Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW X3 M40i – Sportovně za sportem!

Tomáš Dusil
Diskuze (62)
Po sedmi letech výroby přichází BMW s novou generací X3. Ač tvary vozu navozují dojem pouhé evoluce svého předchůdce, ve skutečnosti se v útrobách auta ukrývají zásadní změny.


Design, interiér


Své první SUV (model X5) uvedlo BMW na trh v roce 1999. Menší sourozenec X3 (E83), postavený na základě někdejší řady 3 E90, vyjel o pět let později. Dle vyjádření BMW toto auto založilo nový segment trhu, pojmenovaný SAV, což znamená Sport Activity Vehicle. Snad aby se tím zdůraznilo, že X3 je autem pro lidi, co to s tou aktivitou myslí opravdu vážně. To znamená pro aktivní, nikoliv jen pasivní sportovce. Co si pod tím představit, už nechám na vás, stejně jako úvahy o tom, jak moc se toto daří v realitě všedních dnů naplňovat…

V roce 2011 dorazila druhá generace F25, kterou letos střídá nové vydání. V otázce vzhledu se pokračuje v nastolené linii, technicky přináší některé novinky, před časem představené v současné řadě 5 (G30), případně 7 (G12). Výrobce udává, že rozvor náprav se u nové generace G01 prodloužil o 50 mm, současně ale došlo ke zkrácení předního převisu. Toto přispívá k ještě dynamičtějšímu vzezření. Mě na první pohled upoutala spíše maska chladiče, jejíž ledvinky se zdají na pohled mohutnější. Naopak přední světlomety se subjektivně vzato tvarově změnily jen málo. Každá X3 má nyní výhradně světlomety LED. Testovaná verze M40i dostala adaptivní verzi s technologií BMW Selective Beam. V řeči BMW se jedná o to samé, co má Audi či Opel pod označením Matrix. V praxi tak nastavíte automatický režim světlometů a nic dalšího se nestaráte. Dálkové světlo zůstává aktivované po většinu času, a to i v případě, že pro proti vám jedou auta. Chytrá elektronika na základě pokynu z kamery pouze vypne část světelných zdrojů, čímž dojde ke ztmavnutí prostoru, kterým se pohybuje vůz jedoucí v protisměru. V praxi to fungovalo opravdu výborně a ani jednou na mě nikdo z protijedoucích řidičů neblikal. K deaktivování dálkového světla dojde při snížení rychlosti a současně jízdě městem, kde je vliv pouličního osvětlení.

Ač se moc nepředpokládá, že by někdo s novým BMW X3 měl v úmyslu jezdit mimo zpevněné cesty, přeci jen se některý majitel může chtít necestou vydat. X3 proto nabízí relativně vysokou světlou výšku 204 mm, která dobře koresponduje s velkými nájezdovými úhly 25,7 stupně vpředu a 22,6 stupně vzadu. Přechodový úhel BMW udává 19,4 stupně. A konečně s autem se lze údajně také brodit, tedy za předpokladu, že hloubka nepřesáhne 500 mm.

Budíky podle přání

Vyšší světlá výška vozu vás možná napadne při nasedání do kabiny. Tak vysoko jako v případě pick-upů sice nohy zvedat nemusíte, avšak v porovnání s běžnými, byť třeba i mírně zvýšenými auty, je podlaha nové X3 docela vysoko. Samotná sedadla jsou však posazena poměrně nízko, takže pozice za volantem je takřka bez připomínek. Vše ještě umocňovala skvělá sportovní sedadla, která byla v případě testovaného vozu bez příplatku. Kromě skvělého tvarování nabízela také možnost prodloužit si sedák. V nejkratší verzi nabízel délku 520 mm, v nejdelší 570 mm. Nechybělo elektrické nastavování polohy, u řidiče s pamětí. A dále elektrická bederní opěrka, která nabízela současně funkci rozšíření, případně stažení bočnic opěradla. Díky tomu poskytne sedadlo velmi dobré boční vedení rozličným postavám. Při nastavování se mi však příliš nezamlouvala tlačítka na boku sedáku, která kladla podivný odpor. To u starších BMW nebylo. Vyhřívání sedadel ale již přišlo na dodatečných 11.440 korun. Po zapnutí řidičova se navíc samočinně aktivovalo také vyhřívání volantu. K vypnutí ale stačilo použít tlačítko na jeho svislém rameni.

V rámci BMW Individual dále nechybělo čalounění stropu v barvě antracitu. Za 15.990 vůz nabízí koženou palubní desku. Ta však není čalouněná pravou kůží, ale „jen“ umělou Sensatec. Na první pohled (dokonce ani na omak) byste však umělou náhražku rozhodně nehádali.

suv bmw testy suv bmw testy  

Přístrojový štít je elektronického typu a BMW mu říká dynamický digitální přístrojový štít. Je vlastně tvořený velkým LCD TFT displejem. U X3 se jedná o novinku, přičemž podobně jako u LED světlometů, ani v tomto případě mít nic jiného nemůžete. Výhodou je skvělá čitelnost daná mimo jiné rozlišením 1920 x 720 pixelů. Pro řidiče uživatele je však možná důležitější fakt, že uspořádání přístrojového štítu lze měnit. V nabídce jsou tři verze zobrazení, v zásadě korespondující s celkovým nastavením auta. Základem je režim Comfort, dalším v řadě je Sport, případně Sport Plus. A konečně pro ty, kteří chtějí spořit, je vyhrazen režim EcoPro. V režimu Sport přístroje zčervenají a dojde ke zvýraznění údaje o rychlosti jízdy v digitální formě a současně se výrazně zvětší informace o právě zařazeném rychlostním stupni. Režim EcoPro naopak přinese uklidňující modré podsvícení s velmi omezeným rozsahem rychloměru do 120 km/h. A místo otáčkoměru je ukazatel rekuperace energie, která při zpomalování auta dobíjí akumulátor. V režimu EcoPro se také vždy aktivuje systém stop-start, pokud byl před tím vypnutý.

Komu by byly uvedené varianty „budíků“ málo, má k dispozici ještě Head-up displej (HUD) promítající vybrané údaje, například okamžitou rychlost na čelní sklo. Přes veškerou modernu velmi chválím možnost změnit intenzitu podsvícení přístrojového štítu běžným otočným ovladačem vlevo vedle volantu. Tedy žádné složité prokousávání se menu jako u vozů skupiny VW.

Motor, jízdní vlastnosti


Řadová šestka žije!

Šestiválcový řadový motor sice v minulosti vyrábělo hned několik automobilek, například Mercedes-Benz (ten se k nim nyní opět vrací), Jaguar, ale také Nissan nebo Toyota, avšak pro většinu věci znalých motoristů je tato koncepce navždy spjata se značkou BMW. Je opravdu s podivem, jak v Mnichově dokážou během několika let připravit vždy novou generaci těchto motorů, ačkoliv se před tím zdálo, že na stávající řadě už není takřka co vylepšovat. Opak je však pravdou, čehož jasným důkazem je další generace těchto motorů označená B58. Jde o největšího zástupce modulární řady motorů, která navíc poprvé sjednocuje blok pro zážehovou i vznětovou verzi. To je také hlavní důvod, proč dostal motor B58 blok typu „closed deck“, zatímco předchůdce, N55 využíval „open deck“. Pro zajímavost označení B38 náleží zážehovému tříválci, B48 benzinovému čtyřválci. A konečně B57 je vznětový šestiválec. Nový motor si zachoval přímé vstřikování benzínu, stejně jako plynule proměnný zdvih sacích ventilů Valvetronic, nahrazující funkci škrticí klapky, či proměnné časování rozvodu double VANOS. Zůstalo také dvoukomorové turbodmychadlo. Novinkou je dvoustupňový pohon rozvodů, kdy oba řetězy jsou vedeny ze strany setrvačníku. Předchůdce N55 měl řetěz pouze jeden, umístěný zepředu, tedy ze strany pohonu příslušenství.

Otázkou zůstává, jak se technicky vyspělá pohonná jednotka projevuje v praxi. Zatím vrcholná verze motoru B58 dosahuje maximálního výkonu 265 kW při 5500 až 6500 otáčkách. Vrchol točivého momentu činí vynikajících 500 N.m při 1520 až 4800 za minutu. To už samo o sobě říká mnohé. A sice, že dynamika jízdy je skutečně vynikající.

suv bmw testy suv bmw testy  

Pokud máte zkušenosti se staršími řadovými šestiválci BMW, tak jistě víte, že nabízely zejména vynikající gradaci výkonu s rostoucími otáčkami. Jenže to platilo o těch atmosférických. Prostě z nízkých otáček se sbíraly vlažně, ve středních otáčkách již motor vcelku slušně táhl a nejlepší to bylo samozřejmě ve špičce. Motor testovaného vozu se choval úplně jinak. Už od těch úplně nejnižších otáček mohutně zabral, aby s jejich zvyšováním síly pocitově nepřibývalo, ale ani neubývalo. Prostě tah se zdál být pořád stejný, bez ohledu na otáčky. Dobrou zprávou je, že i v případě vytáčení motoru do nejvyšších otáček je síly stále dost. To je zásadní rozdíl proti moderním přeplňovaným čtyřválcům či tříválcům, kterým prostě nahoře vždycky dojde výrazně dech.

Co zůstává, je samozřejmě vynikající kultura chodu. Přesto se mi zdálo, že starší šestiválce této značky pracovaly jemněji. Ale to je pouze můj subjektivní dojem. Nezaměnitelný zvukový projev motoru zůstává, což je určitě dobře.

Osmička, nebo šestka

S potentním srdcem velmi dobře korespondovala samočinná osmistupňová převodovka. Pod pojmem Steptronic se ukrývá ústrojí od ZF, u BMW označené GA8HP50X. Jedná se o planetovou převodovku s měničem momentu a možností manuálního řazení. S převodem jedničky 5,0:1 a osmičky 0,640:1 nabízí tato skříň nebývale velký převodový rozsah. Zjednodušeně řečeno je tak pro každou jízdní situaci připraveno hned několik kvaltů. Jaký elektronika (mechatronika) převodovky zvolí, záleží na přání řidiče a také na zvoleném jízdním programu.

V režimu Comfort je převod vždy spíše delší. Pokud přepnete do Sportu či dokonce do Sport Plus, převodovka podřadí klidně o dva kvalty dolů. A samozřejmě se poměrně výrazně zrychlí odezva na přidání plynu, takže auto vyrazí vpřed jak zběsilé. Mnohem důležitější pro jízdu je, že i v jízdním módu Comfort je možné lidově řečeno brzdit motorem - aktivací spojky přemosťující měnič momentu. Aby se v daném režimu zlepšila kultivovanost pohonu, je mezi turbínové kolo měniče momentu a tlumič torzních kmitů vložen přídavný odstředivý vyvažovací mechanismus na bázi kyvadla. Jak moc je toto přídavné závaží účinné, nedokážu posoudit. Ale BMW tvrdí, že by mělo zabraňovat vzniku vibrací pohonu, které vznikají při záběrů zmíněné třecí spojky.

Zpět k jízdě. Pokud navolíte režim EcoPro, znamená to, že chcete šetřit palivo. Pedál plnu je najednou jakoby neúčinný, takže k tomu, aby auto začalo výrazněji zrychlovat, jej musíte více tlačit k podlaze. Hlavně se však dost zásadně změní práce převodovky. A sice se u ní navodí režim plachtění, kdy při ubrání plynu nedochází k přemostění měniče zmíněnou třecí spojkou.

suv bmw testy suv bmw testy  

Většinu času jsem jezdil v Comfortu, který je mimořádně příjemný mimo jiné i na dálnici. Tady při rychlosti 130 km/h v režimu D točil motor rovných 2000 otáček za minutu. Spotřeba paliva činila při průměrné rychlosti 38,5 km/h 12,8 litru na 100 km, přitom v kombinovaném režimu BMW udává 8,2 až 8,4 litru na 100 km. Abych byl upřímný, čekal jsem o něco méně, vzhledem k pověsti a také zkušenostem se staršími vozy BMW. Svoji roli zde ovšem sehrál takřka syrový stav zapůjčeného vozu, který měl v době testu ujeto asi 800 km.

Může být SUV sportovní?

Hlavním úkolem testované vrcholné verze M40i je dopřát řidiči vysoké kvality nové generace X3 a současně mu nabídnout ještě více radosti z jízdy. Jak ale naplnit tradiční slogan této značky, když novinka má tak velkou světlou výšku a tedy i její těžiště má daleko k nízkým plackám, které si obyčejně spojujeme s dobrou ovladatelností v zatáčkách.

Základem je samozřejmě vyspělé zavěšení kol, vzadu na poslední evoluci integrální pětiprvkové nápravy. Na rozdíl od větší X5 si novinka musí vpředu vystačit s modifikovaným McPhersonem, ovšem ve své nejdokonalejší podobě s dvojicí spodních příčných ramen na každé straně. Toto řešení BMW používá už od první generace řady 7 E23 z roku 1977. Jenže to není vše. BMW také uvádí, že auto nabízí rozložení hmotnosti na obě nápravy v poměru 50:50, což je další předpoklad pro zachování velmi dobrých jízdních vlastností.

Dále tu máme řízení. Tomu Bavorští říkají Variabilní sportovní. Co si pod tím představit? Převod ve střední poloze je 16,8:1, tedy na dnešní poměry málo strmý (auta dnes běžně mají mezi 13 a 14:1). Jenže o to tady právě jde. Kolem středu je tak řízení pomalejší, směrem k dorazům se převod „zrychluje“ a tudíž se řízení stává strmějším. Mezi plnými rejdy tak stačí otočit zhruba 2,2krát volantem. Když jsem měl před časem podobný systém v novém Golfu GTI, pranic mě to nenadchlo. V BMW mi to však celé přišlo o poznání přirozenější a celkově se tak řízení jevilo jako dobře vyvážené. A dokonce nabízelo i trochu té citlivosti. Za mě prostě skvělé.

Za příplatek 18.980 tu dále byl adaptivní M podvozek. Změna tuhosti odpružení se manuálně volila za pomoci výše zmíněných jízdních režimů. A bylo to poměrně výrazné. Přesto nelze říci, že by třeba ve Sportu byl podvozek tvrdý jak prkno. Naopak v Comfortu pracovaly tlumiče jemněji, byť byly pocitově stále docela tuhé. Za občasnými rázy však stály spíše 21palcová kola za 37.674 korun v kombinaci s pneumatikami Runflat.

suv bmw testy suv bmw testy  

Všechny popsané prvky techniky, které činí jízdu s tímto vozem tolik výjimečnou, známe už z předchozí generace F25. Ta největší novinka se týká pohonu všech kol xDrive. Nová X3 tak podědila rozdělovací převodovku (transfer) pohonu všech kol z nové generace řady 7 (G12). Místo starší generace transferu ATC450 je vůz vybaven novým ATC13. Zásadní rozdíl spočívá v základním rozdělení hnací síly. Zatímco dříve to bylo 40:60 ve prospěch zadní nápravy, nový systém to má 50:50. Takto je tomu však málokdy, neboť chytrá elektronika tento poměr stále mění podle okamžitých jízdních podmínek. Teoreticky to může být 0:100, ale i 100:0. To by se však musela zadní kola točit na hladkém ledě… Transfer již řadu let nemá diferenciál, pouze řetězový převod, doplněný o vícelamelovou třecí spojku ovládanou elektromotorem přes axiální vačku. Nachází se na výstupu k zadní nápravě, přičemž zvládne přenést točivý moment až 1300 N.m. U staršího transferu ATC450 to bylo 1100 N.m.

Velmi rychlou reakci spojky a tedy adaptaci pohonu xDrive na okamžité jízdní podmínky zajišťuje také velmi rychlá datová sběrnice Flexray. Prostřednictvím té komunikuje ovládání spojky, systém jízdní stability DCS a jednotka karoserie (BDC).

Takže, může být SUV sportovní? To záleží na tom, co si pod tímto pojmem představujete. Pokud jsou to důvěryhodné reakce na volant v kombinaci s komunikací mezi jezdcem a vozem, pak se domnívám, že asi ne. Vůz připravený k jízdě váží 1810 kg, což není právě málo. A to je prostě znát. Pokud s tím ale počítáte a nehledáte dialog mezi jezdcem a autem na úrovni opravdového sporťáku, pak vás X3 M40i jistě potěší.

Opravdu si nemůžu vzpomenout, které jiné SUV takto jezdí. Vzhledem k hmotnosti, velikosti a výšce těžiště je agilita auta až překvapivě dobrá. Tím nejlepším je ovšem přilnavost v zatáčce. Pneumatiky ji mají prostě tolik, že dosáhnout rychlosti, kdy se už šasi začne trhat, je pro běžného smrtelníka takřka nemožné. I při opravdu vysokých rychlostech prostě auto drží jak přilepené, a to i na sněhu. Vím, je to klišé, ale tady to ani jinak pospat nejde. Jediné, co rychlou sportovní jízdu z mého pohledu omezuje, je právě ona necitlivost. Prostě sedíte vysoko a i z toho důvodu se velmi špatně odhadují limity auta. Ano, zatáčku i při velmi vysoké rychlosti projede, ovšem do poslední chvíli jste na pochybách, zda tomu tak skutečně bude. A právě toto je z mého pohledu jediným limitujícím faktorem vysokého, velmi rychlého a těžkého superauta s technikou, kterou najdete jen u několika málo jiných vozů.

Závěr


Závěr

Špičková nová X3 mě rozhodně nezklamala. Naopak možná i předčila mé očekávání. Kdysi jsem jezdil s BMW X4 35i, a to mě moc nenadchlo. Novinka je však o tolik jiná a lepší. Dynamicky má ve své třídě jen málo konkurentů, třeba Mercedes-AMG GLC 63. Toto auto je však ještě extrémnější, na můj vkus až příliš. Nejde jen o dynamiku danou mnohem vyšším výkonem motoru (350 kW), ale celkovým naladěním od nezvykle tuhého řízení až po podvozek.

X3 M40i nabízí v daném ohledu takřka ideální mix, neboť si zachovává vlastnosti, které lidé od SUV požadují (schopnost jízdy mimo zpevněné cesty, vysoký posez), ale současně se řídí jako velmi dobrý sportovní sedan. Pouze opravdovým sportovcům bude chybět větší propojení řidiče s autem. A samozřejmě je auto drahé, když základní cenu 1.769.300 korun lze dále libovolně navyšovat zaškrtáváním položek v tlustém ceníku. Ale s tím se tady už tak nějak počítá.

Nejlevnější verze modelu1.240.200 Kč (X3 xDrive 20i/135 kW)
Základ s testovaným motorem1.769.300 Kč (X3 M40i)
Testovaný vůz bez příplatků1.769.300 Kč (X3 M40i)
Testovaný vůz s výbavou2.365.380 Kč (X3 M40i)

Plusy

  • Vysoká technická úroveň
  • Vynikající jízdní vlastnosti
  • Jízdní výkony
  • Velmi účinné světlomety
  • Lze s ním jet i mimo zpevněné cesty
  • Rychle řadicí převodovka
  • Vynikající zpracování

Minusy

  • Vyšší cena
  • Řada prvků výbavy jen za příplatek
  • Pro menší osoby méně pohodlné nastupování
  • Těžko se odhaduje, co si nechá v zatáčkách líbit
  • Mírně vyšší spotřeba paliva (málo zajeté auto)

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Tomáš Dusil
Diskuze (62)
BMW X3 M40i
Cena základní sestavy 1 769 300 Kč
Výbava základní sestavy Dojezdové pneumatiky Runflat, bezpečnostní šrouby kol, alarm, ambientní osvětlení, hliníkové obložení interiéru, M sportovní brzdy včetně modrých třmenů, BMW Individual střešní podélné nosníky v provedení High-gloss Shadow line, velurové koberečky, česká jazyková verze, M aerodynamický paket, M sportovní kožený volant, Remote service (dálkové ovládání vybraných funkcí vozu mobilem), bezdrátové (indukční) dobíjení telefonu, elektricky stavitelná přední sedadla u řidiče s pamětí, elektrické bederní opěrky vpředu, parking assist plus, navigační systém Professional, BMW Display key, adaptivní LED světlomety se systémem BMW Selective beam, Hed-up display, dvouzonová samočinná klimatizace, atd. Kč
Cena testované sestavy 2 365 380 Kč
Výbava testované sestavy 21palcová kola M Double-spoke 718M Bicolour Cerium Grey (+ 37.674,-), adaptivní M podvozek (+ 18.980,-), elektricky ovládané tažné zařízení (+ 29.796,-), panoramatické střešní okno (+ 40.638,-), protisluneční ochran oken (+ 10.556,-), nastavitelná opěradla sedadla vzadu (+ 4.056,-), kožená palubní deska (+ 15.990,-), paket ambient air (+ 8.684,-), vak na lyže (+ 4.056,-), aktivní ochrana (+9.490,-), DAB tuner (+ 8.684,-), paket ConnetedDrive Plus (+ 35.464,-), paket First Class (+ 8.060,-), vyhřívaná přední a zadní sedadla (+ 11.440,-), audio Harman Kardon (+21.502,-), paket Business Class (+ 48.698,-), paket Advanced Heating (+ 29.978,-), paket Innovation (+ 57.720,-), galvanická povrchová úprava pro ovládací prvky (+ 4.056,-), Driving Assist Plus (+ 40.612,-), parkovací paket (+ 79.976,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 6 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 265 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 500 / 1520 - 4800
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 250
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 4.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 11.1 / 7 / 8.4
Emise CO2: 193
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 550 / 1600
Objem nádrže (l): 65
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1810 / 640
Rozměr pneu: 245/40 RF21, 275/38 R21
BMW X3 M40i
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4716
b) šířka (mm): 1897
c) výška (mm): 1676
d) rozvor (mm): 2864
e) rozchod vpředu (mm): 1610
f) rozchod vzadu (mm): 1594
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 1040 / 1230
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 620 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 980
k) šířka vpředu (mm): 1600
l) šířka vzadu (mm): 1530
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - white label
13. 12. 2017 17:25
Re: z fotky
Proč, vkus přece nemusí být jen dobrý... ;-)
13. 12. 2017 17:21
Re: Jízdně super, ale...
Kdyz to nekdo potrebuje, tak si nekdo nebude kupovat M model se snizenym podvozkem a nizkoprofilovymi pneu, ale X line.
13. 12. 2017 17:13
Re: z fotky
Dat do jednoho komentu solava "vkus" a "Hyundai ix35", pripadne Hyundai obecne - to nechapu ani ja.
13. 12. 2017 17:11
Re: Konkurence
Ty se nejak nestihas prepinat, schizofreniku >:D
Avatar - Insolito
13. 12. 2017 13:37
Re: z fotky
Tvůj problém, můžeš mi přihodit na GTR >:D