Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra chce letos začít znovu dodávat automobily do Indie

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Tatra začala svá vozidla dodávat indické armádě v 80. letech minulého století. Dodávky vozů do Indie chce obnovit po více než dvou letech.

Kopřivnická automobilka Tatra by v letošním roce chtěla dodat do Indie 250 až 300 kusů vozidel či komponent pro jejich montáž. Uvedl předseda představenstva a obchodní ředitel společnosti Tatra Trucks Petr Rusek. Kvůli korupční aféře související s podnikatelem Ravinderem Kumarem Rishim však indická vláda uvalila v roce 2012 na tatrovky embargo.

"Vše však ještě záleží na vývoji našich dvoustranných jednání, na která se upřímně těším," uvedl Rusek. Mluvčí automobilky Andrej Čírtek uvedl, že indická vláda akceptovala, že dnešní vlastníci automobilky, společnost Tatra Trucks, nemají nic společného s bývalým vlastníkem (společností Tatra a. s.) a praktikami jednoho z akcionářů bývalého vlastníka, který ji na indickém trhu zastupoval.

"Orgány indického ministerstva obrany vyzvaly písemně v závěru roku 2014 Tatru k urychlenému jednání o obnovení spolupráce," uvedl Rusek. Podle Čírtka se tak stalo po dvouletém náročném vyjednávání, které vedl právě obchodní ředitel Tatry.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci řekl, že indický ministr obrany prohlásil, že tatrovky jsou pro jejich armádu kriticky důležité. "Indická vláda přehodnotila černou listinu dodavatelů a dovolila dovoz náhradních dílů a agregátů vozidel Tatra. Protože jich má v armádě 7000, tak to vůbec není zanedbatelná věc," řekl Stropnický.

Automobilka Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Od roku 2013 ji vlastní společnost Tatra Trucks českých podnikatelů Jaroslava Strnada a René Matery. Tatru získali v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. V loňském roce vytvořila Tatra tržby přes 3,5 miliardy korun (v roce 2013 to bylo 2,6 miliardy) a prodala 850 automobilů (o rok dříve jich bylo 722). Automobilka zaměstnává v mateřské společnosti 850 lidí a téměř 500 zaměstnanců má v dceřiných společnostech Taforge a Tafonco.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Avatar - wakantanka
20. 1. 2015 13:26
Re: Dobré zprávy
neviem prečo, ale mám taký pocit, že doby keď prázdne Tatry jazdili s nápravami do V skončili s typom 815, odvtedy to majú myslím poriešené k spokojnosti.
Avatar - JirkaV8
19. 1. 2015 23:53
Re: Dobré zprávy
Mišo pneu, jdeš mi do rány, kolik myslíš, že stojí tuto Tatru v této konfiguraci gum obout? >:D ještě když mají zadní kola na prázdném odklon. To je pro bohaté společnosti typu Gazprom a Čez. Lesní správa by to neuživila. Ale krásné, přejme Tatře vše nej.
19. 1. 2015 14:50
Re: Dobré zprávy
:yes:
Avatar - Barrichello
19. 1. 2015 13:35
Dobré zprávy
důležitý trh pro Tatru, je fajn, pokud se podaří být opět zpátky v Indii.