Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nejnovější SUV Škoda. Jmenuje se Kamiq GT a u nás ho nekoupíte

David Bureš
Diskuze (2)

Nejnovější SUV mladoboleslavské značky je 4,4 metru dlouhým vozem, který bude možné pořídit s benzinovou dvanáctistovkou nebo patnáctistovkou.

Čínský trh je pro automobilku Škoda největším odbytištěm na světě, a tak tam nabízí i specificky navržené modely, které na českém trhu neseženete. Nejnovějším takovým dílem je Škoda Kamiq GT, která se představuje na prvních snímcích, od čínských úřadů.

Příchod takového SUV automobilka sama avizovala již dříve, a to prostřednictvím konceptu Škoda Vision GT, prezentovaného na červnovém autosalonu v Šen-čenu. Základní tvary zůstaly zachovány, včetně nízkých světlometů navazujících přímo na masku chladiče.

Ta se však u sériového provedení zdá menší. Jiný je také přední nárazník, který už není tak agresivní jako u konceptu. Změnila se i záď, difusor nahradil obyčejný nárazník, zmizela pak vodorovná linka spojující koncová světla, která rovněž mají jiný tvar. Dnes už osobitý detail v podobě nápisu Škoda na víku kufru však zůstává.

S výchozím Kamiqem se tak událo změn více než dost. Jiná je nejen silueta a záď, ale také přední partie. Ta je u výchozího modelu uniformní, zatímco u Kamiqu GT výrazná.

Z technických dat vyplývá, že Kamiq GT je 4.409 mm dlouhým, 1.781 mm širokým a 1.606 mm vysokým automobilem, s rozvorem 2.610 mm. Totožná šířka a rozvor dokazuje, že technika vychází z modelu Kamiq, určeného pro čínský trh. Ten využívá starší ústrojí než Kamiq pro Evropu, který využívá platformu MQB A0. Oproti čínskému Kamiqu je však nová varianta o chlup delší a vyšší.

Pod kapotou se objeví jeden ze dvou nabízených motorů. Základem bude zážehová patnáctistovka s výkonem 81 kW a točivým momentem 150 N.m, který doplní přeplňovaná dvanáctistovka.

Škoda Kamiq GT se bude vyrábět v čínském závodě SAIC Volkswagen stejně jako výchozí karosářská varianta. Jedná se už o několikátou Škodovku vyvinutou primárně pro čínský trh. Vedle tamější verze Kamiqu se jedná třeba o Rapid sedan, Kodiaq GT s jinou siluetou než u nás známý model nebo natažený Karoq s rozvorem 2.688 mm. Octavia liftback má pak v Číně jinak řešenou záď, s odlišnými světly.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme