Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle by mohl být nejrychlejší Yeti na světě. Má pětiválec z Audi RS 3 a skoro 500 koní

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Nejvýkonnější Škodu Yeti poháněl dvoulitrový turbodiesel o výkonu 125 kW. Tento kousek ale hraje úplně jinou ligu.

 

Yeti z anglického Liverpoolu totiž podle majitele nabízí výkon 492 koní (362 kW; 485 BHP). Pomáhá mu k tomu technika z Audi RS 3. V roce 2015 vyrobené SUV dostalo kompletní pohonné ústrojí z tohoto rychlého modelu, kromě turbodmychadlem přeplňovaného pětiválce o objemu 2,5 litru tedy také převodovku DSG a pohon všech kol.

Technika pochází z RS 3 generace 8P, produkované v letech 2003 až 2013. Samotné RS 3 se ovšem vyrábělo jen v letech 2011 až 2013. V sériové podobě pětiválec poskytuje nejvyšší výkon 250 kW (340 k) a maximální točivý moment 450 Nm.

Motor pro Yeti však prošel několika úpravami, má například nové turbodmychadlo, modifikované chlazení, přepracovaný výfukový systém nebo systém vstřikování směsi vody a metanolu. Nechybí nová mapa řídicí jednotky.

O novém výkonu už byla řeč, pozoruhodné ale také je, že podle tvůrce pětiválec dává zmíněných 362 kW od 2000 do 8000 otáček za minutu.

Z Audi RS 3 pochází řada dalších dílů, například zavěšení, brzdy, volant, přístrojové budíky či volič převodovky. V interiéru najdeme kožená sedadla z Audi S3, upravenou palubní desku, infotainment Audi a několik zakázkových dílů. Lehce se změnil také exteriér, který má vypadat sportovněji.

Majitel dále tvrdí, že stavba ho stála "majlant" a zabrala tři roky. Nyní je vůz na prodej, k mání je za 25.995 liber, což je v přepočtu necelých 770 tisíc korun. K autu mimochodem patří registrační značka na přání ve znění TF51 YET, kterou lze jako jasný odkaz na 2,5litrový pětiválec pod kapotou číst jako TFSI YET.

Anglické vozidlo není první Yetim s pětiválcem Audi, o němž víme. Už před lety vznikl podobný projekt také v Rusku.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme