Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra v hlavní roli slaví úspěch

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Tatra Trucks si pro příznivce kopřivnických závodních vozů připravila druhé doplněné vydání knihy Tatra v hlavní roli.

Společnost Tatra Trucks uvádí, že 25. listopadu letošního roku vyšlo druhé doplněné vydání úspěšné knihy Tatra v hlavní roli, které za novým obalem ukrývá další fotografie, množství doplněných informací a především rozšířená statistická data.

První vydání knihy z letošního února mapující třicet let účasti vozidel Tatra v nejtěžších soutěžích světa se setkalo s velkým zájmem a během čtyř měsíců byl rozebrán celý náklad tisícovky výtisků.

Kniha vzbudila nejen zájem čtenářů o historii soutěžení s nákladními vozy značky Tatra, ale podnítila rovněž účastníky, pamětníky a zájemce o vývoj motoristického sportu v tomto odvětví k širším aktivitám.

Spoluautoři Milan Olšanský a Radomír Smolka vyjádřili v závěru knihy naději, že s pomocí čtenářů se snad podaří postupně zaplnit alespoň některá bílá místa, například v jednotlivých statistických tabulkách. Reakce okolí však předčila veškerá jejich očekávání.

Ing. Radomír Smolka, člen představenstva, technický ředitel společnosti Tatra Trucks a.s. a spoluautor knihy, k tomu dodal, že se našly další zajímavé fotografie, podařilo se upřesnit některé informace a především byla nalezena doplňková statistická data.

Díky tomu se podařilo sestavit zcela unikátní tabulku, představující přehled soutěžních a doprovodných vozidel Tatra z let 1985 až 2000. Nově kniha uvádí typové označení vozidla, výrobní číslo (VIN kód), datum výroby, typ motoru, výrobní číslo motoru a státní poznávací značku.

Historie jednotlivých vozidel, o nichž kniha pojednává, je v celé řadě případů ještě košatější a složitější než si dokáže běžný čtenář představit. Mnohá z nich jsou stále využívána a plní svoji funkci.

To ostatně velmi dobře demonstruje případ jednoho z prvních tatrováckých soutěžních speciálů T 815 6x6 VE Ostrý-II. Právě tento vůz totiž Ing. Radomír Smolka na základě informací získaných při práci na prvním vydání knihy objevil ve Francii a poté získal do sbírek společnosti Tatra Trucks. V současnosti Ostrý-II z Dakaru 1986 prochází rekonstrukcí v dílnách mateřské automobilky a bude jedním ze zlatých hřebů nově vznikající sbírky nákladních vozidel Tatra.

Druhé, doplněné, vydání knihy Tatra v hlavní roli je k dispozici přímo v recepci společnosti Tatra Trucks a.s. v Kopřivnici a v elektronickém obchodě Tatra T-Shop.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)