Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru Legacy 2,5i Lineartronic – Jde to i bez turba

Ondřej Láník
Subaru v komfortním provedení, se silnějším čtyřválcovým boxerem a automatem CVT ukazuje, jak dobře se dá žít bez downsizingu, přeplňování i dvouspojkové převodovky.

Automobilky nás ze všech stran varují, že bez downsizingu to už brzy nepůjde, ale Subaru ví, že další alternativy přece jen existují. Přeplňování svých motorů s protiběžnými písty nechává japonská legenda propagující pohon všech kol vyhrazeno převážně nejvýkonnějším verzím a v těch běžnějších stále používá – světe div se – poměrně velkoobjemové atmosférické čtyřválce.

Lineární motor i převodovka

Druhý test sedanu přichází na řadu krátce po tom, co jsme zveřejnili článek o aktuálně nejrychlejším Legacy 2,5GT. Zatímco první dvouapůllitr se dere do vod označovaných u Imprezy zkratkou WRX, dnešní recenze je určena zejména zájemcům o pohodlný, dostatečně výkonný a velký sedan na cesty.

Velký čtyřválec 2,5i s nejvyšším výkonem 123 kW v 5600 min-1 působí na papíře možná trochu staromódně, ale realita je překvapivě svěží. Legacy za to vděčí několika faktorům.

Tím prvním je samotná konstrukce motoru s protiběžnými písty, která se vyznačuje nejen mimořádně klidným během, ale taky velmi plochou vnější momentovou charakteristikou, která se v běžném provozu projevuje snadnou ovladatelností a rychlou reakcí na sešlápnutí plynového pedálu.

subaru testy strednitrida subaru testy strednitrida
 

Druhý důležitý prvek příjemného vnějšího projevu verze 2,5i je převodovka Lineartronic. Soustrojí s plynule měnitelným převodem (CVT) disponuje měničem točivého momentu, který násobí při rozjezdu hnací sílu motoru. Velký převodový rozsah (6,3) zase umožňuje velmi dobře pokrýt omezené možnosti spalovacího motoru, takže při rozjezdech se ručka otáčkoměru drží v otáčkách největšího točivého momentu a na dálnici při tom nemusí vůbec překonat metu 2500 min-1.

Specifikem Lineartronicu je řetěz v olejové lázni na místě tlačného řemene běžně používaného u převodovek CVT. Výhodou řetězu je, že přenese větší moment a dosahuje menšího tření. Účinnost přenosu momentu mezi kužely je tak o 5 % vyšší.

Zkušenosti z provozu

Celé to v praxi funguje bezvadně. Testovaná kombinace se vám bude zamlouvat zejména, pokud máte v oblibě automobily se snadným ovládáním, rychlým a plynulým rozjezdem a vysokou kulturou cestování na dálnici. Samotný rozjezd odpovídá vysokému standardu, na který jsou zvyklí řidiči vozů s planetovými automaty. Proti stále rozšířenějším dvouspojkovým převodovkám je výhodou Lineartronicu naprosto plynulý rozjezd i když na pedál akcelerátoru šlapete na křižovatce s bezohlednou razancí.

subaru testy strednitrida subaru testy strednitrida Při běžné jízdě řadí převodovka podobně jako automatizované skříně – elektronika přepíná mezi přednastavenými převodovými poměry, a teprve když chcete opravdu maximální akceleraci, přechází do akceleračně optimálního režimu s motorem vytočenými do otáček blízkých maximálnímu výkonu.

Těm, kterým nevoní bezpracné čekání na další aktivity převodovky, je určena dvojice páček uchycených na volantu. Jimi lze měnit přednastavené převodové stupně. Ke cti značky s obrovským rallyovým image jde to, že řidičem vyžádané operace jsou poměrně rychlé, a tak ani mírně sportovní vyžití není zcela vyloučeno. Omezení jsou ale předem dána relativně komfortním nastavením podvozku a spíše průměrnými 123 kW nejvyššího výkonu.

Milým překvapením je odečtená spotřeba paliva. V cestovní rychlosti 130 km/h lze běžně dosahovat průměru 7,4 l/100 km při jízdě s tempomatem a to za doprovodu ševelení boxeru pracujícího s 2400 min-1. Pohodová jízda mimo město s rychlostním průměrem 100 km/h končí spotřebou na už poněkud podezřelé úrovni 6 l/100 km. Zájemci o úsporný motor s automatem tedy v Legacy nemají o čem přemýšlet a vlastně nemá smysl čekat na automat, který má rozšířit nabídku naftových Subaru.

subaru testy strednitrida subaru testy strednitrida
 

Legacy v roli pohodlného sedanu

Testovaný sedan lze považovat za dobrou koupi pro všechny, kteří uvažují o pohodlném autě na dlouhé cesty. Celková délka 4,73 m sice ani zdaleka nedosahuje k rozměrům Insignie, Mondea nebo Superbu, ale vnitřní míry tohoto Subaru všechny jmenované konkurenty snadno překonávají. Šířka ve výši loktů 1490 mm je k dispozici vpředu i vzadu, nad předním sedákem je 1040 mm, vzadu pak stále ještě přijatelných 950 mm. Sedí se vysoko nad podlahou, a to i vzadu (sedák je 360 mm nad podlahou), což ani ve střední třídě není pravidlem. Zatímco ve sportovně laděném voze tento rys může být na závadu, zde jej považujeme za přednost, protože sezení dospělých je pohodlné i na dlouhých cestách. Samotná sedadla jsou dostatečně široká, mají náznak bočního vedení a přiměřeně vysoká opěradla, ale slušely by jim delší sedáky, především vzadu (délka jen 450 mm).

subaru testy strednitrida subaru testy strednitrida K pohodovému charakteru přispívá už několikrát zmíněná nízká hladina hluku a vibrací od motoru nebo podvozku. I na 17palcových kolech sice auto vypadá poněkud neatraktivně, ale co se pohodlí na cestách týká, nelze mít k odpružení větší výhrady.

Vyšší cenu dovozce vysvětluje velkorysým rozsahem standardní výbavy, která navíc není ošizená. Například audiosoustava se šesti reproduktory a integrovaným měničem má v názvu slovo premium a opravdu tak i hraje. Výhrady lze mít snad jen k poměrně strohému interiéru. Charakterově nejbližší konkurenční čtyřkolka - Superb 1,8 TSI 4x4 - umí nabídnout v nejvyšších specifikacích luxusnější kabinu.

Čtyřkolka s automatem bez handicapu?

Spojení automatické převodovky, pohonu všech kol a zážehového motoru obvykle znamená hrozbu vysoké ceny a vysokých provozních nákladů. Přinejmenším to druhé u Subaru nehrozí. Běžně se dá jezdit do 10 l/100 km, mimo město i na dálnici pak může odběr paliva směle atakovat hodnoty dosahované méně sofistikovanými turbodiesely. To vše ale za přítomnosti tichého a přiměřeně výkonného atmosférického motoru. Soukromé erzety s tímto Subaru celkem jistě vyhrávat nebudete, ale každodenní život s ním nakonec výhrou být může, a to i navzdory vyšší ceně.

subaru testy strednitrida subaru testy strednitrida
 

Plusy

  • Kvalita spojení automatické převodovky, pohonu všech kol a zážehového motoru
  • Nízká spotřeba mimo město
  • Tichý běh motoru, tichý interiér
  • Pohodlí při ovládání vozidla i při jízdě
  • Rychle řadicí převodovka Lineartronic
  • Prostorný interiér
  • Bohatá výbava
  • Velmi dobrý zvuk standardní audiosoustavy

Minusy

  • Jen průměrný výkon atmosférického čtyřválce
  • Malé rozměry vstupního otvoru zavazadelníku
  • V nabídce pouze dobře vybavené verze za vyšší ceny
  • Ovládání palubního počítače kolíčkem
  • Výrazné náklony karoserie při rychlé jízdě
  • Sladění rozměrů kol a pneumatik s celkovým vzhledem automobilu
První cena vozu 680.000,-Kč (2,0i, Trend, 110 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 830.000,-Kč (2,5i, Active, 123 kW)
Základní cena testovaného vozu 830.000,-Kč (2,5i, Active, 123 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 830.000,-Kč (2,5i, Active, 123 kW)
Ondřej Láník
Subaru Legacy 2,5i Lineartronic
Cena základní sestavy 830 000 Kč
Výbava základní sestavy AWD - stálý pohon všech kol, přední, boční (pro řidiče a spolujezdce) a hlavové airbagy, dvojitý předpínač bezp. pásu řidiče s omezovačem tahu, bezpečnostní pás spolujezdce s předpínačem a omezovačem tahu, výškové nastavení bezpečnostních pásů vpředu, 3-bodové bezpečnostní pásy pro všechny cestující, bezpečnostní konzole pedálů, uchycení dětské sedačky ISO-FIX, dětská pojistka zadních dveří (po obou stranách), imobilizér, opravná sada na pneumatiky, VDC systém - kontrola stability vozu s možností vypnutí, ABS, elektronické rozdělení brzdbého tlaku EBD, brzdový asistent, Traction Control Systém - kontrola trakce vozu, Hill holder - systém pro snadné rozjezdy v kopci, elektronická parkovací brzda, elektrický posilovač řízení, řadicí páky pod volantem, tempomat, Premium stereo 6 CD audio (SRS Circle Surround Automotive: 6 reproduktorů, ovládání audia na volantu, Bluetooth handsfree systém, AUX vstup (ve středové konzoli), dvouzónová automatická klimatizace s prachovým filtrem, ukazatel venkovní teploty, elektrické vyhřívání vnějších zrcátek, elektricky vyhřívané zadní okno s časovačem, elektrické ovládání oken, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, Vyhřívání předních sedadel, elektrické v 10 směrech nastavitelné sedadlo řidiče (s bederní opěrkou), kožený volant, xenonové světlomety s automatickým vyrovnáváním výšky, výsuvné ostřikovače světlometů, mlhovká světla, elektricky sklopitelná zpětná zrcátka s integrovaným LED blikačem, čelní sklo a boční skla s UV ochranou, rozmrazovač stíračů předního okna, automatická funkce předních stíračů (dešťový senzor), kola z lehkých slitin 17". Kč
Cena testované sestavy 830 000 Kč
Výbava testované sestavy základní Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2457
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 123 / 5600
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 229 / 4000 - 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 210
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 11 / 6.2 / 8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 486 / 0
Objem nádrže (l): 65
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1459 / 561
Rozměr pneu: 215/50 R17
Subaru Legacy 2,5i Lineartronic
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4730
b) šířka (mm): 1780
c) výška (mm): 1505
d) rozvor (mm): 2750
e) rozchod vpředu (mm): 1530
f) rozchod vzadu (mm): 1535
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 820 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 680 / 980
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 950
k) šířka vpředu (mm): 1490
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano