide není pro srandu a je plně funkční. Zvětšené otvory před předními koly pomáhají snižovat odpor vzduchu, zatímco křidélka na okrajích předního splitteru utvářejí rychlejší proudění vzduchu k zadnímu difuzoru. 

Kabina je zúžená tak, aby se zlepšilo proudění vzduchu k mezichladičům, čemuž pomáhají také speciálně tvarovaná boční zrcátka. Žádné digitální napodobeniny zrcátek uvnitř kabiny, protože Bugatti věří, že i na okruhu je pro dobrý odhad a pocit řidiče lepší mít zrcátka fyzická.

“Tyto malé, ale zásadní detaily umožní řidiči Bugatti Bolide zažít celkově naplňující zážitek z okruhu,” říká Frank Heyl, zástupce designového ředitele Bugatti. “Design a technologie se v Bolide vzájemně prolínají. Každý technický aspekt byl převeden přímo do estetického designu. Bolide perfektně demonstruje, jak může kombinace designu a technologie fungovat v synergii a harmonii.”

Video se připravuje ...

40 kusů, W16 a 4 turba

V přiloženém videu nám dává Bugatti příležitost poslechnout si zvuk ikonického šestnáctiválce W16 přeplňovaného čtyřmi turbodmychadly a nic jiného než označení “wow” nás nenapadá. Takový zvuk je v roce 2023 unikátem.

První dodávky nejextrémnějšího Bugatti historie mají nastat v roce 2024. Automobilka se díky vysoké poptávce rozhodla vytvořit prostor pro 40 exemplářů, které už ovšem byly rozebrány. Každý zákazník zaplatí za svůj Bolide 4 miliony eur (94 milionů korun). 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme