Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra bude hvězdou letošního Pebble Beach Concours d'Elegance

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Historické modely kopřivnické automobilky se stanou jedním z hlavních témat letošní srpnové přehlídky elegance v kalifornském Pebble Beach.

Letošní ročník Pebble Beach Concours d'Elegance je naplánován na 17. srpna a návštěvníkům se má představit přes dvě stovky historických a luxusních vozidel. Již tradičně bude vytvořeno i několik tématických výstavních celků.

Hlavní pozornost má být letos zaměřena na výročí automobilky Maserati, Ferrari 250 Testa Rossa, Rolls-Royce Phantom IV a Phantom V, značku Ruxton, pařížskou karosárnu Fernandez et Darrin, parní vozidla a v ucelené kolekci se mají představit i vozy kopřivnické automobilky.

Sice to nebude první vystoupení vozů značky Tatra v Pebble Beach, protože jednotlivé její modely zde již vystavovány byly, ale poprvé zde bude mít vlastní třídu. V minulosti na Concours d'Elegance zazářily klasické aerodynamické modely a velkou pozornost přitáhl klasický dvanáctiválec Tatra 80, s nímž zde Evžen Majoroš získal cenu předsedy přehlídky v roce 2006.

Většina vozidel značky Tatra, která mají být vystaveny na letošním Concours d'Elegance v Pebble Beach, bude pocházet ze sbírek členů Classic Car Club of America. Ti věnují svou pozornost především modelů z meziválečného období a zastoupeny by měly být lidové Tatry 11,12, 57, luxusní model 70 a samozřejmě aerodynamické modely 77 a 87.

Minimálně jeden vůz má na přehlídku dorazit přímo z České republiky. Jeho posádku mají tvořit Roman a Tommy Mica z Colorada. Otec a syn chtějí společně pořídit Tatru 603 v Praze. Nejprve s ní hodlají navštívit Kopřivnici a následně vyrazit po ose do přístavu v Bremerhavenu. Odtud zamíří Tatra lodí do New Yorku a z něj má opět po vlastní ose dojet až do Kalifornie.

Kromě klasických vozů značky Tatra se návštěvníci letošního Pebble Beach Concours d'Elegance s velkou pravděpodobností setkají i s motocykly značek Jawa a ČZ, protože jedním z témat se vedle výše zmíněných dvoustopých vozidel stanou i motocykly z bývalého východního bloku Evropy.

Osobní vůz Tatra napříč generacemi: Slavné karoserie v toku času

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Avatar - Stejsn
14. 2. 2014 14:04
Re: Děti, mějte se na pozoru...
No jenže ona přesně splnila zadání, účel za kterým byla postavená. Mohutnost, obludnost a strašidelnost byla kritéria, která se pro auta komunistické státní správy hodila výborně. Zastrašovací efekt černé 603ky na silnici byl velký, kdyby to byla svěží lehká sportovní karoserie, zdaleka by nepůsobila takto. Tatra 603 působí těžkopádně, ale přitom ne nemotorně. Vyzařuje z ní skrytá síla, její proudnicový tvar evokuje hybnost a skrytý potenciál. Je na ní vidět, že do pohybu se nedá moc rychle, ale jak se hne, nic už jí nezastaví.
Avatar - hattori_hanzo
13. 2. 2014 20:08
Re: Nejlepší auto, které u nás vzniklo
Ty taky nemáš pravdu. :-) Viz např. [odkaz]
Avatar - Dzakobo
13. 2. 2014 18:02
Re: Nejlepší auto, které u nás vzniklo
Přesně tak, chtěl bych vidět Klaudia, co by tenkrát navrhl >:D a navíc s tehdejšími omezenými výrobními postupy. Chce to mít velkou troufalost, zpochybňovat výběr auta, který udělali pořadatelé nejznámější přehlídky automobilové elegance na Světě. ;-)
13. 2. 2014 17:37
Re: Nejlepší auto, které u nás vzniklo
Musíš se na vůz dívat z pohledu doby, ve které vznikl. I když se někomu může z dnešního pohledu na užitný design zdát jako "tlstá, ťažkopádne vyzerajúca knedľa", tak ve své době patřila mezi vozy, které byly svým vzhledem výjimečné, velmi kladně hodnocené i v zahraničí a - dá se říct - i elegantní až krásné.

Podívej se objektivně co u nás, ale i ve světě vznikalo v r.1955.
,
13. 2. 2014 17:31
Re: Nejlepší auto, které u nás vzniklo
Presne, ako pise Klaudius. Zaujimave auto, to ano, ale nikto z nej nepadne na Pebble Beach na *. ;-)