Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika Mercedes-Benzu Arocs: Speciality

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Nová stavební řada značky Mercedes-Benz má ve své nabídce řadu zajímavých verzí a technických řešení.

Nová stavební řada užitkových vozidel Mercedes-Benz nazvaná Arocs nabízí patnáct variant tahačů, osmnáct podvozkových konfigurací, sedmnáct sklápěčů a deset domíchávačů betonu. Podívejme se na některé z nich, které se výrazně vymykají současnému standardu v nabídce vozidel pro stavební sektor.

Tři zadní nápravy

Poptávka po automobilech s vysokou nosností co nejblíže zádi sílí, protože například valníkové automobily pro převoz stavebnin potřebují umístit nakládací jeřáb na záď, aby obsloužil také přívěs. Začlenění nakládacího jeřábu na zádi není vhodné z důvodu nevyváženého rozložení hmotnosti. Tři zadní nápravy s minimálními rozvory tento problém nejoptimálněji řeší.

Čtyřnápravový typ 8x4/4 ENA se třemi zadními nápravami je postaven na základě třínápravového podvozku s jednou nepoháněnou vodicí nápravou a dvěma hnacími zadními nápravami s dvoumontáží pneumatik. Za nimi se nachází čtvrtá vlečená a zdvihatelná osa s jednoduchou montáží pneumatik. Pro šetrnost vůči pneumatikám je rovněž řízená.

Domíchávač betonu

Přibližně patnáct procent trhu se stavebními vozidly tvoří domíchávače betonu. Proto stuttgartský výrobce připravil speciální verzi s pohotovostní hmotností 9,25 tuny, aby byl v rámci hmotnostních limitů schopen převézt 8 m3 betonu. Podvozek domíchávače ve verzi Loader pro maximální užitečné zatížení kombinuje lehký motor OM 470 se zdvihovým objemem 10,7 litru a kabinu S Classic Space. To však ještě nestačí. U podvozku je standardní dvojitá hnací zadní náprava s dvoumontáží pneumatik nahrazena jednou pneumatikou rozměru 368/65. Jednoduchá montáž zadní osy se však běžně používá jako úzkorozchodná se stejnou roztečí nábojů kol jako u dvoumontáže. To však u domíchávače nebylo možné, protože by nastalo omezení stability vozidla.

Aby zůstal rozchod kol stejně široký jako u přední nápravy, jsou obě zadní nápravy speciálně pro tuto aplikaci s jednoduchou montáží pneumatik upraveny. Díky uchycením kol přemístěným k vnějším krajům navazují široké pneumatiky plynule na blatníky.

Náhrada osmiválce

Ze šestnácti výkonových verzí motorů Euro 6 pro Arocs tvoří tři pocházející od motoru OM 473. Šestiválec o objemu 15,6 litru nahradí jednotku V8 OM 502. Nový agregát používá turbocompaund vyvedený přímo z klikové hřídele a podávající přibližně 50 kW. Řidič tento přídavek na výkonu pozná zejména při nízkých otáčkách. Agregát OM 473 je dostupný ve výkonových provedeních 380, 425 a 460 kW (2600, 2800 a 3000 N.m). Maximum

točivého momentu se nachází již při 1100 min-1, ale téměř celá tato síla je k dispozici v rozmezí 900-1400 min-1.

Obrovský tah při otáčkách již těsně nad volnoběhem podporuje turbocompound, tedy za turbodmychadlo umístěná do výfukového potrubí druhá turbína. Z ní se převádí točivý moment přes hydrodynamickou spojku přímo na klikový mechanismus. Nejsilnější současný agregát Euro 6 z dílny Mercedes-Benzu najde v případě Arocsu uplatnění zejména v nejtěžších terénních podmínkách či například u vozidel k přepravě stavebního materiálu opatřených přívěsem. Výrobce slibuje ve srovnání s agregátem V8 OM 502 snížení spotřeby nafty o půl až jedno procento. Ještě jednu dobrou zprávu na závěr: motorová brzda jednotky OM 473 dosahuje maxima mařivého výkonu 475 kW.

Hydraulický pohon

Další novinku stuttgartské značky pro stavebnictví tvoří hydraulický pohon přední nápravy Hydraulic Auxiliary Drive (HAD). Ve srovnání s mechanicky přenášeným točivým momentem na řízená přední kola nabízí úsporu několik set kilogramů a spotřebu paliva ve srovnání s plně pohonnou mechanickou verzí zhruba o pět procent nižší.

Na vedlejší pohon šestiválce je napojeno hydraulické čerpadlo, které v případě aktivace pohonu předních kol tlačí olej do nábojů předních kol, ve kterých jsou začleněny turbíny. Maximum točivého momentu na přední kola činí 900 N.m, což jako podpora trakce v náročných podmínkách naprosto vyhovuje. Další nezanedbatelnou výhodou je zachování velkého rejdu kol, protože hnaná řiditelná náprava nepotřebuje homokinetické klouby.

Hydraulický pohon přední kol je k dispozici do rychlosti 30 km/h, jde tedy o příležitostnou podporu trakce zejména před uvíznutím či v jeho průběhu. Pro velmi těžký off-road je lepší volit mechanický pohon všech kol včetně uzávěrek diferenciálů. Při tlakování oleje v systému HAD dochází k ohřívání tohoto média, a proto systém potřebuje chladič oleje. Jeho rozměr a schopnost snižování teploty media určuje časovou i výkonovou charakteristiku využití HAD.

Ladislav Černý
Diskuze (0)