Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tata Pixel: Malá městská tanečnice (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Malé autíčko do města s úsporným turbodieselem a skvělou manévrovatelností - to je Tata Pixel.

Nejzajímavějším konstrukčním prvkem nového konceptu indické Taty je převodovka z konstrukčních dílen britské firmy Torotrak. Říkají jí IVT - Infinitely Variable Transmission, tedy skříň s plynule měnitelným převodem. Ač se jedná pouze o prototyp, Tata již na rychlostní skříň koupila licenci.

Konstrukční podstatou tohoto ústrojí jsou trakční disk a planetová ozubená soukolí. Jeho největší výhoda se ukáže při parkování a manévrování v těsných městských uličkách. Kontrolní mechanismus IVT je propojen s řízením. Schopnost ovládat každé zadní kolo nezávisle na druhém dovoluje to, aby se auto otočilo doslova na pětníku kolem své zadní nápravy, konkrétně mu stačí 2,6 m.

Podvozek darovalo lidové Nano. Auto je dlouhé něco málo přes tři metry (přesný údaj výrobce tají), dovnitř se ovšem vejdou čtyři dospělí pasažéři. Aby ne, karoserie má skutečně minimální převisy. Zaujme pouhý jeden pár dopředu výklopných dveří. Ty se dají otevírat dálkově tabletem, který pak najde místo na přístrojové desce a slouží k ovládání klíčových funkcí vozu, ale i coby výstup pro různá multimédia. HMI (Human-Machine Interface) dostalo v tomto případě logický název My Tata Connect.

Čekáte jako pohonnou jednotku elektromotor? Chyba lávky, vzadu je umístěn malý tříválcový turbodiesel objemu 1,2 l s průměrnou spotřebou 3,4 l/100 km. Nechybí funkce start-stop, brzdy disponují rekuperací, která dobíjí palubní akumulátor. K nízkým nárokům na množství nafty přispívá i optimalizovaná aerodynamika a pneumatiky s nízkým valivým odporem.

Sériová výroba se sice určitě nechystá, ale indický majitel Jaguaru a Land Roveru dokazuje, že jej není radno podceňovat. Tvůrčí potenciál ve druhé nejlidnatější zemi světa je značný.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
3. 3. 2011 15:49
Re: Hop... a je tu Pop
Jako Toyota Aygo věru nevypadá ani jeden z těchhle chrobáčků ;-) To zas prr!
3. 3. 2011 15:42
Re: Hop... a je tu Pop
Ten Pop mi nepřijde moc podobný. Pokud bys to chtěl takhle porovnávat, tak je to všechno "Toyota Aygo" 100x jinak ;-)
3. 3. 2011 15:25
Hop... a je tu Pop
Tohle je roztomilá podoba, skoro jako by Kia svůj Pop prodala Mazdě, a ta ho pak přenechala Tatě. Včetně těch broučích krovek místo dveří a oválného tácku místo palubky. Nevíte někdo, kdo se hlásí k autorství designu téhle Taty?

Tady je galerka Kie Pop z loňské Paříže: [odkaz] Ale nejsou v ní roztáhnuté ty krovky, takže ještě tady: [odkaz]
3. 3. 2011 14:35
Re: Dobrá máma
Ty kola v rozich a zadek auta :yes:
3. 3. 2011 11:53
Dobrá máma
Dobrý Tata

... zřejmě první dobrý táta v historii :yes: