Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatrovácká koncepce podvozku s centrální nosnou rourou: Kdo ji vymyslel? A jaká Tatrovka ji měla jako první?

Mirek Mazal
Diskuze (5)

Český patent na podvozky nákladních aut může závidět celá zeměkoule. Osvědčená konstrukce se používá skoro celé století a není důvod cokoliv měnit. Vyvíjí se nástavby, ale roura s nezávislým zavěšením zůstávají.

Přístup Tatry ke konstrukci podvozkových částí těžkých modelů zajistil značce věhlas po celém světě. Zdárným příkladem je pravidelné dosahování fantastických výkonů kopřivnických aut během více než 30 let účinkování v Rallye Dakar, vynikající prezentace tuzemských kamionů probíhá taktéž na pouštním putování Africa Eco Race a terénní dovednosti prověřují i trialové závody, kde se to orámovanými tatrovkami jen hemží. Těžké stroje všech velikostí mnohdy zvládají překonávat neuvěřitelně náročné nerovnosti popírající fyzikální zákony.

Off-roadové schopnosti Tatry jsou nezpochybnitelné letitou praxí závodníků i obyčejných šoférů, kteří zkouší hranice průjezdnosti nákladního vozu v rámci výkonu zaměstnání u armády, ve stavebnictví, v těžařství, u lesníků, v zemědělství nebo u hasičů. Zde všude funguje výborně typická tatrovácká koncepce spolehlivého podvozku.

Páteřový rám s nezávislým zavěšením kol

Poznávacím znamením všech Tater je originální skladba podvozku používaného na stejném principu bezmála 100 let. Základním stavebním kamenem je zásadní „použití centrální nosné roury a náprav s nezávisle zavěšenými výkyvnými polonápravami sešroubovanými v jeden celek“, jak svůj trik popisuje hrdý výrobce.

Zdánlivě bezchybný systém vyvinul rakouský průkopník Hans Ledwinka. Postupným vylepšováním dobrého základu se odstranily zásadní nedostatky centrálně usazené hnací hřídele samonosné konstrukce podvozku. Prvním prototypem Ledwinkova řešení byla toho času ještě osobní Tatra 11 z let 1923–1926.

Architektura pevného páteřového rámu s nezávislým zavěšením byla vyvinuta do nejtěžších podmínek vyžadujících stabilitu a nadstandardní průchodnost i neobyčejnými překážkami zvoleného směru. Flexibilní přizpůsobení každého kola umožňuje udržovat stabilitu při manévrování ve většině jízdních případů na silnici i mimo ni. Roky prověřená koncepce rovněž přináší výhody snadného servisu a během služby řidiči dochází k minimálnímu poškozování hnacích komponentů.

Úsporu času i peněz na údržbě slibuje centrální nosná roura, pomocí které dochází také k dosažení vysoké torzní tuhosti a k ochraně nástavby od přenášeného zatížení. Na zakrytovaný systém kostry podvozku lze na objednávku montovat modulárně sestavu 2, 3, 4, 5 i více náprav s pohonem všech kol.

V základním provedení jsou sériově poháněná zadní kola spojena uzávěrkami. Přední pohon bývá připojitelný, přičemž „ve skříni nápravy je uložena dvojice hnaných talířových kol (pro každou polonápravu jedno) a dvojice pastorků, které přenášejí točivý moment od diferenciálu. Ten je umístěn mimo nápravu v centrální nosné rouře a je na rozdíl od klasického řešení náprav s kuželovým diferenciálem tzv. korunového, resp. válcového typu. Vnitřní prostor skříně je uzpůsoben pro výkyvný pohyb polonáprav“, popisuje automobilka.

Brzdy jsou taktéž předmětem výběru zákazníka. Portfolio značky nabízí vzduchovou bubnovou techniku s klínovými rozvírači Perrot, nebo kotouče na předních kolech. Auta jsou osazena snímači pro montáž protiblokovací soustavy ABS.

Z hlediska odpružení existuje volitelná paleta mezi vzduchovými vaky, torzními tyčemi a listovými pružinami. Tatra Phoenix s motory Euro 3 až 6 má vepředu vaky se zatížením 8 až 10 tun na nápravu, zatímco dozadu se mohou dát vaky + pružiny (zatížení 11,5 tuny na nápravu), či vzduchové vaky + listová pera (zatížení 16 tun na nápravu), nebo přichází v úvahu jen listové pružiny opět se zatížením 11,5 tuny na jednu nápravu. Tatra Force má šanci zatížit vzduchovou nápravu pod kabinou 8 až 10 tunami, k tomu zájemce může přidat na zadní nápravy vaky + listová pera (zatížení 16 tun), nebo pouze vzduchové vaky, a to by se projevilo zatížením devět tun na nápravu včetně možnosti operativní regulace světlé výšky. Úprava vzdálenosti od země je možná pouze u plně vzduchového sestavení odpružení náprav.

Regulovatelné vzduchové měchy s nosností do devíti tun na nápravě jsou přednostně vyhrazeny verzi T 815-7. Jak doplňuje popisek Tatry, „všechny typy pérování jsou doplněny teleskopickými tlumiči a v některých verzích i zkrutnými stabilizátory“. Výsledkem jsou famózní terénní výjezdy, pozice jednotlivých kol často popírají logiku.

Video se připravuje ...

Mirek Mazal
Diskuze (5)
13. 11. 2020 19:58
nosná roura Tatra
Jen s jedním malým detailem. Centrální nosnou rouru nevymyslel Hans Ledwinka, ten jen zdokonalil řešení známé už předtím patentované "Rumpoler z roku 1903 aSalsbury z r. 1918. ( z knihy Moderní užitkové automobily Tatra, vydaná Naše vojsko , 1979) Nicméně Ledwinkův přínos byl právě v tom , že zdokonalil tato řešení do použitelného stavu počínaje typem Tatra 11,
30. 10. 2020 19:20
Re: Unikátní koncepce
Akorat u skodovky byla osa kyvani mimo stred roury, poloosy mely klouby a ramena mela zavesy vne roury. U Tatry je to bez kloubu, polonaprava "obiha" okolo ozubenych kol na kardanu.

Jinak stejnou koncepci podvozku ma pinzgauer, jen misto celnich diferencialu ma planetove uprostred napravy.
Avatar - Stejsn
30. 10. 2020 18:12
Unikátní koncepce
Centrální rouru měly i předválečné a poválečné škodovky (konče stejšnem v roce 1973). Pravda, vepředu byl rozvidlený rám, ale od motoru dozadu centrální roura, kterou vedl kardan a vzadu výkyvné polonápravy.
30. 10. 2020 15:32
Nosná roura
Pokud chcete vidět jak to funguje, tak doporučuji kouknout na Youtube kanál "Off Road Electric"
Moc nekoukejte na to co ten týpek chce vytvořit. Mám i trochu pochybnosti, jestli to bude jezdit.
Nicméně rozebírá tam dvě tatrovky a krásně tam jde vidět jednotlivé části centrální roury a jak je to poskládané dohromday.