Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle bude pořádná fuška. Před 40 lety nabouraný Countach prý ožije

Jan Zajíc
Diskuze (0)

I když to při pohledu na fotografie vypadá skoro až neuveřitelně, tohle nabourané a po desetiletí opuštěné Lamborghini Countach má dostat druhou šanci.

Švýcarská společnost Kidston Motor Cars se totiž pouští do jeho kompletní renovace. Každá snaha o záchranu ikonického auta má samozřejmě smysl, v tomto případě navíc hraje roli fakt, že jde o první sérii slavného italského supersportu.

Provedení LP400 se vyrábělo v letech 1974 až 1977 a vzniklo jen 158 exemplářů. V roce 1978 už na silnice vrthla verze LP400 S s mnoha novinkami - i v oblasti designu. O pohon první "generace" modelu Countach se staral 3,9litrový dvanáctiválec o výkonu 276 kW. 

Zajímavým detailem pak je "periskop", který měl usnadňovat výhled dozadu - ten byl totiž mizerný. Tímto prvkem by měly být vybaveny právě jen exempláře první série. Má jej tedy i tento Countach.

Podle dostupných informací si tyrkysový supersport (v této barevné kombinaci je prý jediný na světě) u Lamborghini objednal Chalífa ibn Hamád Al Sání, který byl emírem Kataru v letech 1972 až 1995. A právě někdo z okruhu prvního majitele (emír to údajně nebyl) měl ještě v 70. letech Countach nabourat. Podle fotek to vypadá na poměrně vážnou nehodu, kterou podle informací od renovátora řidič odnesl zlomenou nohou. Vůz pak skončil na dlouhé roky v garáži.

Až teď, po zhruba 40 letech, se objevila šance, že by mohl být opraven. Pokud se to povede, dá se očekávat, že auto bude mít velkou cenu. Pro ilustraci, v roce 2015 se jeden Countach z roku 1977 (ten červený v galerii) vydražil za více než 30 milionů korun. A rok předtím se exemplář z roku 1975 (modrý kus v galerii) prodal za 26 milionů.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme