Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT – V první řadě styl

Filip Melich
Diskuze (27)

Po prvních jízdách v zahraničí i v Čechách se Peugeot 408 konečně dostává do klasického redakčního testu. Dorazil s vrcholnou motorizací i výbavou.

Design, interiér


Francouzská automobilka Peugeot se v posledních letech rozhodla hodit opatrnost do větru a přijít s ještě expresivnějším designem a prémiověji se tvářícími modely. Perfektním příkladem změny v přístupu ke stavbě aut je loni představený model 408, který na sebe vzal podobu zvýšeného liftbacku, či fastbacku, chcete-li. 

Když se člověk zaměří na příď auta a nenechá se rozhodit jeho zbytkem, zahlédne ve 408 náznak menšího modelu 308. S ním ostatně novinka sdílí také technický základ, stejně jako přední část interiéru. Pokud máte se stávající generací 308 nějaké zkušenosti, tak zhruba víte, co od 408 očekávat.

Testovaný exemplář přijel v nejvyšší výbavě GT, která zahrnuje například LED světla vepředu i vzadu, přičemž čelní světlomety navíc disponují funkcí Matrix. Součástí výbavy GT jsou také 19palcová kola Graphite, jež na testovaném voze za příplatek 18.000 Kč nahradila o palec větší kola Monolithe s unikátním designem.

Příjemným překvapením je, že zřejmě nejzajímavější lak modelu, modrou metalízu Obsession, Peugeot zahrnul do standardní výbavy. Lak v reálu vypadá skutečně dobře a poutá pozornost, ale pokud chcete nějaké jiné odstíny, v nabídce jsou další dva metalické a dva perleťové, za něž se připlácí 17.000 Kč, respektive 22.000 Kč.

Video se připravuje ...

Interiér

Výbavový stupeň GT uvnitř prozrazuje nejen logo GT na volantu, ale například také hliníkový dekor a sportovní pedály, tmavé čalounění nebo specifické barevné provedení digitální přístrojové desky ve sportovním jízdním režimu. V testovaném voze bylo standardní čalounění kombinující látku s Alcantarou a zeleným prošíváním nahrazeno potahy z kůže Nappa v modrém odstínu Naboo (+ 78.000 Kč).

Peugeot určitě zaslouží pochvalu za snahu nabídnout nejen zajímavý lak karoserie nad rámec tradičních odstínů šedi, ale také za zajímavou barvu interiéru. Naopak pochválit si nemůžu trochu nepřirozený posez za volantem vynucený řešením i-cockpit. Za ty roky jsem si na něj už zvykl a nevadí mi tolik jako některým kolegům, ale řídit se zvláštně tvarovaným volantem v klíně mi nepřijde jako vzor ergonomie.

Jak digitální přístrojovou desku, tak infotainment doplněný o konfigurovatelnou dotykovou lištu i-Toggles už také známe, přinejmenším z našeho dlouhodobého Peugeotu 308 SW Hybrid 225 GT Pack. Ani tady nečekají překvapení – digitální přístrojová deska by mohla být přehlednější a některé funkce by se daly nastavovat snáze, ale vesměs jde jen o zvyk a jinak k funkčnosti digitálního rozhraní nemám výtky.

Příjemné je, že ikony i-Toggles jsou veliké a dobře se trefují i za jízdy, přičemž lišta s fyzickými tlačítky také potěší. Největší radost ovšem mám z tlačítka s ikonkou autíčka, jehož dlouhým podržením se hromadně vypnou všechny asistenty, které si předem navolíte. V dnešní době, kdy nestačí asistenty vypnout jednou, ale po každém nastartování, navíc je jich čím dál více a musíte je hledat v různých podmenu, bych se toto řešení nebál označit za geniální. Pár vteřin podržíte jediné tlačítko a je hotovo.

Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT

Prostornost

Nový Peugeot 408 jsem už měl možnost projet na mezinárodních jízdách v Barceloně, odkud jsem odjížděl poněkud rozpačitý. Na tamních silnicích testované auto bylo vybaveno panoramatickým střešním oknem, které notně ubralo z prostoru pro hlavu, takže jsem byl neustále v kontaktu s jeho rámem. Přesednutí do našeho dlouhodobého Peugeotu 308, s nímž 408 sdílí konstrukci až po B sloupek, mě uklidnilo, že bez střešního okna se i se svou rozměrnou postavou o výšce 184 centimetrů do auta vejdu. Nyní testovaná 408 naštěstí střešní okno postrádala také.

Na šířku je zde místa podobně dostatečně, hlavním trumfem 408 je ale podélná prostornost. Sám za sebe se s bohatou rezervou na kolena posadím i do druhé řady sedadel, byť jsem vzhledem ke svažující se střeše hlavou v kontaktu se stropnicí. Lidé o něco menší postavy se zde budou cítit lépe a děti a drobné postavy na zadní lavici najdou prostor takřka královský. Jen škoda, že pod předními sedadly není více prostoru na nohy. Obzvlášť pokud má řidič nebo spolujezdec sedadlo nastavené do nejnižší polohy, nohy už pod něj dostanete jen stěží.

Po stránce zavazadlového prostoru je na tom testované provedení modelu 408 nejhůře ze všech variant. Verze se spalovacím motorem 1.2 PureTech nabídne 536 litrů objemu, zatímco plug-in hybridní motorizace si musí vystačit se 471 litry, které jsou dále redukovány na 454 litrů, pokud je váš vůz - stejně jako ten náš, vybaven příplatkovým audiosystémem Focal (+ 30.000 Kč). Se sklopenými opěradly zadních sedadel získáte objem 1.528 l, přičemž spalovací verze 408 bez prémiového audiosystému nabídne až 1.611 l.

Motor, jízdní vlastnosti


V hlavní roli hybrid

Peugeot 408 je v současnosti nabízen s trojicí motorizací, přičemž jedinou čistě spalovací verzí je 1.2 PureTech o výkonu 96 kW s přeplňovaným zážehovým motorem a osmistupňovou automatickou převodovkou. Toužíte-li po výkonnější motorizaci, na výběr máte ze dvou plug-in hybridů – oba jsou opět dodávány s osmistupňovým automatem, i když v tomto případě je do něj zakomponován elektromotor. K dispozici jsou výkony 133 nebo 165 kW. Naopak 408 v žádné variantě nenabídne vznětový motor, manuální převodovku ani pohon všech kol.

Testovaný exemplář byl vybaven nejsilnější motorizací Hybrid 225 e-EAT8, která kromě maximálního systémového výkonu 165 kW nabídne také točivý moment 360 Nm. Zážehovou část soustavy tvoří 1,6litrový přeplňovaný čtyřválec o výkonu 132 kW při 6.000 ot/min a točivém momentu 250 Nm při 1.750 ot/min. Elektromotor přispívá 81 kW při 2.500 ot/min a 320 Nm v rozmezí od 500 do 2.500 ot/min.

Zatímco motorizace 1.2 PureTech disponuje palivovou nádrží o objemu 52 litrů, plug-in hybridy si musí vystačit se 40litrovou nádrží. Doplňuje ji akumulátor o kapacitě 12,4 kWh, který má v kombinovaném jízdním režimu poskytnout dostatek energie na ujetí až 63 kilometrů výhradně na elektřinu.

Standardně je instalována jednofázová 3,7kW palubní nabíječka, zatímco 7,4kW je dostupná až za příplatek 16.000 Kč. S ní má pak nabíjení kompletně vybité baterie do 100 % trvat necelé dvě hodiny. Při nabíjení z domácí jednofázové zásuvky výkonem 2,3 kW je potřeba počítat s časem okolo šesti hodin.

Spotřebu benzínu Peugeot udává hodnotou 1,2 litru na 100 kilometrů, ale v reálném provozu kromě úrovně nabití baterie hodně záleží také na délce trasy. Při normální klidné jízdě bez vysokých nároků 408 ráda jede čistě na elektřinu, i když udávaných 63 bezemisních kilometrů se nám dosáhnout nepodařilo a vůz si při vysokém poměru jízdy na dálnici (elektricky umí jet až 135 km/h) vyžádal klidně přes 30 kWh/100 km. V takovém režimu není elektrický dojezd ani poloviční. Mimo dálnici – a předpokládáme také v teplejším ročním období – je spotřeba pochopitelně nižší, úsporností se ale čistokrevným elektromobilům nevyrovná.

V hybridním režimu jsem běžné ježdění s relativně vyváženým podílem dálnice, města a okresek zvládal s elektrickou spotřebou kolem 18 kWh/100 km a spotřebou benzínu do dvou litrů. Spotřeba fosilního paliva roste, pokud pravidelně nenabíjíte akumulátor. I při zobrazeném úplném vybití baterie si 408 nechává trochu energie v zásobě a vypomáhá, kde může, přičemž použitou elektřinu získá zpět rekuperací. Na kratších trasách kolem 50 kilometrů proto stále dokáže chvílemi jezdit bezemisně, dle palubního počítače třeba až z 20-40 %. Mimo dálnice pak s vybitou baterií umí hybridní Peugeot jezdit se spotřebou benzínu mezi šesti a sedmi litry, při zařazení dálničních přesunů pak spotřeba roste k osmi litrům.

Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT

Jízda

Sdílená technika s Peugeotem 308 znamená, že 408 využívá stejnou platformu EMP2. Specifikem provedení GT je Driver Sport Pack, jehož součástí je mimo jiné specifické naladění převodovky, posilovače řízení a reakcí na pokyny pedálem plynu. A také digitální podbarvení zvuku motoru... Protože jsem zatím loni ve Španělsku i letos v rámci redakčního testu jezdil jen s výbavou GT, netroufám si tvrdit, jak velký rozdíl tyto detaily dělají proti ostatním konfiguracím.

Nová 408 nicméně umí být i díky maximálnímu kombinovanému výkonu 165 kW svižná a ani se zcela vybitým akumulátorem není pocitově výrazně pomalejší. Sladění plug-in hybridní pohonné soustavy je na slušné úrovni, byť to někteří výrobci umí lépe. Hlavním zlobidlem je převodovka, jejíž řazení by mohlo být hladší, a to především ve sportovním jízdním režimu, kde se nebrání větším cuknutím i při klidné jízdě. Peugeot 408 není sporťák, aby potřebovala řadit „na hulváta“, obzvlášť když má osm převodových stupňů a řadí relativně často.

Největší smysl dává 408 při vyrovnané (a klidně rychlejší) jízdě, kdy se v nejlepším světle ukáže komfortně naladěný podvozek s tendencemi k jemnému pohupování na nerovnostech a dlouhý rozvor. Při cestování na větší vzdálenosti potěší také dobré odhlučnění interiéru.

Velká 20palcová kola na testovaném kousku možná vypadají efektně, ale pokud máte na žebříčku priorit výše postavený jízdní projev, zůstal bych u 19palcových disků, které jsou pro výbavu GT standardem. Když opět vzpomenu naše dlouhodobé auto, podobně naladěný Peugeot 308 SW s 18palcovými koly nabízí znatelně komfortnější svezení. Je také jistější při přejezdu nerovností – jako by 308 měla tenisky a 408 podpatky, na výmolech se o něco více zavrtí.

Na lepších silnicích je ale 408 sebevědomější, jak jen to přední vzpěry McPherson a zadní vlečená náprava umožňují, a nebojí se ani zatáček, kde při rychlé jízdě naopak působí o něco stabilněji než výše zmiňovaný Peugeot 308 SW, což může být dáno i pneumatikami širšími o 20 milimetrů (245 vs 225 mm).

Závěr


Shrnutí a cena

Dobrou zprávou pro Peugeot 408 je, že nemá příliš přímých konkurentů. Takže pokud vás zaujal jeho styl, volbu máte poměrně jednoduchou. Já bych spíše zůstal u modelu 308, i když už je to dost o osobních preferencích. Dávám totiž přednost nižšímu posezu a k zahození není ani nižší cena. Sluší se ovšem přiznat, že cenový rozdíl mezi 308 SW a 408 není velký. V testované výbavě a motorizaci přijde 408 bez příplatků na 1.215.000 Kč, zatímco kombík stojí 1.195.000 Kč. Rozdíl je tedy pouhých 20.000 Kč.

Na druhou stranu, pokud jdete jen po „ceně od“, pak vede kombík – ve výbavě Active Pack, s motorem 1.2 PureTech a šestistupňovým manuálem přijde na 650.000 Kč, zatímco 408 k motoru přihazuje osmistupňový automat a je dostupná až s vyšší výbavou Allure. Její základní cena je proto 830.000 Kč, tedy o 230.000 Kč vyšší. Pokud bychom ale 308 SW dorovnali do shodné specifikace, dostaneme se na cenu 780.000 Kč. Rozdíl je tedy výrazně nižší, byť není tak minimální jako u vrcholné výbavy a motorizace.

Nový Peugeot 408 zaujme především svým stylem, což je pro řadu kupujících důležitým faktor, nebo komfortně naladěným podvozkem. V testovaném provedení má navíc dobrou výbavu a silnou pohonnou soustavu. Jednoznačným plusem je také podélná prostornost, i když místa na hlavu by v autě mohlo být více.

Stejně tak zavazadlový prostor je v případě námi testované kombinace motorizace a výbavy spíše skromnější. Osobně bych se přimlouval za menší kola a s pozicí za volantem se člověk prostě musí smířit, stejně jako s lehce přehlceným digitálním prostředím, nepřesným odhadem dojezdu nebo omezeným prostorem na hlavu. Čeho si na druhou stranu hodně vážím, je jediné tlačítko pro vypínání předvolených jízdních asistentů.

Nejlevnější verze modelu 830.000 Kč (408 1.2 PureTech 130 EAT8 Allure)
Základ s testovaným motorem 1.090.000 Kč (408 Hybrid 225 e-EAT8 Allure Pack)
Testovaný vůz bez příplatků 1.215.000 Kč (408 Hybrid 225 e-EAT8 GT)
Testovaný vůz s výbavou 1.376.000 Kč (408 Hybrid 225 e-EAT8 GT)

Plusy

  • Podélná prostornost
  • Komfortní podvozek, ale s menšími koly by mohl být ještě komfortnější
  • Vypínání asistentů jedním tlačítkem
  • Dobré odhlučnění

Minusy

  • Uvnitř by mohlo být více místa na výšku
  • Menší zavazadlový prostor
  • Nepřesný odhad dojezdu
  • i-Cockpit nemusí vyhovovat každému
Zobrazit celý článek
Filip Melich
Diskuze (27)

Doporučujeme

Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT
Cena základní sestavy 1 215 000 Kč
Výbava základní sestavy Elektricky ovládaná přední sedadla s masážní funkcí, Peugeot Connected Advanced – On-line 3D navigace, Peugeot i-Connect, hands-free otevírání víka zavazadlového prostoru, hands-free přístup a startování vozu, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, vyhřívaný volant, automatická dvouzónová klimatizace, 6x airbag + pomoc při rozjezdu do svahu, pack Drive Assist Plus (EAT8), hliníkový dekor palubní desky, sportovní hliníkové pedály, tmavé čalounění stropu, Peugeot Matrix LED Technology, záruka na baterii 8 let/160.000 km atd. Kč
Cena testované sestavy 1 376 000 Kč
Výbava testované sestavy Černá 20“ hliníková kola Monolithe (18.000 Kč), exkluzivní kožené čalounění Nappa modrá Naboo (78.000 Kč), systém Hi-Fi Premium Focal (30.000 Kč), Visiopark 3 + přední a zadní parkovací asistent (15.000 Kč), palubní jednofázová nabíječka OBC 7,4 kW (16.000 Kč), indukční bezdrátové dobíjení telefonu (4.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 165 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 360 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 235
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 1.2
Emise CO2: 26
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 454 / 1528
Objem nádrže (l): 40
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1706 / 514
Rozměr pneu: 245/40 R20
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4687
b) šířka (mm): 1848
c) výška (mm): 1478
d) rozvor (mm): 2787
e) rozchod vpředu (mm): 1589
f) rozchod vzadu (mm): 1604
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 860 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 880
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1300
l) šířka vzadu (mm): 1300
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 440
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
20. 3. 2023 14:03
Re: Auto podle euroekofašistivkých not
Přesně tak. Je to neuvěřitelně odporný předražený nesmysl s absurdní nabídkou motorizací a šílemým i-Cocpitem. :-O :-( :no:
20. 3. 2023 14:00
Re: Prodej Peugeot v ČR/SK
Bohužel máš naprostou pravdu... :-( :no:
Avatar - rohYpnol
19. 3. 2023 09:37
Re: Prodej Peugeot v ČR/SK
Prodeje jsou tragické a taky budou. Zaslouženě.

Pod kapotou totální průšvih a v ceníku ten průšvih dokonávají. Aby se tyhle rachotiny prodávali, museli by dávat slevy tak 50%...

Dopadne to tak že u nás přežije Škoda, Hyundai a možná Toyota (z mainstreamu). Ostatní budou jen individuální dovozy maloprodejců ze zahraničí. Pak tu bude ještě Dacia za lowend a Čína jako BYD, MG, Dongfeng.
Avatar - rohYpnol
19. 3. 2023 09:30
Re: Cena
No, cena v podstatě odpovídá tomu, že to nikdo nechce a při nízkých prodejích musí být raketová marže aby nezavřeli výrobu hned zítra... A navíc musí zákazník zaplatit za EV eurohujerský politický projekt....
Avatar - rohYpnol
19. 3. 2023 09:23
Auto podle euroekofašistivkých not
Tohle auto je přesně dle diktátu euroekofašistického spolku. A ještě mají tu neuvěřitelnou drzost v Peugeotu vysloveně šířit PR lži jako že má zákazník svobodnou volbu při výběru motorizace!!! To je fakt síla....

1) pod kapotu už se nedostává žádná rozumná motorizace
2) v nabídce buď R3 chcípák co se rozletí po 100t. km nebo snad ještě horší hybrid
3) totálně neprémuové auto za totálně prémiové peníze...

Sakra, proč se jen všichni diví že to nikdo nekupuje...?!? :-[]