Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW X3 xDrive20d AT – Miláček firemních flotil

Jan Mička
Diskuze (26)
Prostřední SUV mnichovské automobilky dostalo v rámci faceliftu nový vznětový dvoulitr o výkonu 140 kW. V kombinaci s osmistupňovým automatem je vyloženě na pohodu.


Interiér, design


BMW X3 má svůj život velice dobře nalinkovaný. První generace se coby zakladatel segmentu luxusních SAV (označení nicméně používá pouze BMW) představila v roce 2003, o sedm let později přišla druhá generace, a její nástupce je plánován na rok 2017. V druhé polovině životního cyklu, přesněji v únoru 2014, prodělalo současné provedení modernizaci. Jenom o změnách vzhledu to ale dneska nebude.

Stejně jako například v případě modernizovaného sedanu a kombi řady 3 totiž BMW přistoupilo k zástavbě zcela nových pohonných jednotek. Konkrétně se bavíme o dvoulitrových turbodieselech sDrive18d (110 kW) a xDrive20d (140 kW) modulární řady B47, které nahrazují oblíbené jednotky N47 uvedené v roce 2007. Zkoušený exemplář je vybaven pohonem všech kol, z čehož plyne použití silnějšího z uvedených agregátů (sDrive18d je vždycky zadokolka). Bude to stačit, nebo je lepší rovnou sáhnout po třílitrovém šestiválci xDrive30d (190 kW a automat v základu) dražším o více než čtvrt milionu korun (cena začíná na 1.385.800 Kč)?

Když X3, tak xLine!

Začneme vzhledem karoserie, protože i v tomto ohledu má modernizované BMW X3 co nabídnout. Po vzoru současné „trojky“ přišlo s přepracovanými světlomety napojenými k charakteristické masce chladiče tvořené dvojicí obrovských ledvin, hlavní novinkou je však optický paket xLine, kterým je vybaven i zkoušený vůz. Poznáte jej podle hliníkových ochranných prvků obou nárazníků, stejně zbarvených ledvin a bytelných bočních ochranných lišt, a kdyby český importér pro zimní provoz nezvolil osmnáctipalcová kola v provedení V-spoke 307, tak i podle shodně velkých disků Y-spoke 607, případně o palec větších Y-spoke 608. Neméně důležitá je i barva, v našem případě metalíza Deep Sea Blue za 22.438 Kč. Líbí? Nám rozhodně, přestože usedlejší odstíny obvykle nejsou pro X3 to pravé.

Přítomnost paketu xLine za rozumný příplatek 58.734 korun je znát i uvnitř. Aby ale kokpit vypadal stejně jako u zkoušeného exempláře, musíte ještě sáhnout do kapsy pro dalších 31.512 korun za kožené čalounění Nevada Ivory White s výrazným znakem „X“ v hlavových opěrkách a kontrastním prošíváním. Na pohled i dotek skutečně lahůdka, a protože sedadla s výrazným, avšak nikterak omezujícím bočním vedením disponovala manuálním nastavením výšky a podélného posuvu, sedíte ve srovnání s „elektrickými“ sedadly o kousek níže podlaze. Má to ale i stinnou stránku – pokud si budete chtít sedák naklopit, aby lépe podepíral stehna, současně s ním pohnete i s opěradlem, jehož sklon je pak nutné znova „vyladit“. Zkrátka taková houpačka.

suv bmw testy suv bmw testy  

BMW X3 jsme si nikdy na nedostatečný vnitřní prostor nestěžovali a už vůbec ne na potemnělou atmosféru v interiéru. Je zcela jedno, zda si pořídíte střešní okno či nikoliv (výrobce jej nabízí za 40.040 Kč), protože do kokpitu neustále proudí velké množství venkovního světla. I vzadu se sedí poměrně nízko, tady to má ale spíše negativní efekt v podobě hůře podepřených stehen. Díru do světa navíc neudělá ani ploché opěradlo, což je ale problém také většího modelu X5. Ještě štěstí, že se dovnitř pohodlně posadí čtyři robustní dospělí, kteří se za jízdy nebudou šťouchat lokty nebo narážet hlavami do stropu. Tedy alespoň ti sedící vpředu – vzadu se totiž při dynamických průjezdech zatáček musíte pořádně držet, abyste kvůli odstředivým silám neputovali ze strany na stranu.

Motor, jízdní vlastnosti


Spíš kliďas, než tahoun

Vnější vzhled a komfort v interiéru jsou jedna věc, nás ale více zajímá dvoulitrový turbodiesel B47. Dlouhozdvihová architektura (vrtání 84 mm, zdvih 90 mm) a tím pádem i objem 1995 kubických centimetrů zůstávají beze změny, stejně jako přeplňování jedním turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek. Mezigeneračně došlo ke zvýšení výkonu ze 135 kW na 140 kW ve 4000 otáčkách za minutu a točivý moment má nyní hodnotu 400 N.m v rozmezí 1750-2200 min-1 (+20 N.m), přičemž hlavní podíl na tom nese zvýšení plnicího tlaku na 200 MPa. Už od začátku navíc motor podléhá emisní normě Euro 6, byť před dvěma lety (v době představení modernizované X3) na ni ještě bylo času více než dost.

BMW X3 - srovnání současné a předchozí verze xDrive20d
MotorB47 (2014 - dosud)N47 (2007-2014)
Zdvihový objem [cm3]19951995
Válce/ventily4/44/4
Největší výkon [kW/min]140/4000135/4000
Točivý moment [N.m/min]400/1750-2200380/1750-2750
Převodovka8A8A
Max. rychlost [km/h]210210
Zrychlení 0-100 km/h [s]8,18,5
Komb. spotřeba [l/100 km]5,25,6

Přiznám se, že dvoulitrové čtyřválce mi v luxusních středně velkých SUV nikdy nebyly moc po chuti, u BMW jsem ale přece jenom trochu tolerantnější. Jednak protože v nabídce stále najdete dva naftové a jeden benzinový šestiválec, ale také díky vysoké úrovni zkoušeného agregátu jako takového. Potřebuje se pořádně prohřát, pak ale vznětová hrubost ustupuje do pozadí a zůstává pouze sametový běh takřka bez vibrací přenášených do podlahy a interiéru obecně.

Mercedes-Benz GLC 220d, který jsme otestovali loni na podzim, je v tomto ohledu ještě o kousek lepší. Starší koncepci zkrátka BMW X3 nezamaskuje ani silnou vrstvou tlumicích materiálů mezi kokpitem a motorovým prostorem. Pokud však pod kapotou pracuje jeden ze zmíněných šestiválců, je to díky jejich perfektní zvukové kulise spíše výhoda.

suv bmw testy suv bmw testy  

Agregát je standardně párován s manuální šestistupňovou převodovkou, nepřiplatit si 57.408 Kč za osmistupňový automat od ZF, nebo ještě lépe přihodit dalších 4.004 Kč a mít i páčky pro řazení pod volantem, by ale zkrátka byl hřích. BMW totiž znovu dokázalo, že právě ono umí nejlépe skloubit podélnou zástavbu motoru se sametovou skříní a vytvořit duo, které si hraje parádně do noty. Bez kopanců od brzkého zamykání měniče momentu a zbytečného „dušení“ motoru v nízkých otáčkách, kde má kvůli použití jediného turbodmychadla trochu prodlevu.

Čtyři válce stačí, ale…

Oba klíčové prvky hnacího řetězce se navzájem podporují a při jízdě je to zatraceně znát. Motor není za normálních okolností nikterak výbušný a po překročení 1800 otáček za minutu plynule a nenásilně táhne až do 4000 min-1, to ale pouze dokud jej nepobídnete k maximální dynamice. Zatímco v režimech Eco Pro a Comfort je jízda příjemně vláčná a kromě vyřazování do neutrálu při uvolnění pedálu plynu (Eco by mělo ušetřil až pětinu paliva) mezi nimi takřka nepoznáte rozdíl, Sport je o něco větší terno. Převodovka a motor jako by ze sebe strhly závoj umírněnosti a místo toho obuly běžecké tretry. Je to ale vhodné?

Pokud se nad otázkou zamyslím v kontextu s podvozkem, tak zcela určitě ano. Charakterem je totiž tužší, a přestože se v našem případě karoserie neopírala o elektronicky řízené adaptivní tlumiče, při průjezdech zatáček se téměř nenakláněla. X3 se navíc vedle pohonu všech kol řešeného mezinápravovou spojkou s preferencí zadní nápravy může spolehnout také na systém Performance Control, který řídí přenos hnacích a brzdných sil na jednotlivá kola. Na limitu máte pocit, jako by byl vůz pevně spojen se středem oblouku – zatáčky totiž vykružuje s nebývalou přesností a bez známek nestability. Ale měli bychom jej kvůli tomu nazývat sterilním? Kvůli téměř nekomunikativnímu řízení možná ano, to si však reputaci napravuje příjemně tuhým odporem a vysokou přesností.

suv bmw testy suv bmw testy  

Ale co na to motor s převodovkou? Z funkčního hlediska nelze na jejich adresu říci ani popel. Čtyřválec totiž ve středním pásmu otáček předvádí skoro lineární charakteristiku a automat s každým přeřazením na vyšší rychlostní stupeň sází jeden „sekvenční“ kopanec za druhým, zvýšená hlučnost ale dojem ze sportovní jízdy zbytečně kazí. V takových situacích jsem často vzpomínal na hybridy od Toyoty hledající potenciál tam, kde už ho moc nezbývá, a začal pociťovat potřebu dalších dvou válců připojených ke stávající řadě. Nevykládejte si to však špatně – xDrive20d má síly dost, pouze ji v určitých situacích prezentuje trochu nedůstojně.

Jenomže ne každý hledá v BMW X3 potenciál sportovního kombi se zvýšenou karoserií, a právě pro ty je verze xDrive20d jako dělaná. Výsadou motoru je totiž nejenom zvýšení výkonu a točivého momentu ve srovnání s předchůdcem N47, ale především snížení spotřeby paliva. Automobilka hovoří o rozdílu 7,1 % ve prospěch novinky a naše měření tomu vcelku odpovídalo. Ve městě nebyl problém držet se na osmi litrech, mimo něj šel odběr i pod šest litrů a na dálnici, kde motor při ustálené rychlosti 130 km/h točil jenom něco málo přes 2000 otáček za minutu, jsme zaznamenali 6,5 l/100 km.

Uvedených výsledků jsme dosahovali v režimu Eco Pro, který má jednu zajímavou vlastnost – prostřednictvím funkce Eco Pro Route ovlivňuje „myšlení“ navigace, která vybírá trasy s menším převýšením a menší hustotou provozu. Avšak běda tomu, kdo vyrazí na klikaté okresky zkoušet ovladatelnost a kouzla systému Performance Control – dostat se v takovém režimu pod deset litrů pak totiž není snadné.

Závěr


Závěr

Musím uznat, že mě BMW X3 s dvoulitrovým turbodieselem mile překvapilo. Od auta s hmotností 1820 kilogramů a 140 kilowatty jsem očekával dostatečnou výkonovou rezervu na dálnici, za bezproblémové předjíždění a hladký průběh pružného zrychlení bych ale před první jízdou ruku do ohně nedal. Zbytečně. Přestože se v nabídce vznětových motorů jedná o druhou nejslabší verzi, ostudu neudělá ani při sportovní jízdě. Tehdy se však musíte smířit se zvýšenou hlučností a zapomenout na jindy hodně příjemnou spotřebu paliva.

BMW X3 xDrive20d - srovnání s konkurencí
ModelBMW X3Audi Q5Mercedes GLCRange Rover Evoque
MotorxDrive20d2.0 TDI quattro220d 4MaticTD4
Zdvihový objem [cm3]1995196821431999
Válce/ventily4/44/44/44/4
Největší výkon [kW/min]140/4000140/3800-4200125/3000-4200132/4000
Točivý moment [N.m/min]400/1750-2200400/1750-3000400/1400-2800430/1750
Převodovka8A7A9A9A
Max. rychlost [km/h]210210210195
Zrychlení 0-100 km/h [s]8,18,48,39,0
Komb. spotřeba [l/100 km]5,25,75,05,1
Základní cena [Kč]1.150.400*1.191.9001.170.0701.155.550
*Včetně poplatku 9.000 Kč za transport a předprodejní servis

Pozitivní dojem z vozu nicméně kazily nešvary, které jsou pro SUV od BMW vlastně charakteristické. Tak třeba aerodynamický hluk okolo vnějších zpětných zrcátek a předních sloupků ve vysokých rychlostech – trpí na něj X5 i X6, vzhledem k zrcátkům přibližné velikosti tenisové rakety se ale není čemu divit. Nebo ne zcela dokonalé filtrování drobných nerovností dané použitím pneumatik run-flat, které podle našich zkušeností nedokáže zcela odbourat ani adaptivní odpružení. A plochá zadní sedadla? Na ta si musíte zkrátka zvyknout.

Zbývá zodpovědět otázku z úvodu, zda se čtyřválec vyplatí, nebo je lepší sáhnout po šestiválci dražším o téměř čtvrt milionu korun. Popravdě řečeno – je to padesát na padesát. Nový motor B47 je výborný a jeho spolupráci s automatickou osmistupňovou převodovkou nejde vlastně nic vytknout. A že hlučí ve vysokých otáčkách? To je problém takřka všech čtyřválcových turbodieselů. Řadový šestiválec je na druhou stranu otázkou prestiže a je vcelku jedno, zda sáhnete po jedné ze dvou vznětových (190 a 230 kW) nebo zážehové verzi (xDrive35i/225 kW).

suv bmw testy suv bmw testy  

Nejlevnější verze modelu1.090.600 Kč (sDrive20i/135 kW)
Základ s testovaným motorem1.150.400 Kč (xDrive20d/140 kW)
Testovaný vůz1.211.812 Kč (xDrive20d AT xLine/140 kW)
Testovaný vůz s výbavou1.607.804 Kč (xDrive20d AT/140 kW)

Plusy

  • Plynulý nástup síly čtyřválce
  • Sametově řadící automatické převodovka
  • Pohodlná přední sedadla s dobrým bočním vedením
  • Slušná spotřeba paliva

Minusy

  • Hlučnost motoru ve vyšších otáčkách
  • Méně pohodlná zadní sedadla
  • Pneumatiky run-flat hůře filtrují drobné nerovnosti
  • Aerodynamický hluk okolo vnějších zrcátek

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (26)
BMW X3 xDrive20d AT
Cena základní sestavy 1 211 812 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, E-Call – tísňové volání, litá 17“ kola s pneumatikami run flat, látkové čalounění interiéru, elektronická parkovací brzda s funkcí Auto Hold, tlačítko pro přepínání jízdních režimů, stálý pohon všech kol s mezinápravovou spojkou, startování tlačítkem, autorádio BMW Professional, nemetalický lak karoserie, automatická klimatizace, velurové koberečky a další. Kč
Cena testované sestavy 1 607 804 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza Deep sea blue (+22.438 Kč), kožené čalounění Nevada Ivory White (+31.512 Kč), automatická osmistupňová převodovka s páčkami pod volantem (+61.412 Kč), Performance Control (4.004 Kč), zadní parkovací kamera (+11.206 Kč), hliníkové střešní lišty (+8.814 Kč), sportovní sedadla řidiče a spolujezdce (+14.690 Kč), příprava pro mobilní telefon, bluetooth a USB konektivita, hlasové ovládání (+10.686 Kč), antracitové čalounění stropu BMW Individual (+5.070 Kč), sportovní kožený volant (2.678 Kč), BMW ConnectedDrive Advanced Plus (+23.218 Kč), navigace BMW Professional (+66.482 Kč), paket Advantage (+103.272 Kč), adaptivní diodové světlomety (+47.788 Kč), předprodejní servis a transportní náklady (+9.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1995
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 140 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 1750 - 2200
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 210
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.7 / 5 / 5.2
Emise CO2: 138
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 550 / 1600
Objem nádrže (l): 67
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1820 / 620
Rozměr pneu: 245/50 R18
BMW X3 xDrive20d AT
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4657
b) šířka (mm): 1881
c) výška (mm): 1661
d) rozvor (mm): 2810
e) rozchod vpředu (mm): 1614
f) rozchod vzadu (mm): 1632
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 790 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 730 / 100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 990
k) šířka vpředu (mm): 1510
l) šířka vzadu (mm): 1480
délka sedáku vpředu (mm): 580
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 640
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
7. 2. 2016 17:56
Re: X3 vs X1
Limitem nemyslím driftování, ale to, jak předvídatelně se auto zachová na hranici adheze. A jak jsem zvyklý na xdrive, tak mě X1 i Tourery nepříjemně překvapily. Když jsem viděl i ostatní účastníky na dráze, měli všichni s touto platformou největší práci vyrovnat prudkou změnu směru (s vypnutou elektronikou). Nic víc jsem tím nemyslel, ale pro mě to bylo rozčarování.
Avatar - praděda7
6. 2. 2016 15:30
Re: X3
No nevím, nevím, s X5 bych to dozrání viděl trochu jinak. Asi tak, že bych zachoval kratší body s 5ti sedadlovou verzi a přidal delší 7mi sedadlovou verzi. Kompromis tak docela nevyšel a F15 už není tak pohledný jako E70 a už zdaleka ne jako E53, který byl podle mě nejhezčí. Vše dané délkou kastle. :-! F15 je ale, co se týče tuhosti povozku, nejpohodlnější. :-!
Avatar - praděda7
6. 2. 2016 15:16
Re: X3?
Ty samé pocity jako ty v X3 jsem měl při testování X4 a to i se 6válcem. Vypadá to na povozek.......... :-!
Avatar - praděda7
6. 2. 2016 15:12
Re: X3 vs X1
Chování na limitu? Ty si chceš X1 kupovat na driftování? :-O
4. 2. 2016 15:05
X3
Odskakujici podvozek a slaby motor? Hm a ja jsem si rikal, ze tim nejvetsim problémem je, ze je tak kreténsky neforemni auto...
Predesla generace nebyla krasna, ale bylo to takove uprimne nehezke auto, tohle chtelo byt hezci, ale nejak se ty proporce nepovedly.

U X5 ten design dozral, u X3ky ne, a ted ke vsemu i tu povedenou malou botu X1 prebouchali, a nejsem si jistej, zda to je krok k lepšímu...