Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo Q4 vs. Porsche Macan – Tohle byste nečekali!

Jan Mička
Diskuze (181)
Český trh nedávno obohatilo zcela nové SUV od Alfy Romeo – model Stelvio. Je třída sama pro sebe, auto hlavně o emocích, proto jsme jej porovnali s Porsche Macan, které na nás dosud působilo velmi podobně.


Úvod, pořizovací náklady


Na Alfu Romeo Stelvio jsem od kolegů, kteří s ní poprvé jezdili v rámci mezinárodní prezentace na Slovensku, slyšel jenom samou chválu. Perfektní podvozek, přetáčivý charakter, agilní chování v zatáčkách a přesné řízení, to byly charakteristiky, které zaznívaly asi nejčastěji. Nebudu zastírat, že mám značku jako takovou rád, ke stelviu, jakožto modelu, která má Italům pomoci zpátky mezi špičku, jsem se však snažil přistupovat podle obvyklých měřítek. Jenže jaký další vůz do dnešního duelu vybrat?

V úvahu by připadal například Mercedes-Benz GLC, BMW X3/X4 nebo Audi Q5, přičemž ani jeden z uvedených modelu se nedostane pod milion korun. Stejně jako Alfa Romeo Stelvio. Nakonec padla volba na Porsche Macan, a to hned z několika důvodů. Jednak jsme jej v pořádném redakčním testu ještě neměli, základní benzinová verze se 185 kilowatty skvěle pasuje k dosud nejsilnějšímu Stelviu 2.0 Turbo Q4 (206 kW), a do jisté míry jde i o podobnou „exotiku“. Neříkám, že po českých silnicích jezdí málo macanů, vždyť jenom v loňském roce se jich u nás prodalo 86, výše uvedené německé modely jsou však na tom násobně lépe. Jeden příklad za všechny: Audi Q5 se u nás loni prodalo 619 kusů, přičemž šlo ještě o minulou generaci.

Nechceš-li zapadnout, zaplať!

Když byla Alfa Romeo Stelvio, historicky první SUV italské automobilky, uvedena na český trh, z několika stran jsem slyšel poznámky o vysokých základních cenách. Nejlevnější provedení se vznětovou „dva-dvojkou“ (110 kW) a automatickou osmistupňovou převodovkou stojí 1.060.000 Kč, za stejně výkonné BMW X3 s automatem však dáte přes 1,1 milionu, Audi Q5 2.0 TDI (120 kW) se čtyřkolkou stojí přes 1,2 milionu, stejně jako Mercedes GLC. Můžete namítnout, že Alfa Romeo není prémiová značka, jenže ono dost záleží na úhlu pohledu. Žádné pevně dané body totiž rozdíl mezi prémiovou a neprémiovou značkou nedefinují.

Dnes se nicméně nebudeme bavit o základním, ale naopak vrcholném stelviu. Než dorazí výkonem napumpovaná varianta Quadrifoglio, zastává funkci vůdce smečky dvoulitrové turbo Q4 s výkonem 206 KW a točivým momentem 400 N.m, který standardně spolupracuje s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol. Tady už se s cenou dostáváme na 1.310.000 Kč a vida, Němci jsou opět dražší. Navíc se nebavíme o základním stupni Stelvio, ale prostředním Super, který už disponuje velmi zajímavou výbavou.

Vedle standardně dodávaných sedmi airbagů jsou to třeba 18palcová litá kola, dvouzónová automatická klimatizace, tempomat, adaptivní bixenony nebo čalounění kombinující látku a kůži. Rozhodně bych připlatil za vyhřívaná přední sedadla (v paketu s vyhřívaným volantem za 18.000 Kč) i navzdory zakopanému psu v podobě nutné kombinace s elektricky ovládanými předními sedadly (23.500 Kč), naopak za zadní parkovací kameru bych si nepřiplatil. Její malý a nekvalitní obrazový výstup na centrálním displeji rozhodně nestojí za 10.500 Kč.

Zkoušená verze First Edition pak platí za vrchol mezi výbavovými liniemi, a přestože základní cena 1.460.000 Kč působí na první pohled jako dost vysoká, ve skutečnosti moc neporoste ani po připočtení „nutných“ příplatků. Cena vozu, který vidíte na snímcích, vzrostla o 65.000 Kč pouze kvůli třívrstvému laku karoserie Trofeo, 31.500 Kč slupnul adaptivní tempomat, bez kterého bych se bez reptání obešel, a opravdovou „pikoškou“ je červené lakování brzdových třmenů za 9500 Kč. Dalších 13.000 Kč za mimořádně citlivý autoalarm bych si možná také rozmyslel. Podtrženo, sečteno, zkoušené Stelvio s téměř maximální výbavou vyšlo na 1.579.000 Kč, což je ale pořád méně, než kolik dáte za základní Porsche Macan.

Ten totiž stojí 1.590.000 Kč a jeho standardní výbava je taková… standardní. Vůz vyjíždí na 18palcových litých kolech, má elektricky otevírané zadní víko, třízónovou automatickou klimatizaci, infotainment s dotykovým displejem, tempomat nebo aktivní roletu chladiče, která dokáže ovlivnit obtékání vzduchu kolem karoserie, není-li potřeba maximální přirozené chlazení motoru. Taková ta klasika, která by u vozu za 1,6 milionu neměla chybět, pouze halogenové světlomety jsou však slušný úlet.

Pořizovací nákladyAR StelvioPorsche Macan
ZÁKLADNÍ CENA
Motor a stupeň výbavy2.0 Turbo Q4 Super - 1.310.000 Kč2.0 Turbo Macan - 1.590.000 Kč
STANDARDNÍ VÝBAVA A PŘÍPLATKY
Airbagy76
Čalouněnílátka/kůžekůže nebo Alcantara
Litá kola18"18"
Klimatizacedvouzónovátřízónová
Vyhřívaná přední sedadlapaket Zima s vyhř. volantem - 18.000 Kč*11.790 Kč
Převodovkaautomotická osmistupňová s měničemautomatická sedmistupňová dvouspojková
TempomatS, adaptivní za 31.500 KčS, adaptivní za 34.660 Kč
Navigace37.000 Kč43.540 Kč
Kožené čalounění40.000 Kčod 89.850 Kč
Světlometyadaptivní bixenonovéhalogenové
Adaptivní tlumičenelze pořídit32.660 Kč
Zadní parkovací kamera10.500 Kč37.050 Kč
SERVIS
Světlomet/zadní sdružená svítilna [Kč]33.033/705463.849/15.267
Přední/zadní nárazník [Kč]14.036/13.47910.321/10.321
Přední blatník [Kč]65827966
Čelní sklo [Kč]13.55219.621
Brzdové destičky přední + výměna [Kč]4940 + 14527260+3848
Hodinová sazba v servisu [Kč]18153242
Náklady na servisní prohlídky do ujetí 100.000 km [Kč]46.34370.293
ZÁRUKY
Celý vůz/lak/neprorez. karoserie (roky)5/3/82/3/12
Prodloužená záruka2+3 roky/100.000 km - Powertrain Careindividuálně na jeden rok až deset let
* K paketu Zima jsou povinné elektricky nastavitelné sedačky za 23.500 Kč

No ale pak to začíná: za umělou kůži kombinovanou s Alcantarou dáte 6530 korun, koberečky s nápisem Porsche stojí 3373 korun, navigační modul s hlasovým ovládáním vyjde na 43.540 korun, vzduchový podvozek včetně aktivních tlumičů stojí bratru 74.000 Kč a za přední a zadní parkovací senzory včetně couvací kamery dáte skoro 58.000 korun. Největší „zásek“ v rozsáhlé výbavě příplatkových prvků vytvořila jednadvacetipalcová kola R11 Turbo Design za 120.470 korun. Je to sice rozmařilost, zároveň však jedna z věcí, kterou bych si zřejmě neodpustil. Ta kola jsou jednoduše dokonalá!

Co se pořizovacích nákladů a příplatkových prvků týče, má Alfa Romeo jasně navrch a podobně je tomu také v rámci cen jednotlivých dílů a servisu. Z námi vybraných prvků má Stelvio dražší vlastně jenom nárazníky, zbytek je výrazně levnější než u porsche. Jmenujme například čelní sklo, náklady na servisní prohlídky do ujetí 100.000 km nebo hodinová sazba v servisu. Ta u porsche vychází o šestnáct stovek dráž.

A záruky? U Alfy dostanete standardní dva roky bez omezení kilometrů plus další tři roky nebo 100.000 ujetých kilometrů v rámci Powertrain Care. Záruku na lak mají oba vozy po třech letech, trochu škoda je pouze osmiletá záruka na neprorezivění karoserie. Dvouleté prodloužení záruky u porsche pak vyjde na 58.927 korun.

HODNOCENÍ POŘIZOVACÍCH NÁKLADŮAR StelvioPorsche Macan
Základní cena86
Standardní výbava a příplatky88
Servis87
Záruky87
Průměr8,007,00

Design, interiér


Kráska a… krasavec!

Kdybych si měl mezi našimi dnešními vozy vybrat čistě podle subjektivního vnímání designu, patrně skončím jako Buridanův osel mezi dvěma kupkami sena. Prostě to nejde! Alfa Romeo Stelvio je provokativní, jenom si tak před vámi stojí v bílých šatičkách, koketně vystavuje plné boky a s přimhouřenýma očima na vás špulí ladné rty. Je to macatější sestra giulie a je na to náležitě hrdá, přestože ne všechny její detaily lze považovat za dokonalé. Hovořím například o horším slícování víka kufru s blatníky nebo přímo vulgárním zvuku dovírání zadních dveří. Holka bude asi od rány…


Macan je naproti tomu naprosto dokonalý, možná až moc. Na SUV působí jeho postava neuvěřitelně štíhle, sportovně z jakéhokoliv pohledu. Rozhodně se jedná o nejkrásnější SUV, jaké kdy Porsche vyrobilo, snoubí kompaktnost běžných modelů s designem Porsche, který si jednoduše nespletete. Miluji tu masivní přední kapotu zasahující hluboko do blatníků, společně se svažující se linií střechy auto pyšně vystrkuje nos na své okolí. A ten zadek! Ve srovnání s trochu zavalitým cayennem je to opravdová lahůdka.

Sami jistě moc dobře víte, že stelvio vychází ze sedanu giulia, kromě designového stylu a techniky proběhlo pár změn, které stojí za zmínku. Kupříkladu přístrojová deska – je úplně nová, masivnější, ale na délku spíše subtilní, a lépe odpovídá „offroadovějšímu“ zaměření auta. Kapličku přístrojů tvoří dva tradiční tubusy s analogovými ukazateli, mezi kterými je umístěn velký palubní počítač prostšího designu. Středový displej s úhlopříčkou 8,8 palce (pro First Editon standard včetně navigace) není bez „nahození“ systému vůbec vidět a volič osmistupňového automatu je nápadně podobný tomu z vozů BMW. Však jde také o stejnou skříň.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty  

Startovací tlačítko je samozřejmě na volantu, zpoza kterého vykukují masivní páčky pro řazení. Vypadají nádherně, občas mi ale připadalo, že si dali u alfy větší práci se vzhledem než s řešením ukotvení. Při správném držení volantu v pozici tři čtvrtě na tři totiž máte málo místa na prsty, které tak chtě nechtě necháváte jemně položené na páčkách. Ale víte co? Zvuk po jejich stisknutí je stejný jako u vozů Ferrari! S dekory připomínajícími dřevo problém nemám, to je prostě alfa, dokonce i zpracování je docela slušné, tedy až na otočné ovladače na středovém tunelu. Zažil jsem už horší provedení a k funkčnosti jako takové nemám výhrady, stejně mi ale připadá, jako by tady něco chybělo.

Porsche má svůj koncept přístrojové desky s velkým množstvím tlačítek zažitý. Nic se na tom nezměnilo ani u nové panamery, která pouze přešla na modernější dotykové řešení. Zvyknete si a netrvá to ani moc dlouho, protože se vám z auta jednoduše nebude chtít vystoupit. Z použitých materiálů a mistrovského zpracování doslova čiší pověstný německý důraz na co nejlepší odvedenou práci, máte pocit neskutečné bytelnosti, skoro jako by byl kokpit vyroben z jednoho masivního kusu. Na volantu najdete pouze nezbytné množství tlačítek, která budete hned používat tak nějak intuitivně, přestože jste před tím v porsche třeba vůbec neseděli.

I Porsche se drží tradic a přístrojový štít vymodelovalo v duchu ikonické 911. Tedy s dominantním otáčkoměrem uprostřed a nahusto cejchovaným rychloměrem nalevo od něj. Jenom ten počet nesedí, „správně“ máte mít před sebou pět budíků a nejenom tři, odkaz na nejlepší sporťák na světě je nicméně zřejmý. Macan je uvnitř ve srovnání se stelviem více „hi-tech“, o čemž svědčí například možnost promítnout si mapu navigace do pravého ze tří budíků před řidičem nebo obligátní Apple CarPlay a Android Auto, které jsem ale osobně nikdy nepoužil. A to jsem odchovancem digitální doby! Kokpit působí i více mechanicky – tužší odpor voliče automatu je toho jasným důkazem. Za tenhle letecký knipl byste klidně mohli zapřáhnout další macan a na jeho přesnosti by se to snad ani nepodepsalo.

HODNOCENÍ DESIGNUAR StelvioPorsche Macan
Vnější vzhled88
Vnitřní vzhled78
Zpracování68
Ergonomie77
Konektivita68
Průměr6,807,80

Kde se vzal všechen ten prostor?

U stelvia máte díky vysokému posazu zprvu pocit, že sedíte až na střeše, všechno je ale pouze o zvyku. Zkoušená linie First Edition je vybavena elektricky ovládanými předními sedadly, přesto jsem ale za volantem požadovaný komfort nenašel. Sedáky jsou krátké a relativně ploché, hladká kůže je v ostře projížděných zatáčkách spíše na škodu, a když vypnete spínací skříňku a neupozorníte na to pasažéra za vámi, dříve nebo později mu začne přední opěradlo drtit kolena. Automatické odsouvání řidičova sedadla je u většiny aut pitomost, obzvlášť když se nedá vypnout.

Vpředu je dostatek místa pro kolena, nad hlavou i v loktech, máte pocit příjemné vzdušnosti bez špetky omezování. Přimlouval bych se za lepší výhled šikmo ven, který omezují masivnější přední a zadní sloupky, vnitřním zpětným zrcátkem toho dozadu také moc nevidíte a při couvání není dokonalým řešení ani zmíněná parkovací kamera. Obrazový výstup mi připomíná displeje starých telefonů s barevnou hloubkou šestnáct bitů (65.536 barev).

Při nastupování dozadu jsem měl zprvu celkem rozporuplné pocity. Menší nástupní prostor a masivní prahy vám to moc neusnadňují, jakmile se ale usadíte, máte vyhráno. Měřím 190 centimetrů a před koleny mi zbývaly čtyři centimetry prostoru (za předpokladu, že nebylo přední sedadlo automaticky odsunuto dozadu), nad hlavou dokonce pět, a šířka v loktech je pouze o dva centimetry menší než vpředu (konkrétně 1515 mm), takže také pohoda. Sedáky slušně podepírají stehna a neomezují pohodlí ani na delších cestách, navíc vzadu nechybí dvě USB zdířky, to kdybyste se po cestě nudili a vybil se vám telefon. Atmosféra je tady celkem potemnělá, mohou za to nízká boční okna, mně osobně to ale v tomto případě příliš nevadilo, protože podélné střešní nosníky neomezují prostor pro hlavu.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty  

V Porsche Macan se jako v SUV příliš necítíte. Vlastně si připadáte jako v běžném voze střední třídy, s tím rozdílem, že do sedačky „nespadnete“, ale velmi ladně na ni dosednete. V tu chvíli se jakoby přizpůsobí vašim proporcím, dokonale vás obejmou a podrží, ale zároveň se necítíte jako ve svěrací kazajce. Za volantem si připadáte trochu více utopení než ve stelviu, máte takový řidičtější pocit, avšak stále vidíte na tu obrovskou kapotu. Šířka vpředu je srovnatelná s alfou, pouze nad hlavou je nepatrně méně místa, což neochvějně souvisí s téměř třícentimetrovým rozdílem výšek obou aut.

Peripetie s nastupováním dozadu jsou stejné jako u alfy. „Manipulační“ prostor po otevření dveří není kdovíjaký a opěradla jsou trochu utopená. Od pohledu to vypadalo, že nemám šanci se za sebe vejít, avšak zdání klamalo. Prostor před koleny zajistilo výrazné vybrání zadní strany předních opěradel, na více než dvoucentimetrovou rezervu to však nestačilo. Tři centimetry jsem naměřil nad hlavou, o tři centimetry méně prostoru je naopak ve srovnání s alfou v loktech. Nemám pocit, že by mě zadní část macanu nějak výrazně omezovala, vadí mi však plochá opěradla, kvůli kterým v zatáčkách lítáte ze strany na stranu jako hadrová panenka. Alfa je má vyřešeny lépe, tedy alespoň co se bočního vedení týče, hladká kůže však stejně téměř všechen „grip“ umaže.

Srovnání rozměrů zavazadlových prostorůAR StelvioPorsche Macan
Objem zavazadelníku min/max [l]525/1600500/1500
Výška nákladové hrany [mm]720740
Šířka kufru v nejužším místě [mm]9401045
Délka kufru [mm]1000950
Délka po sklopená zadní opěradla [mm]16701600
Výška pod plato [mm]510490
Výška pod otevřeným zadním víkem [mm]19001900

V kufrech odpovídají oba naše dnešní vozy zaběhnutým standardům dnešní doby. Rekordmanem „základu“ je Jaguar F-Pace s 650 litry, u alfy se musíte spokojit s 525 litry a porsche nabídne rovných pět set. Po sklopení zadních opěradel, což jde i páčkami ze zavazadelníku, docílíte u stelvia objemu 1600 litrů a ne zcela rovné plochy. Macan je zase pravý opak. U něj dostanete 1500 litrů a zcela rovnou ložnou plochu, ale pro sklopení opěradel se musíte natáhnout až k jejich pojistkám, nebo prostě činnost provedete ze zadních bočních dveří. Potěšující zprávou je, že se pod otevřenými zadními víky napřímí i 190 centimetrů vysocí jedinci.

HODNOCENÍ INTERIÉRUAR StelvioPorsche Macan
Prostornost98
Přední sedačky79
Zadní sedačky88
Kufr87
Variabilita88
Průměr8,008,00

Motor, jízdní vlastnosti


Čtyřválcové potěšení? Jak kde…

Pokud u Alfy Romeo Stelvio požadujete šestiválcový motor, musíte chtě nechtě sáhnout po verzi Quadrifoglio. Lépe řečeno si na ni musíte počkat, protože se u nás ještě neprodává. Není to úplná katastrofa, protože slušně výkonná verze existuje – ta testovaná s označením Q4. Dvoulitrový čtyřválec, mimochodem umístěný za přední nápravou, je přeplňován jedním dvoukomorovým turbodmychadlem a poprvé v historii kombinuje elektrohydraulicky ovládané proměnné časování zdvihu ventilů MultiAir s přímým vstřikováním. Nám jde ale stejně hlavně o ten požitek z jízdy.


Výkon 206 kW (280 koní) v 5250 otáčkách zní velice slibně, stejně jako točivý moment 400 N.m dostupný od 2250 otáček. Osobně jsem také velmi rád za to, že alfa motor přehnaně neodhlučnila. V kontextu s mými občasnými chvalozpěvy na odhlučnění kabin aut to sice možná zní hloupě, Alfa Romeo je však o osobním prožitku a emocích, které by přehnané ticho trochu pokazilo.

Čtyřválec má po zahřátí jemný běh a hezky si pobrukuje, je schopen pracovat ve velmi nízkých otáčkách a převodovka mu v tom obvykle moc nebrání. Chcete se ploužit mimo město s dvanácti stovkami na otáčkoměru? Není problém, což samozřejmě svědčí spotřebě. Při rozvážném stylu můžete jezdit zhruba za 8 l/100 km, dálnice si vyžádá spíše deset, a takový ten běžný průměr dosahovaný během testovacího týdne činil něco kolem dvanácti litrů.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty  

Zatímco v případě stelvia hovoříme o nejvýkonnější běžné verzi, Porsche Macan má motor podobných parametrů v základním modelu. Jmenuje se pouze Macan, tedy bez jakéhokoliv dalšího označení, dvoulitrový objem odpovídá stelviu, stejně jako řadová architektura. Výkon 185 kW graduje mezi 5000 až 6800 otáčkami, 370 newtonmetrů máte k dispozici už v šestnácti stech otáčkách, a jedinou možností je sedmistupňová dvouspojková převodovka PDK.

Hned při prvním nastartování mě trkla první odlišnost proti stelviu – Porsche šlo cestou akustického komfortu a motor odhlučnilo tak dobře, že na volnoběh ani při běžných rychlostech vlastně není vůbec slyšet. Někteří z vás si možná řeknou, že než v porsche neslyšet přinejmenším šestiválec, to raději neslyšet nic. Jenže já macan vnímám jako mimořádně agilní, hravý a svým způsobem i emotivní crossover, nikoliv jako módní přibližovadlo pro holky. Loňská reportáž z rumunského Transfagarasanu, který jsem několikrát zdolal Macanem GTS, je toho jistě dobrou ukázkou.

Než se ale vydám hledat kýžený charakter macanu, probereme spotřebu paliva. Obecně vzato bych mohl udat jedinou hodnotu – 10 l/100 km – protože se k ní vždycky dříve, nebo později dopracujete. Jednoho podvečera jsem se byl projet čistě „piánko“ a palubní počítač ukazoval i hodnoty menší než osm litrů, pak ale stačilo párkrát předjet pomalejší auta a odběr začal stoupat. Jakmile se dostanete před zmíněnou „desítku“, velmi těžko stlačíte apetit níže, a nic na tom nezmění ani tempomatová stotřicítka na dálnici. Opět deset litrů. Ve městě se připravte na dvanáct až třináct litrů, samozřejmě podle hustoty dopravy a snaze řidiče rozjíždět se co nejplynuleji. V tomto se 280koňové stelvio nijak neliší.

HODNOCENÍ MOTORUAR StelvioPorsche Macan
Zrychlení78
Pružnost86
Spotřeba udávaná88
Spotřeba v testu66
Odhlučnění motoru78
Průměr7,207,20

Může být dvoulitrové SUV sportovní?

S Alfou Romeo Stelvio jsme nezačali úplně hladce. Ještě před převzetím bílého kousku, který vidíte v galerii, jsem projel stejně vybavený exemplář. Ten mě svými jízdními vlastnostmi až tak nenadchnul. Na nerovnostech uskakoval, byl hlučný od podvozku, za jízdy v něm hodně povrzávalo… Zkrátka docela studená sprcha po zkušenosti s giulií, která nic podobného nedělala. Uvědomoval jsem si, že stelvio nikdy nemůže být tak dobré jako giulia, je přece těžší, má vyšší těžiště a podobně, pak jsem ale přesednul do bílého kousku a měl okamžitě jasno v jedné důležité věci: první vůz musel pod rukama novinářů zažít něco naprosto strašného, co se podepsalo na stavu jeho podvozku a interiéru.

S „běloušem“, který měl najeto jenom o tři tisíce kilometrů méně, to totiž byl na okreskách učiněný ráj, zjevně se k němu řidiči chovali slušně. Musíte se sice obejít bez adaptivních tlumičů, ty nenabízí ve standardních provedeních ani giulia, ono to ale až tak nevadí. Podvozek je překvapivě měkčí, vůz dokážou „nakopnout“ pouze ostré nerovnosti, což je z části dáno těžkými dvacetipalcovými koly. Menší nerovnosti pomáhají pobrat větší silentbloky uložení náprav. Stelvio není o bezbřehém komfortu a ukolébávání, máte vlastně přehled o každé nedokonalosti asfaltu, spíš ale jde o příjemnou mechanickou zpětnou vazbu než snížené pohodlí. A jsem za to rád, protože vyloženě komfortních a o to méně komunikativních vozů je v daném segmentu více než dost. Třeba Audi Q5 nebo Mercedes-Benz GLC.

Stelvio je postaveno na platformě pro podélnou zástavbu motorů a pohon zadních kol, přední kola jsou připojena prostřednictvím lamelové spojky a dostane se na ně maximálně padesát procent hnacích sil. Stabilizační systém nijak neovlivníte, popravdě řečeno mi v přístrojovém štítu snad jedinkrát nezablikal příslušný piktogram upozorňující na ztrátu trakce (pokud tam vůbec někde je), to ale neznamená, že s autem nemůže být zábava.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty  

Základem je rovnoměrné rozložení hmotnosti mezi nápravami a velmi přesné řízení se strmým převodem, na které si budete chvíli zvykat. Zejména v menších rychlostech, kdy není odpor posilovače tak velký, mění auto směr až drasticky rychle. Předně a zcela bez okolků doporučuji, abyste se vykašlali na režim Dynamic v případě, že budete chtít řadit páčkami pod volantem, převodovka kope jako splašená kobyla i při podřazení, ale nikoliv díky bleskovému uzamčení měniče, jde pouze o softwarovou záležitost doplněnou jasným prokluzem měniče jinak velmi komfortní skříně. V pohodě si vystačíte s režimem Normal, reakce motoru jsou v podstatě stejné jako v módu Dynamic, chybí pouze ten divoký impuls v prvním centimetru chodu pedálu plynu.

Á propos motor – ten musíte zažít! Naplno táhne od nějakých 2500 otáček a náramně graduje až k omezovači v 5500 otáčkách. Manuální režim skříně je skutečně manuální, v omezovači nepřeřadí, což je dobré mít na paměti, protože po zadupnutí plynu do podlahy letí levá ručička nahoru neskutečně rychle.

Posilovač řízení s rychlostí tuhne, strmý převod však zůstává stále stejný a vy máte vždycky dokonalou jistotu v tom, co děláte. Ťuknete na brzdu, namíříte auto do zatáčky a nestačíte se divit nad tím množstvím přilnavosti zejména přední nápravy! S volantem to nesmíte přehnat, jakkoliv je stabilizace benevolentní – pokud příliš utáhnete stopu, je alfa nedotáčivá, při správném zacházení s volantem a plynem se však dočkáte mírných přetáčivých tendencí. Mrzela mě snad jenom jedna věc, a sice zvukový doprovod. To nízkootáčkové pobrukování se totiž ve vysokých otáčkách slije do něčeho nevýrazného, co si u italského vozu úplně nepředstavuji.

Dynamické měření na letištiAR StelvioPorsche Macan
PneumatikyMichelin Latitude Sport 3Michelin Latitude Sport 3
Pružnost na 4. RS(60-120 km/h)/5. a 6. RS (80-120 km/h) [s]**3,7/5,0;6,85,8/8,8;10,9
Otáčky na nejvyšší RS při 130 km/h22502200
Skutečná rychlost při tachometrových 50, 90 a 130 km/h [km/h]48,3/88,4/127,747,5/85,4/125,3
Brzdná dráha ze 100 km/h [s/m]*31.031,2
Zrychlení 0-100 km/h76,9
*Měření bylo prováděno na suchu při teplotě 26°C, ** měřeno bez podřazení

Tak či tak mě alfa velmi příjemně sportovně naladila a na základě dosavadních zkušeností jsem něco podobného očekával i od macanu. Jenže ejhle, on se v dané verzi ke sportování moc nemá. Zůstal mu ten laxní charakter v nízkých rychlostech, který znám například ještě z atmosférické 911 GTS. Dole moc nejela, skoro jako by na vás byla naštvaná, že po ní něco chcete, jakmile jste jí ale dali napít, byla neskutečně dravá, vděčná a emotivní.

Macan jsem proháněl po stejných okreskách jako tenkrát 911 GTS a koneckonců i stelvio, ta vděčnost a emotivnost se však nedostavila. Jedete rychle, cítíte, jak pod vámi pracuje vzduchový podvozek a adaptivní tlumiče upravují charakteristiku v zájmu co největší stability, vůbec z toho ale nemáte radost. Zkrátka jenom točíte volantem, šlapete na pedály, z řidiče se pomalu stáváte pasažérem a místo snahy o prodloužení večerní projížďky přemýšlíte, co si dáte doma k večeři.

Motor se samozřejmě nakonec probere, ve dvou a půl tisících otáčkách už táhne naplno a teoreticky byste jej mohli ždímat až téměř k sedmi tisícům, kde je položen výkonový vrchol, nahoře se mu ale už moc nechce, jako by tohle zacházení nebylo jeho šálkem benzinu. Chápu, nejde o jedinou verzi a třeba zmíněné GTS umí prokazatelně nabídnout to, co jsem alespoň z části očekával od dvoulitru. U porsche si zkrátka musíte umět vybrat.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty  

Podívám-li se na dvoulitrový macan optikou běžných zákazníků, není mu vlastně co objektivně vytknout. Příplatková jednadvacetipalcová kola jako by během jízdy uměla zmenšit svůj průměr, diskomfort pocítíte pouze na specifických nerovnostech vlivem „neokecatelné“ neodpružené hmotnosti. Převodovku necháte na „déčku“ a neřešíte ani fakt, že motor nemá prakticky žádný zvuk. Užíváte si pocit, že řídíte Porsche, tu a tam pohladíte logo na volantu a chrochtáte blahem. Z pohledu sportovněji založeného, ale stále spíše „pasivního“ řidiče, který se občas pouze rychleji sveze, bych výtky ovšem našel. Konkrétně jsou dvě.

Po vyšlápnutí plynu do kickdownu, kdy převodovka podřadí ze sedmičky klidně na trojku, se velmi pomalu „rovnají“ otáčky motoru po odstavení plynu. Je to nepříjemné třeba tehdy, když někoho rychle předjedete, zařadíte se zpátky do svého pruhu a motor stále hučí ve vysokých otáčkách, přestože už měl automat dávno přeřadit.

Další poznámka se týká příplatkového progresivního řízení. Změna jeho převodu samozřejmě závisí na spoustě faktorů, občas se vám ale může stát, že úhel natočení volantu prostě nebude stačit, silou utáhnete stopu a přijde naprosto zbytečná nedotáčivost. Přitom jindy se macan, který je na tom s rozdělením hnacích sil čtyřkolky v podstatě stejně jako stelvio, velmi hezky stáčí do zatáčky, a když si k tomu pořídíte i elektronicky řízený zadní diferenciál s vektorováním točivého momentu (stojí 34.060 Kč), umí také velmi slušně pohodit zadkem. Jak říkám, u porsche si musíte umět vybrat tu verzi, která vám bude pasovat nejlépe.

HODNOCENÍ JÍZDNÍCH VLASTNOSTÍAR StelvioPorsche Macan
Ovladatelnost87
Komfort odpružení77
Odhlučnění podvozku78
Řízení87
Řazení87
Brzdy99
Průměr7,837,50

Závěr


Hledání emocí je u konce a popravdě řečeno jich bylo více než dost, avšak hlavně u Alfy Romeo Stelvio. Snažil jsem se k ní přistupovat podle klasických metod a doufám, že se mi to i podařilo, jako chlap a příznivce italských vozů však musím zodpovědně říci, že stačí chvilka nepozornosti a případné nedostatky snadno přehlédnete. Nedokonalostí má stelvio v měřítkách evropských luxusních aut docela dost, nemusí se vám například líbit některá tlačítka a plasty v interiéru nebo ne zcela intuitivní infotainment, na druhou stranu ale existuje spousta pozitiv, díky kterým na zmíněné neduhy zapomenete.

Zkouška, je-li Alfa Romeo Stelvio vaše krevní skupina, je vlastně docela jednoduchá: stačí nastartovat, a buď přeskočí jiskra, nebo ne. Nemusíte nutně krouhat každou zatáčku v rallyovém stylu, abyste si jízdu užili. Stačí jet klidně a nechat okolí, aby si naplno užilo krásu karoserie. A že jsem těch obdivných pohledů během testovacího týdne zaregistroval! Dvoulitrový turbomotor s výkonem 280 koní (206 kW) považuji za naprostý ideál, auto je relativně lehké, díky čemuž je i pořádně rychlé a agilní.

Jsem rád, že jsem nad stelviem hned nezlomil hůl a vyzkoušel si více kousků v naprosto stejné specifikaci, „bělouš“ na snímcích totiž z hlediska řidičské zábavy neměl chybu jak podvozkově, tak po stránce neskutečně přesného a strmého řízení, v němž cítíte potřebnou zpětnou vazbu. Tahle alfa, přestože jde o SUV, projíždí zatáčky jako málokterý z konkurentů a popravdě řečeno mi ani nevadí absence vypínatelné stabilizace. Systém vám totiž nechává opravdu široké pole působnosti, které dostačuje k tomu, abyste krásně cítili stáčivý efekt zadní nápravy.

suv alfaromeo porsche srovnavacitesty suv alfaromeo porsche srovnavacitesty

Stejně jako je Alfa Romeo Stelvio ryze italská, je Porsche Macan ryze německé, což si můžete snadno přeložit jako nesmírně kvalitní. Poznáte to už při první obhlídce, kdy všechny spáry pasují na vlas stejně, uvnitř byste nenašli snad jediný nedotažený detail a máte pocit, že zkrátka vydrží věčně. Jak jsem se v minulosti přesvědčil na jedné z nejkrásnějších silnic světa, umí být také nesmírně rychlé a zábavné, testovaný kousek s dvoulitrovým turbomotorem o velmi slušném výkonu 185 kW je však z trochu jiného soudku.

Autu objektivně nelze moc vytknout, menší postavy by nezaznamenaly téměř mezní prostor na zadních sedadlech a ani jízda vůbec není špatná. Díky vzduchovému odpružení a adaptivním tlumičům prakticky nepoznáte, že jedete na jednadvacetipalcových kolech, podvozek si neporadí snad jenom s obligátními ostrými nerovnostmi, pravdou nicméně zůstává, že se nějak nedostavila ta zábava, jakou jsem očekával. Chcete-li, můžete jet strašně rychle, samotná rychlost ale není nedílnou součástí výsledného pocitu.

Plně chápu zákazníky, kteří si takto vybavený vůz koupí, prostě jenom chtějí vlastnit Porsche, s nímž rozhodně nezapadnou v davu, já osobně bych však sáhnul přinejmenším po Macanu S se šestiválcem a připlatil si za elektronicky řízený zadní diferenciál s vektorováním točivého momentu. Nebo ještě lépe po verzi GTS, které jsem loni v rumunských zatáčkách dokonale propadnul.

Nehledě na mou osobní volbu však dneska musíme zvolit vítěze, kterým je se zanedbatelným bodovým náskokem Alfa Romeo Stelvio. Má svoje mouchy, ale dokáže do života přinést nefalšovanou řidičskou radost a vzrušení, na které jenom tak nezapomenete, zatímco u dvoulitrové varianty mimořádně kvalitního Porsche Macan po celodenní projížďce pouze zabouchnete dveře.

SHRNUTÍ HODNOCENÍAR StelvioPorsche Macan
POŘIZOVACÍ NÁKLADY8,007,00
DESIGN6,807,80
INTERIÉR8,008,00
MOTOR7,207,20
JÍZDNÍ VLASTNOSTI7,837,50
CELKOVÝ PRŮMĚR7,577,50

Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo Q4

Nejlevnější verze modelu1.060.000 Kč (2.2 Diesel 8AT Stelvio/110 kW)
Základ s testovaným motorem1.310.000 Kč (2.0 Turbo Q8 8AT Super/206 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.460.000 Kč (2.0 Turbo Q8 8AT First Edition/206 kW)
Testovaný vůz s výbavou1.579.000 Kč (2.0 Turbo Q8 8AT First Edition/206 kW)

Plusy

  • Velký vnitřní prostor
  • Rychlá a zároveň jemná převodovka v komfortním režimu
  • Mimořádně přesné a agilní chování v zatáčkách
  • Reakce motoru v jakýchkoliv otáčkách

Minusy

  • Zbytečné „kopání“ převodovky ve sportovním režimu
  • Ploché přední sedáky
  • Ne zcela intuitivní infotainment, slabý výstup parkovací kamery
  • Obtížnější vystupování z druhé řady sedadel

Porsche Macan

Nejlevnější verze modelu1.590.000 Kč (2.0 Turbo Macan 7AT/185 kW)
Základ s testovaným motorem1.590.000 Kč (2.0 Turbo Macan 7AT/185 kW)
Testovaný vůz bez příplatků1.590.000 Kč (2.0 Turbo Macan 7AT/185 kW)
Testovaný vůz s výbavou2.081.712 Kč (2.0 Turbo Macan 7AT/185 kW)

Plusy

  • Velmi pohodlný podvozek i na 21“ kolech
  • Přesné řízení
  • Velký vnitřní prostor
  • Luxusní a kvalitně vyrobený interiér

Minusy

  • Reakce motoru ve vyšších otáčkách
  • Chování převodovky po kickdownu
  • Chybí faktor zábavy
  • Vysoká základní cena

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (181)
Model Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo Q4 Porsche Macan
Cena základní sestavy 1 460 000 Kč 1 590 000 Kč
Cena testované sestavy 1 579 000 Kč 2 081 712 Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995 1984
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 206 / 5250 185 / 5000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 2250 370 / 1600 - 4500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 230 229
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.7 6.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 8.9 / 5.9 / 7 8.4 / 6.4 / 7.2
Emise CO2: 161 167
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 525 / 1600 500 / 1500
Objem nádrže (l): 64 65
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1735 / 640 1770 / 675
Rozměr pneu: 255/45 R20 265/40 R21, 295/35 R21
Alfa Romeo Stelvio 2.0 Turbo Q4
Porsche Macan
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4687 4697
b) šířka (mm): 1903 1923
c) výška (mm): 1653 1624
d) rozvor (mm): 2818 2807
e) rozchod vpředu (mm): 1613 1655
f) rozchod vzadu (mm): 1653 1651
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 930 / 1150 900 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 840 550 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960 980
k) šířka vpředu (mm): 1535 1540
l) šířka vzadu (mm): 1515 1480
délka sedáku vpředu (mm): 480 510
délka sedáku vzadu (mm): 440 450
výška opěradla vpředu (mm): 620 660
výška opěradla vzadu (mm): 670 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano Ano
5. 2. 2020 22:18
Velmi dobré srovnání
Rozhodně musím dát velké plus autorovi článku za značnou objektivitu při srovnávání obou vozů. Běžné to rozhodně není. Základní Macan je skutečně takový nemastný, neslaný, jede to, vydrží to, ale za ty peníze je to strašně málo. Stelviu stačí pozměnit sedáky, infotainment zajímá jen ty, kteří se nevěnují plně řízení, ale i zde je již na cestě vylepšení. U Macanu musíte jít do vyšších a také ještě více nákladných verzí, aby dokázal zaujmout jízdně, když už ne stylingem. Stelvio lze jistě o něco dříve "opráskat" tak, jak to autor článku při prvním setkání zažil. Při tomto vědomí stačí prostě nedrat to za všech okolností, jen občas "vymést pavouky". Pak se Stelvio řidičům odmění i z hleduska TCO a LCC.
28. 6. 2017 11:02
Re: Alfa
Same blaboly, realita je taka, ze podaktore tie SUV teren v zivote neuvidia. Ludia si to nekupuju preto, ze kazdy z nich ma aj chatu v horach.
Poznam par ludi, co si to kupili len preto, ze to ma vyssi posed a vacsi pocit bezpecnosti.
Avatar - white label
26. 6. 2017 17:50
Re: o_O
Vydrž do čtvrtku, pak mají ty vedra polevit...
Avatar - caliban
26. 6. 2017 15:38
o_O
Proč není v testu zahrnut český prémiový ser Škoda Vidlaq? Hmm??? Traktorista přijde ve 3 domů z továrny a touží mrdlavým okem na monitoru spočinout na článku s okřídleným tentononc ve znaku a ono prt. Jsem zhnusen, ztráta času s vámi, jdu si raději počíst nové Škoda prospekty.
Avatar - white label
26. 6. 2017 13:38
Re: Vzpoura?
Ano. A píšou "Elektricky ovládaná přední sedadla", tedy množné! číslo, přitom se vzápětí dovídáš, že el. ovládáné je jen jedno z nich.
Šalamouni hadra... ;-)