Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla rozšířila nabídku, Model Y je levnější a až sedmimístný

Ondřej Mára
Diskuze (18)

Model Y se nakonec dočkal dostupnějšího provedení Standard Range i třetí řady sedadel.

Kalifornský výrobce elektromobilů nedávno rozšířil nabídku Tesly Model Y o dvě dlouho očekávané novinky, kolem kterých se dlouho vedly pouze neurčité spekulace. Rozšíření nabídky přitom proběhlo v naprosté tichosti pouze přidáním nových variant do konfigurátoru.

Zřejmě nejdůležitější novinkou je přidání základní verze Model Y Standard Range, která nabídne dojezd 244 mil (asi 393 km) za cenu od 41.990 dolarů (nějakých 904.200 Kč). Model Y Standard Range je osazen jedním elektromotorem, pohánějícím zadní nápravu, přesto nabídne akceleraci z 0 na 96 km/h za 5,3 sekundy a maximální rychlost dosahuje až 217 km/h.

Rozšíření nabídky Modelu Y o verzi Standard Range je přitom celkem překvapivým krokem. Elon Musk totiž ještě v polovině minulého roku na svém Twitteru zmínil, že se s touto verzí pro Model Y nepočítá. Důvodem měl být neakceptovatelně nízký dojezd pod 250 mil (402 km) dle EPA. První zájemci by se však nakonec měli dočkat během následujících 2 až 5 týdnů.

Další zajímavou novinkou je možnost přiobjednat si do Tesly Model Y třetí řadu sedadel, která vyjde na 3.000 dolarů (zhruba 64.600 Kč). Dvojice sedadel je navzdory dřívějším spekulacím umístěná po směru jízdy. Druhá řada sedadel nově dostala posuvný mechanismus i upravitelný sklon opěradel, což by mělo vzadu vytvořit dostatek místa a současně usnadnit nastupování.

Z první fotky je přitom celkem jasné, že je třetí řada určená spíše pro děti, případně posažéry menšího vzrůstu. Přesto se zadní cestující mohou těšit přinejmenším na dvojici držáků nápojů a dva nabíjecí USB-C porty. Pokud nebudou sedadla potřeba, měla by se dát jednoduše elektricky sklopit do roviny. Tesla bohužel nezmiňuje, jak moc se třetí řadou sedadel omezí objem zavazadelníku.

Ondřej Mára
Diskuze (18)

Doporučujeme

15. 1. 2021 08:51
Re: Netýká se to jen Tesly
Se trema detma jsi s cenou hodne pres mega a to je nesmysl. Je otazkou, jestli se vejdou 3 autosedacky do Enyaqu., to netusim. A pokud vejdou, jestli se daji pohodlne zapnout pasy.
14. 1. 2021 20:06
Re: Re: Netýká se to jen Tesly
Přesně, TDI a nemusíš řešit, že ti neteče nafta ze střechy baráku do nádrže auta :-)
Avatar - xxc
14. 1. 2021 16:05
Re: isofix
Neviem ako ich vozi. Mozno v Tesle X, ale ta nema ani slovensky konfigurator. Jedine, co sa da na Slovensku normalne objednat, je Tesla 3. A ta X je pre mna uz mimo cenovo.
Avatar - xxc
14. 1. 2021 16:03
Re: Netýká se to jen Tesly
Ale Fordom tam, vlakom naspat :-) Hladam elektricke pre zenu do mesta + s nejakou normalnou baterkou, aby sa na tom dalo chodit na dovolenku 2x do roka. Diesel mame, zena s tym uz nechce jazdit po meste.
14. 1. 2021 12:39
Re: isofix
Keď sa podajú na fotra, máme sa za pár rokov na čo tešiť. :-)