Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Téměř zapomenutý VW Rallye Golf G60 z devadesátek se prodal za více než tři čtvrtě milionu korun

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Model, kterého vzniklo na pět tisíc kusů, si drží svojí cenu i po více než třiceti letech.

Aby se mohl Volkswagen účastnit závodů mistrovství světa v rallye, konkrétně skupiny A, musel splnit jedno z důležitých pravidel - postavit homologační speciál o minimálním počtu 5.000 kusů, z něhož by poté závodní speciál vycházel. Volkswagen tak v roce 1989 učinil a vznikl model Rallye Golf.

Video se připravuje ...

Rallye Golf nemá s Golfem druhé generace mnoho společného. Dostal agresivnější přední nárazník, vystouplé blatníky, kompletně přepracovanou přední masku s hranatými světlomety a patnáctipalcová kola. Byl také téměř dvakrát dražší,než Golf GTI, ten tehdy přišel na padesát tisíc marek.

Pod kapotu dostal Rallye Golf přeplňovaný 1,8litrový čtyřválec o výkonu 118 kW (160 k) a točivém momentu 225 Nm v kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou a pohonem všech kol Syncro. 

Konkrétní kousek je z roku 1990. Do USA, kde byl prodán, byl dovezen z Nizozemska v květnu minulého roku. Exteriér je vyveden v krásně zelené metalíze Green Pearl s elektricky ovládaným střešním oknem a elektricky nastavitelnými zrcátky. 

Interiér je vybaven sportovními sedadly Recaro v černé kůži po stranách a látkovými středy s červeným a šedým prošitím. Mezi další prvky výbavy patří na devadesátá léta nezvyklý digitální přístroj místo klasických analogových budíků, zvukový systém Aktiv, elektricky ovládaná okna a kazetové stereo. 

Před prodejem prošel Rallye Golf z roku 1990 důkladnou péčí. Postupně proběhl servis brzd, výměna rozvodového řemene, zapalovacích svíček, filtrů nebo spojky. Součástí prodaného vozu je kvůli opotřebené stropnici a koženým sedačkám v interiéru dokonce náhradní obložení stropu a materiál na čalounění sedadel.

Video se připravuje ...

Digitální displej Digifiz ukazuje 153 tisíc kilometrů, se kterými byl tento Rallye Golf prodán za 35.500 dolarů (809.500 korun). I po třech uplynulých dekádách si tak Rallye Golf, který vznikl ze snahy divize Volkswagen Motorsport dobýt soutěžní kategorii skupiny A, dokáže téměř udržet svou původní cenu.

Byť moc velkou díru do světa VW se závodním speciálem neudělal a celý projekt skončil po takřka třech letech, vzpomínka v podobě sériově vyráběného modelu Rallye Golf přežívá.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme